2024. július 17., szerda

Fontos az állandó párbeszéd

Tartományi vezetők fogadták az EU szerbiai küldöttségének vezetőjét

A különböző kérdésekről tárgyalt tegnap Igor Mirović tartományi kormányfő és Michael Davenport, az Európai Unió szerbiai küldöttségének a vezetője, valamint Pásztor István a Tartományi Képviselőház elnöke Újvidéken. A kormányfő és a házelnök külön egyeztetett Davenporttal.

Pásztor István fogadja Michael Davenportot (Dávid Csilla felvétele)

Pásztor István fogadja Michael Davenportot (Dávid Csilla felvétele)

A tartományi kormányfő és az EU-s küldöttség vezetője megegyeztek abban, hogy már nincsenek komolyabb akadályai az épülő új vasúti híd kiépítésének, amelybe a tartomány, a szerb államvezetés, Újvidék városa és az EU összefogásával valósul meg. Igor Mirović és  Michael Davenport abbeli reményüknek adtak hangot, hogy jövőre elkészül a híd, amely az egységes közlekedési folyosók részét alkotja, és Újvidék város számára is fontos projektum.

A találkozón a felek az önkormányzatok fejlesztési stratégiáiról is beszéltek, amelyeknek célja, hogy a községek különböző európai alapoknál is pályázhassanak, leginkább a határokon átívelő projektumokkal. A küldöttség vezetője és a tartományi kormányfő is megegyeztek abban, hogy az euróintegrációs folyamatokban kimagaslóan fontos helyet foglal el az állandó párbeszéd az illetékes felek között.

Az egyeztetéseken a menekültválságról is beszéltek. Kifejtették, a legfontosabb a megfelelő ellátás és biztonság szavatolása azokon a helyeken, ahol a legtöbben vannak, vagyis Szabadkán és Šiden. A kormányfő szerint a tartományi kormány és a titkárságok felkészültek a menekültek fokozottabb megsegítésére.

Pásztor és Davenport az eurointegrációs folyamatokkal kapcsolatban kiemelték, az állandó párbeszéd a legfontosabb. Egyetértettek abban, hogy Szerbia legkönnyebben közös erőfeszítésekkel birkózhat meg az uniós tárgyalási fejezetekkel, illetve azok megnyitásával. A tartományi prioritásokról szólva kiemelték: az egyik legfontosabb mozzanat a tartomány finanszírozásáról és hatásköreiről szóló törvény.

A kisebbségek helyzetéről és jogairól szólva Pásztor kifejtette, nagyon fontos az, hogy a kisebbségi képviselők aktívan részt vegyenek a törvényformálási folyamatokban, például olyan területeken, mint az oktatásügy, az egészségügy és a mezőgazdaság.