2024. július 17., szerda

Másfél hónap alatt elkészülhet

Megalakult a statútum kidolgozásával megbízott tartományi munkacsoport

A Tartományi Képviselőház Vajdaság alkotmányjogi helyzetével foglalkozó bizottsága december 27-i ülésén határozott egy a Szerbiai Alkotmánybíróság által számos pontját illetően megkérdőjelezett vajdasági statútum kidolgozásával megbízott munkacsoport mielőbbi létrehozásáról. Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke és az említett bizottság vezetője lapunknak adott tegnapi nyilatkozatában már arról tudott beszámolni, hogy sikerült felállítani a szaktestületet.

– A döntés értelmében ebben a munkacsoportban helyet kap minden tartományi frakció képviselője, beleértve a Szerbiai Demokrata Párt jelöltjét is, mely párt nem rendelkezik frakcióval, de jelen van a parlamentben. A paritás elvét alkalmaztuk, vagyis mindegyik képviselőcsoport egy-egy szakértőt delegálhatott a testületbe. Rövid volt a parlamenti frakciók rendelkezésére álló határidő, de sikerült azt betartani, s ma kinevezhettem ezt a héttagú szakmai testületet, melyben a Vajdasági Magyar Szövetséget dr. Korhecz Tamás képviseli majd – nyilatkozta Pásztor.

Kérdésünkre válaszolva közölte: a következő lépést az az ülés jelenti majd, melyet a Vajdaság alkotmányjogi helyzetével foglalkozó parlamenti bizottságnak január 24-éig meg kell tartania. Mint mondta, ezen az ülésen már az újonnan kinevezett testület tagjai is részt fognak venni.

– Az ülésen pontosítanánk azt a feladatot, amelyet ennek a szaktestületnek végre kell hajtania. A feladat lényege az, hogy június 6-áig összhangba tudjuk hozni a statútumot az alkotmánybírósági döntéssel. Egy aránylag összetett procedúráról beszélünk. Gyorsan ki kell dolgozni a statútum új szövegét, vagy pedig a már létező statútum módosítását. A bizottság fog dönteni arról, hogy melyik utat választja, meghatározza majd a munkamódszert és a pontos feladatokat.

Pásztor véleményének adott hangot, hogy mintegy másfél hónapon belül, tehát március közepéig be lehet fejezni a szakbizottság munkáját, elő lehet készíteni azt a szöveget, amellyel kapcsolatban a végső politikai egyeztetésnek is meg kell történnie ahhoz, hogy a tartományi parlamentben megkapja a kétharmados többség bizalmát, s a köztársasági képviselőházban is elfogadásra kerüljön. A dokumentumot június 6-áig ki kell hirdetni. Arra a kérdésre, hogy lát-e esélyt a két nagy párt megfelelő együttműködésére ezen a téren, mely elengedhetetlen a megfelelő többség szavatolása érdekében, Pásztor kifejtette: minden lépést éppen ennek érdekében tesz.

– Azért intézem nagyon elővigyázatosan a szóban forgó ügyeket, hogy ne legyenek olyan kapaszkodók, amelyek bármelyik fél számára is kibúvót jelenthetnének a kompromisszumos megoldások keresése alól. A feladatot csak akkor tudjuk sikeresen teljesíteni, amennyiben ez a két politikai blokk egyaránt részt vállal a folyamatban. Csak így valósulhat meg a kétharmados többség itt, továbbá a köztársasági többség Belgrádban.

Ők írják a statútumot

A most létrehozott szakértői munkacsoportba a Demokrata Párt dr. Svetozar Čiplićet, a Szerb Haladó Párt Vladimir Galićot, a párt parlamenti képviselőjét jelölte. A Szerbiai Szocialista Párt prof. dr. Vladan Kutlešićet, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga Mirjana Tomić-Jovanovićot, a Vajdasági Magyar Szövetség ifj. dr. Korhecz Tamást, a Szerb Radikális Párt prof. dr. Miroslav Milosavljevićet, a Szerbiai Demokrata Párt pedig prof. dr. Slobodan Orlovićot delegálta a statútum szövegének kidolgozásával megbízott testületbe.

A korrektség elvét követik

Pásztor István: Csak úgy tudunk hatékonyak lenni az érdekérvényesítés terén, ha korrektek vagyunk a partnereinkkel

A tartományi hatalmi koalíció stabilitására vonatkozó kérdésnek és a tartományi rendkívüli választások témájának felvetésére Pásztor István lapunknak elmondta, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség pozíciói továbbra is stabilnak tekinthetők, s ezen a téren nem tud olyan változásokról beszámolni, amelyek a tartományi többség fennmaradását veszélyeztetnék.

– Az álláspontunk változatlan. Kitartunk amellett a parlamenti többség mellett, melynek a tagjai vagyunk. Nem azért, mert szolgalelkűek vagyunk, hanem azért, mert ha már létezik egy megállapodás, akkor ahhoz tartanunk is kell magunkat. Csak úgy tudunk hatékonyak lenni az érdekérvényesítés terén, ha korrektek vagyunk a partnereinkkel. A korrektség a megállapodások betartására és a hátba szúrás technikáinak mellőzésére vonatkozik – értékelte.

Hozzátette, hogy a köztársasági szintű rendkívüli parlamenti választások kiírása sem függ össze a tartományi választások kiírásával.