2024. július 17., szerda

Egészségvédelem-fejlesztés hosszú távon

Az egészségügyben dolgozók tanácskoztak Zentán – A VMSZ egészségvédelmi stratégiájának a gyakorlatba való átültetése is napirenden szerepelt

Tegnap délelőtt a zentai kórházban megbeszélést tartottak az egészségvédelem-fejlesztés hosszú távú stratégiájáról, amelyen részt vettek többek között Csóka, Ada, Topolya, Szabadka és Kishegyes egészségházainak a vezetői is, valamint dr. Dujmovics Ferenc, a Vajdasági Klinikai Központ vezérigazgató-helyettese, Pásztor István, a tartományi parlament elnöke, Pék Zoltán parlamenti képviselő és Ceglédi Rudolf polgármester.

Dr. Vasas Mihály, a zentai kórház igazgatója a tanácskozás után elmondta:

– Azért gyűltünk össze, hogy kidolgozzunk egy hosszú távú tervet, az egészségügyi ellátás fejlesztési tervét a VMSZ egészségügyi politikájának szellemében. Ami az itt élő magyarság egészségügyi ellátásában fontos, az ugyanúgy fontos a többi nemzet számára is. Régiónk egészségügyi intézményei, beleértve a zentai kórházat is, nem úgy fejlődtek az elmúlt időszakban, mint ahogyan arra szükség lett volna. A betegek számához és a lefedett terület nagyságához képest lényegesen kisebb dolgozói létszámmal próbáljuk meg ellátni a naponta ránk váró feladatokat. Ugyanakkor a műszerezettség is sokkal alacsonyabb szinten valósul meg, mint ami egyébként járna a zentai kórháznak, amelyhez több mint százezer ember gravitál. Stratégiai fontosságú, hogy kiharcoljuk azt, ami jár nekünk az egészségvédelem szinten tartásához és továbbfejlesztéséhez – mondta az igazgató.

– A magyar közösség megmaradása szempontjából a megélhetési lehetőségek mellett legalább annyira fontos az egészségvédelem. Sajnos egészségügyünk nem áll jól, pedig mi befizetjük a járulékokat, az állam feladata, hogy úgy gazdálkodjon a pénzünkkel, hogy jusson egészségvédelemre is. Gond van a normatívákkal, azzal, hogy mennyi lakosra jut egy orvos és egy nővér, különösen problémát jelent ez a falvainkban, ahol hetente egy-két alkalommal van jelen az orvos. A kórházaink felszereltsége is elavult. Az alapvető egészségügyi ellátás átalakítása és feljavítása és a kórházi kapacitások feljavítása, emberállományban és műszerezettségben egyaránt, prioritást képez. A polgáraink által befizetett pénz nem kerül vissza fejlesztések formájában, ezért egyre inkább lemaradunk. Elemi érdekünk, hogy belelássunk az állami szintű döntéshozatalba. Szó volt a káderképzésről, a nővér- és orvosutánpótlásról, hogy a beteggel anyanyelvén tudjon kommunikálni az orvos. Azt látjuk, hogy sérülnek a jogaink, a beteghez nem tudnak az anyanyelvén szólni. Ha a VMSZ a várható parlamenti többség része lesz, akkor az egészségügyi minisztériumban is lehetne emberünk, akin keresztül közvetlenül hatni tudnánk a régiónkat érintő egészségvédelem-fejlesztésére is – mondta többek között Pásztor a pénteki megbeszélés után.