2024. július 17., szerda

Kacin nyilatkozata felkavarta a kedélyeket

Botrányos támadás Szerbia szuverenitása és alkotmányos rendje ellen – mondta a szerb államfő tanácsadója

Oliver Antić, Tomislav Nikolić államfő tanácsadója botrányosnak nevezte Jelko Kacin, az Európai Parlament szerbiai jelentéstevőjének keddi kijelentését, hogy az Európai Unióval folytatott csatlakozási tárgyalások folyamán a szerb államhatalomnak Vajdaság autonómiája kiszélesítésének a témájával is foglalkoznia kell. Kacin Szerbia belső ügyeibe avatkozott, és ez nem más, mint diplomáciai botrány, közölte Antić.

A csatlakozási tárgyalások során Szerbiának megfelelő szintű autonómiát kell kiépítenie Vajdaságban, hiszen az nem veszélyezteti az ország integritását, hanem éppen ellenkezőleg, erősíti az országot. A jelenlegi alkotmányos keret bizonytalan és érthetetlen, ez pedig Vajdaságot és Szerbiát is akadályozza kapacitásainak fokozásában, fejtette ki kedden Kacin Brüsszelben a Vajdaság – az autonómia demokratikus megerősítésének kihívásai című konferencián. Kacin szerint a szerb alkotmányát is módosítani kell és elfogadni a Vajdaság finanszírozásáról szóló törvényt.

Antić szerint ilyen jellegű fejtegetésével az EP jelentéstevője megsértette Szerbia szuverenitását és alkotmányos rendjét. Az alkotmány módosításának kérdése egyedül a szerbiai polgárokra, valamint az illetékes intézményekre tartozik, szögezte le Antić.

A Szerbiai Demokrata Párt tartományi szervezete szintén felháborítónak találta Kacin fejtegetését, amely Vojislav Koštunica szerb demokratái szerint azt jelenti, hogy az EU felé vezető úton Szerbiának nemcsak Koszovóról, hanem Vajdaságról is le kell mondania. Kacin már a szlovéniai fegyveres összecsapások idején bizonyította, hogy milyen szándékai vannak Szerbiával, fejtette ki írásos közleményben Milenko Jovanov, az SZDP tartományi szervezetének sajtófelelőse. Szerbia alkotmánya pont azért ilyen tartalmú, hogy megvédje az országot a Kacinhoz hasonló személyek támadásaival szemben, fejtegette Jovanov, majd hozzátette, hogy az alkotmány módosításáról egyedül a szerb nép határozhat.

Egészen más állásponton van Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke, aki a Politika napilapnak nyilatkozva kijelentette: „Kacin fejtegetését nem éli meg a Szerbia belügyeibe való beavatkozásként.” Amint Szerbia megnyitja a csatlakozási tárgyalásokat, ezek a kérdések azon a szinten is napirendre kerülnek, magyarázta Pásztor, hozzátéve, hogy a Vajdaságban rejlő hatalmas lehetőségek felszabadítása az egész ország gazdasági felépüléséhez hozzájárulhat.