2024. július 17., szerda

„Soha nem tapasztalt támogatás”

Pál Károly: Úgy kell beindítani a gazdasági fejlődést, hogy az a vajdasági magyarság érdekeit is szolgálja

Bár a rendkívüli köztársasági parlamenti választások kiírását követő sajtótájékoztatóján Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke még azt mondta, hogy a párt feltehetőleg február 11. környékén adja át választási listáját a Köztársasági Választási Bizottságnak, a polgárok hatalmas érdeklődésének köszönhetően a VMSZ-nek rekordidőn belül sikerült összegyűjtenie a listaállításhoz szükséges aláírásokat. Ezt Pál Károly, a VMSZ ügyvezető alelnöke is megerősítette, mondván, hogy múlt héten három nap alatt sikerült összegyűjteni a 10 ezer aláírást, újabb egy nap alatt pedig még 3200 polgár adta támogató aláírását Vajdaság-szerte, így a párt képviselőinek szombaton, a választásokon magukat megmérettetni kívánó pártok és koalíciók közül ötödikként sikerült átadniuk a Vajdasági Magyar Szövetség – Pásztor István elnevezésű listát. A választási lista élén Pásztor Bálint, a párt köztársasági képviselőcsoportjának vezetője áll.

– Ilyen rövid idő alatt még soha nem gyűjtöttünk össze ennyi aláírást, soha nem tapasztaltunk ilyen intenzitású támogatást. Ez egyrészről annak a jele, hogy a VMSZ minden településen jelen van, másrészről pedig annak, hogy a polgárok pártunkat támogatják. Ezzel elismerik és díjazzák a VMSZ eddigi munkáját, valamint támogatásukat adják jövőbeni munkánkhoz – nyilatkozta Pál.

Mint azt Pál Károly, a VMSZ ügyvezető alelnöke elmondta: a párt hatalmas sikerként könyveli el, hogy ötödikként adta át választási listáját, megelőzve ezzel számos, sokkal nagyobb kapacitással rendelkező országos szintű pártot is.

– A kampány során a VMSZ minél több településre el kíván jutni, ezért több csapatot is felállítottunk, lakossági fórumokon, különböző más rendezvényeken ismertetjük meg célkitűzéseinkkel az embereket. Vállalkozásokat, családokat is meglátogatunk. Tevékenységünket a vajdasági magyar média segítségével igyekszünk bemutatni, számítunk rá, hogy a média követni fogja ezeket az eseményeket. A kampány során a vajdasági magyarságot leginkább érdeklő és érintő témákat kívánjuk előtérbe helyezni, illetve azokat, amelyek hamarosan eldőlnek és hosszútávon meghatározzák sorsunkat, megmaradásunkat. A vajdasági magyarság elsősorban a megélhetésért küzd ebben az országban. A VMSZ mindenféleképpen olyan programot kíván a polgárok elé tárni, amely a gazdasági távlatok megnyitásának lehetőségeit is részletezi. Úgy kell beindítani a gazdasági fejlődést, hogy az a vajdasági magyarság érdekeit is szolgálja – magyarázta Pál.

A VMSZ ügyvezető alelnöke megerősítette, hogy a párt megoldást kíván találni a szabad földvásárlás jelentette problémára, vagyis arra, hogy 2017-től az Európai Unió állampolgárai is termőföldet vásárolhatnak Szerbiában. A VMSZ szeretné elérni, hogy minél inkább kitolódjon ez az időpont, vagy esetleg kiharcolni, hogy egyáltalán ne lépjen életbe ez a lehetőség, emelte ki Pál.

A szociális kérdésekre, mint amilyen az egészségügy, külön hangsúlyt kíván fektetni a párt, valamint szeretnék, ha Vajdaságban mindenhol kialakulnának a falugondnok és a falugazda szolgálatok, nyilatkozta Pál, mondván, hogy ezek a szolgálatok rendkívül megkönnyítenék a szociálisan hátrányos helyzetben élő polgárok mindennapjait.

– Az európai integráció, illetve a csatlakozási tárgyalások szintén fontos fejezetét jelentik programunknak. A tárgyalások során olyan dolgokról is megállapodnak a felek, amelyek hosszútávon a vajdasági magyarság életét is meghatározzák. Ezért ezekből a folyamatokból nem maradhatunk ki, fontosnak tartjuk, hogy a VMSZ képviselői ott lehessenek a tárgyalócsoportban, vagy a szakértői csoportokban. A listaállításhoz szükséges aláírások gyűjtése során tapasztalt hatalmas támogatás miatt abban reménykedünk, hogy március 16-án a vajdasági magyarok sokkal nagyobb arányban fognak szavazni a VMSZ listájára, mint eddig bármikor. Persze azt, hogy végül hány képviselőnk jut be a köztársasági képviselőházba, az országos részvételi aránytól is függ, de őszintén reméljük, hogy sikerül megőriznünk a mostani képviselőszámot, sőt, azt sem titkoljuk, hogy ezt a számot növelni szeretnénk. A vajdasági magyar közösség szempontjából sokkal jobb lenne, ha a VMSZ több képviselővel vehetne részt a parlament munkájában – fogalmazott Pál.