2024. július 17., szerda

A magyaroknak is érdeke a politikai egyensúly

A VMSZ a hatalmi koalíció része marad, és államtitkári szinten vesz részt a kormány munkájában – Az SZHP által kijelölt bármelyik kormányalakítót el tudja fogadni a magyar párt

A leendő kormányalakítás kapcsán tartott újabb egyeztetéseket tegnap Aleksandar Vučić köztársasági elnök, aki ezúttal a parlamentben jelen lévő kisebbségi pártok képviselőivel tárgyalt. Kora délután a Vajdasági Magyar Szövetség tisztségviselőit, Pásztor István elnököt, Pásztor Bálint köztársasági frakcióvezetőt és Kovács Elvira képviselőt fogadta, a későbbiekben a Bosnyák Demokratikus Közösség, az albán Demokratikus Cselekvés Pártja és a Zöld Párt tagjaival is tárgyalt. A sandžaki Demokratikus Akciópárt korábban jelezte, nem él az államfővel való egyeztetés lehetőségével.

A csaknem egy órán át tartó találkozó után adott nyilatkozatában Pásztor István annak a meggyőződésének adott hangot, hogy Vučić egyáltalán nincs könnyű helyzetben, és politikai nyomásnak van kitéve a leendő kormányalakító kijelölése kapcsán.

Pásztor arról számolt be, hogy a VMSZ tagjai a politikai stabilitás megőrzése mellett szállnak síkra, többek között emiatt támogatták a Szerb Haladó Párt jelöltjét az elnökválasztási kampányban is, és hozzátette: a Vajdasági Magyar Szövetség számára a leendő kormányalakító megválasztása nem személyi kérdés, hanem a politikai egyensúly megőrzésének a tétje – elvi kérdés tehát.

Csaknem egy órán át tartott az államfővel folytatott megbeszélés – A VMSZ képviselői nyilatkozatadás előtt (Ótos András felvétele)

Csaknem egy órán át tartott az államfővel folytatott megbeszélés – A VMSZ képviselői nyilatkozatadás előtt (Ótos András felvétele)

– A kormányalakítás témája képezte a tárgyalások gerincét, de nem személyi megoldások, hanem elvi kérdések mentén közelítettük meg a témát. Úgy tűnik, Vučić még nem döntött, hogy kit kér fel a kabinet létrehozására. Azt látom, nagyon sok elképzeléssel találta szembe magát az elmúlt két napban és korábban is, ezek sokasága persze nem teszi egyszerűbbé a döntést. A magyar közösségnek érdeke a szerbiai politikai stabilitás megőrzése, s ezt a találkozón is hangsúlyoztuk. El tudunk fogadni minden olyan személyi jellegű döntést, amelyik ennek az egyensúlynak a fenntartását szavatolja – értékelte Pásztor István.

Pásztor megjegyezte: Nem az a lényeg, hogy párton belüli vagy azon kívüli személy lesz-e a kormányfő, hanem az, hogy azt a legnagyobb kormánypárt, a Szerb Haladó Párt jelölje ki, annak testületei hozzák meg a döntést.

A KOALÍCIÓS SZERZŐDÉS MEGVALÓSÍTÁSA

A megbeszélésen felmerült a Vajdaságot érintő jogszabályok (hatásköri és finanszírozási törvény), továbbá a nemzeti tanácsok illetékességét szabályozó előírások meghozásának a fontossága. A találkozón az alkotmánymódosítás Szerbia előtt álló feladatáról is szó esett. Pásztor továbbá kifejezte készségét a haladókkal való együttműködés folytatására és a koalíciós szerződés pontjainak további valóra váltására.

– Érdekünkben áll a csaknem egy évvel ezelőtt aláírt koalíciós megállapodás megmaradása és az, hogy a benne foglaltak megvalósítása zökkenőmentesen haladjon. Külön aposztrofáltuk a Vajdaság jogállásával kapcsolatos kérdések megoldásának és a számunkra lényeges nemzeti tanácsi jogállást szabályozó két törvény elfogadásának a kiemelt fontosságát. Abban állapodtunk meg, hogy mivel a hatalmi koalíció része maradunk, és államtitkári szinten továbbra is részt veszünk a végrehajtó hatalom munkájában, akkor a törvényalkotás folyamatában ugyanazokat a konzultációs mechanizmusokat alkalmazzuk majd, amelyek – meggyőződésünk szerint – az eddigiekben is eredményesnek bizonyultak.

Elvi kérdések mentén közelítette meg a kormányalakítás problematikáját a VMSZ küldöttsége Vučićnál (Ótos András felvétele)

Elvi kérdések mentén közelítette meg a kormányalakítás problematikáját a VMSZ küldöttsége Vučićnál (Ótos András felvétele)

NEM LESZNEK VÁLASZTÁSOK

Az alkotmánymódosítás kapcsán a VMSZ vezetői megismételték azokat az álláspontokat, amelyeket az egy évvel ezelőtti parlamenti vita folyamán is hangsúlyozott a magyar párt. Azt remélik, hogy ezek a pontok beépülnek a leendő alkotmány szövegébe.

A Magyar Szó kérdésére válaszolva a pártelnök meggyőződésének adott hangot, hogy a nehéz helyzet és a politikai pártoktól származó legkülönfélébb ötletek ellenére Vučićnak sikerül majd határidőn belül kijelölni a kormányalakítót, s így nem kell rendkívüli választásokra számítani.

– Választásokról nem beszéltünk, meggyőződésem, hogy megtalálják a jelöltet – húzta alá.

■ Nem vár változást a két párt közötti viszonyrendszerben azt követően, hogy Vučić kormányfői tisztségből most államfői tisztségbe került?

– Nem szeretnék változásokat, Vučić továbbra is az SZHP elnöke, és a fontos kérdéseket ennek fényében a következő időszakban is vele kell majd megvitatnunk – fogalmazott Pásztor.

SENKINEK SEM SZURKOLNAK

Muamer Zukorlić, a Bosnyák Demokratikus Közösség vezetője is annak a véleményének adott hangot, hogy Vučićra nagy politikai teher nehezedik a kormányalakító személyének kijelölése miatt. Neveket nem említettek a találkozón, arról tárgyaltak, milyen személyiség tudná a leginkább vezetni az ország következő kormányát. Pártja senkinek sem szurkol a kormányfői bársonyszék leendő tulajdonosára vonatkozóan – ismertette.

A Zöld Párt képviselői kerékpárral érkeztek az elnöki palotához. Az egyeztetést követőn Goran Čabradi pártelnök arról tájékoztatta az újságírókat, hogy szervezete szorgalmazta egy különálló környezetvédelmi minisztérium létrehozását, vagyis azt, hogy e területet ne kapcsolják össze egy tárcán belül más ügyek intézésével.

Az albán kisebbség Demokratikus Cselekvés Pártjának küldöttségét Riza Halimi vezette a Vučićtyal folytatott egyeztetésen.