2024. július 17., szerda

Száztíz veszély leselkedik Szerbiára

Tanácskozás az európai uniós felzárkózással kapcsolatos tudnivalókról a Tartományi Képviselőházban
Norbert Beckmann-Dierkes: A változások, a reformok folyamata nem állítható meg (Ótos András felvétele)

Norbert Beckmann-Dierkes: A változások, a reformok folyamata nem állítható meg (Ótos András felvétele)

A tartományi parlament képviselőinek szerveztek szakmai tanácsadást a képviselőház üléstermében Újvidéken pénteken a Konrad Adenauer Alapítvány támogatásával. A tanácsadás célja az volt, hogy erősítsék a parlament intézményes és döntéshozási képességeit az európai integrációs folyamatban, megismertessék a képviselőket az európai intézményrendszer működésével. Az első ilyen esemény előadója Tanja Miščević, a szerb uniós tárgyalócsoport vezetője volt. A beszélgetést Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke moderálta, aki elmondta, egy egészen új jellegű tevékenységet vezetnek be ezekkel a tanácsadásokkal, hiszen vitákról, felkészülésről van szó, melyek nem tartoznak a megszokott értelemben vett parlamenti döntéshozás folyamatához. Pásztor véleményének adott hangot, hogy el kell mélyíteni az uniós integrációkkal kapcsolatos tudást, pótolni kell azokat a hiányosságokat, amelyek megmutatkoznak az ismeretekben. Köszönetet mondott az alapítványnak azért, hogy segíti a képviselők effajta felkészülését az uniós csatlakozásra. Bejelentette: újévig öt hasonló összejövetelt tartanak meg, s ezeken – a tervek szerint – nem kizárólag az európai integrációval, hanem más politikai kérdésekkel, a parlamenti szerepkörrel, működési kérdésekkel is foglalkoznak.

Ótos András felvétele

Ótos András felvétele

Norbert Beckmann-Dierkes, a Konrad Adenauer Alapítvány vezetője kifejtette, hogy Szerbiában fontos az integrációk kérdésével foglalkozni, ezért a Tartományi Képviselőház számára is lényeges ez a téma. Mindenkinek el kell töprengenie azon, hogy milyen az európai út, mit foglal magába, s rá kell jönni arra is, hogy a változások, reformok folyamata nem megállítható folyamat, ha valaki elindul az integrációs úton. A folyamatnak nem szabad technikai jellegűnek lennie, őszinte és szívből jövő kell hogy legyen – értékelte Dierkes. A felmerülő kérdésekre a válaszokat mindig széles konszenzussal, átfogó vitával kell megtalálni, állapította meg az alapítvány vezetője, köszönetet mondott Pásztornak a kezdeményezésért.

A tanácsadás kapcsán Tanja Miščević kijelentette, nem először foglalkoznak ezzel a témával képviselőházban szervezett tribünön, s fontos, hogy az európai közeledés minden fázisában legyenek hasonló megbeszélések, a képviselők kövessék az aktuális történéseket. Az átláthatóság, nyomon követhetőség jelentőségét hangsúlyozta, azt mondta, fontos az állandó jellegű tájékoztatás is. Az európai intézmények kapcsán lényegesnek tartotta elmondani, melyik milyen mértékben befolyásolja az integrációs folyamatot. Miščević előadása során három kulcsfontosságú európai uniós intézményt emelt ki: az Európai Parlamentet, a Miniszterek Tanácsát és az Európai Bizottságot. A tárgyalócsoport vezetője rendkívül fontosnak nevezte azt, hogy a csatlakozni kívánó ország mind a 28 uniós tagállammal külön-külön is törekedjen jó kapcsolatok kiépítésére, s ne csak az európai szervekkel kommunikáljon. Az uniós országok hatáskörei nőttek a csatlakozni kívánó államok megítélésében, ezért hasznos, ha valamennyivel jók a bilaterális kapcsolatok. Azt is leszögezte, hogy a tárgyalócsoport 100–110 olyan pontot talált a tárgyalási anyagban, melynek kapcsán az egyes tagországok saját érdekeik miatt gátolhatják Szerbia közeledését. Ez azonban, mint mondta, teljesen normálisnak számít, s nem jelent veszélyt, mert hazánk felkészült, határozottan tud érvelni valamennyi kérdéses pont esetében.