2024. július 17., szerda

„A statútum módosítása a munkacsoport feladata”

A Demokrata Párt tartományi szervezete kitart abbéli álláspontja mellett, hogy a Vajdaság statútumának a Szerbiai Alkotmánybíróság által megkérdőjelezett rendelkezéseit a Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke által összehívott szakbizottságnak kell összhangba hoznia az ország alkotmányával, és nem a DP és a Szerb Haladó Párt tisztségviselőinek különféle nem hivatalos találkozókon. A DP tartományi szervezete pénteki közleményében emlékeztet, hogy a szóban forgó munkacsoportba a demokraták Svetozar Čiplić jogászprofesszort, az alkotmánybíróság volt bíráját delegálták. Nem a sajtó hasábjain, vagy különböző pártközi találkozókon kell megoldani az ehhez hasonló fontos állami kérdéseket, nyomatékosították a közleményben.

Valamivel korábban a Vajdasági Szociáldemokrata Liga is közleményben foglalkozott a statútum módosításával, kifogásolva, hogy a DP és az SZHP bizonyos tisztségviselői csütörtökön Belgrádban nem hivatalos körülmények között vitatták meg ezt a témát. „Ha az összejövetelhez Vojislav Koštunica is csatlakozna, akkor ismét összeállna az a társaság, amely elfogadta a vajdasági intézményeket kijátszó alkotmányt” – fogalmazott a VSZL.

„A belgrádi központú pártok megállapodásából gyökerező alkotmánnyal teremtették meg a feltételeket ahhoz, hogy az alkotmánybíróság ma értelmetlenné tehesse Vajdaság autonómiáját. A tartomány autonómiájának kérdését széles konszenzussal kell megoldani, és nem úgy, mint eddig: két belgrádi központú párt egyezségéből kiindulva” – olvasható a közleményben.

Egyébként Pásztor István szerdára hívta össze a statútum módosítását kidolgozó szakbizottság alakulóülését. Ezt követően a Tartományi Képviselőház Vajdaság alkotmányjogi helyzetével foglalkozó bizottsága is ülésezni fog.