2024. július 17., szerda

A VMSZ elnöke és a párt listavezetője leadta szavazatát

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke vasárnap reggel Noszán adta le voksát. A sajtónak adott nyilatkozatában megjegyezte, arra számít, hogy a párt szimpatizánsai közül sokan fognak részt venni a szavazáson.

Pásztor István, a VMSZ elnöke Noszán adta le voksát (Fotók: Molnár Edvárd)

Pásztor István, a VMSZ elnöke Noszán adta le voksát (Fotók: Molnár Edvárd)

– Azt gondolom, hogy jó eredményre számíthatunk. Sőt, most a szavazás reggelén azt is meg merem kockáztatni, hogy jelen választásnak mi leszünk az egyik meglepetése – mondta Pásztor István.

Szavai szerint arra számítanak, hogy az 5 parlamenti helyet meg fogják tartani, de azt sem tartja kizártnak, hogy több parlamenti helyet szereznek. A VMSZ elnöke elsősorban a magyar szavazatokra számít, majd hozzátette, a párt következetessége és hitelessége miatt más nemzeti közösségekből s jelezték, hogy voksukkal támogatják majd őket.

– Attól függetlenül, hogy a VMSZ kisebbségi párt, az értékek szempontjából polgári pártnak számít. Az, ami a vajdasági magyaroknak jó, az jó mindenkinek – hangsúlyozta a VMSZ elnöke.

Végezetül megjegyezte, hogy március 16-a után Szerbiában ideje lesz befejezni a kampányt, a rock and roll és a turbofolk politikát, helyette pedig le kellene ülni és tiszta fejjel átgondolni, mit kell tenni holnapután, különben mindannyiunk számára nagyon nehéz idők jönnek.

Pásztor Bálint, a VMSZ listavezetője Szabadkán, a Kisradanovác városrészben szavazott. A választással kapcsolatban reményeit fejezte ki, hogy a vajdasági magyarságnak ismételten erős érdekképviselete lesz a Szerbiai Képviselőházban.

Pásztor Bálint, a VMSZ listavezetője Szabadkán, a Kisradanovác városrészben szavazott

Pásztor Bálint, a VMSZ listavezetője Szabadkán, a Kisradanovác városrészben szavazott

– A hatalomelosztással kapcsolatban azt gondolom, hogy új kormányfője lesz Szerbiának. A közvélemény-kutatási előrejelzések alapján ugyanis erre lehet számítani. A VMSZ arra készül, hogy befolyással tudjon lenni azokra a folyamatokra, amelyeket az elkövetkező négy évben óhatatlanul várják az országot, ugyanis új munkatörvénye lesz az országnak, átalakul a mezőgazdasági támogatási és a nyugdíjrendszer, ezen kívül az uniós csatlakozás szempontjában nagyon messze juthat az ország, de az alkotmánymódosítást sem tartjuk elképzelhetetlennek, miközben módosítani kell a nemzeti tanácsokról szóló törvényt és jó lenne, ha a vajdasági autonómia kérdése is napirendre kerülne – számolt be Pásztor Bálint.

Hozzátette, hogy a VMSZ nem számít miniszteri bársonyszékekre, kormányalelnöki helyekre, de a fent felsoroltakra hatni ellenzékből nem lehet. A VMSZ listavezetője elképzelhetőnek tartja, hogy a párt rendelkezik majd néhány államtitkári pozícióval, de a legfontosabbnak azt jelölte meg, hogy a VMSZ programcélkitűzései bekerüljenek az új kormányprogramba.

Varga László, a VMSZ képviselőjelöltje Palicson adta le voksát. Kiemelte, hogy az új kormány felállása után a nemrég megindított európai uniós csatlakozási tárgyalások a gyakorlatban is elindulnak.

Varga László, a VMSZ képviselőjelöltje Palicson szavazott

Varga László, a VMSZ képviselőjelöltje Palicson szavazott

– Azt várjuk, hogy a VMSZ jól fog szerepelni a parlamenti választásokon, ez pedig azt fogja jelenteni, hogy lehetőségünk lesz az EU-s csatlakozási tárgyalások aktív részévé válni. Azért fontos ez, mert a Kárpát-medence többi magyar közössége nem tudta sikertörténetként megélni a csatlakozási tárgyalásokat. Arra készülünk, hogy a vajdasági magyarság szempontjából sikertörténet legyen az uniós csatlakozás – mondta Varga.

Véleménye szerint az új kormány felállása után azonnal átalakító folyamatokba kezd majd bele, ugyanis a jelenlegi állapot nem fenntartható. Hozzátette, hogy a VMSZ első lépése a koalíciós tárgyalások megkezdése lesz, majd igyekeznek mindazon problémákat a jövendőbeli kormány programjába beemelni, amely mindenkit érint, vagyis többek között a kismértékű lopások értékhatárának további csökkentését, a zérótolerancia bevezetését, a szociális segélyezési rendszer átalakítását, valamint hozzáfognak a VMSZ gazdaságfejlesztési programjának megvalósításához.