2024. július 17., szerda

A pártlistás elv alapján szavaz mostantól Vajdaság

A Tartományi Képviselőház elfogadta a liga és az ellenzéki pártok választási rendszer módosítására vonatkozó javaslatát

Hatvanketten támogatták, ötvenen ellenezték a vajdasági parlament pénteki ülésén azt a döntést, mely szerint a tartomány területén ezentúl ugyanúgy választják meg a polgárok a képviselőket, ahogyan a köztársaság területén is: a részarányos (pártlistás) elv alapján zajlanak majd a jövőbeni választások egy választási körzetként kezelve a tartomány területének egészét. Az elképzelést nem támogatta a Demokrata Párt és a Vajdasági Magyar Szövetség. A javaslatot előterjesztő Vajdasági Szociáldemokrata Liga mellett az ellenzéki Szerb Haladó Párt, a Szerbiai Szocialista Párt, a Szerb Radikális Párt, a Szerbiai Demokrata Párt és az Új Demokrata Párt is rászavazott az eddig érvényben lévő vegyes választási rendszer módosítására, mely hatvan képviselőt a részarányos, további hatvan képviselőt pedig az egyéni (többségi) elv alapján juttatott be a parlamentbe. Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke szerint két okból is rossznak nevezhetők a parlamentben látottak. Egyrészt azért, mert a választási rendszer módosítása megfelelő felkészülés, dialógus nélkül ment végbe, másrészt pedig azért, mert a változás nem szolgálja a tartomány polgárainak érdekeit.

– A kollégium ülésén mindent megtettem azért, hogy halasszuk el egy hónappal a döntés elfogadását, időt adva ezzel magunknak egy egészséges párbeszéd kialakítására, a szakma véleményének kikérésére is, s ezen az úton haladva meghatározhattuk volna, melyik választási rendszer számít a legjobbnak Vajdaság számára. Igyekezetem, sajnos, nem járt eredménnyel, egyik párt sem akart eltérni a korábban meghatározott álláspontjától – közölte.

EGYMILLIÓ POLGÁR MARAD KÉPVISELŐ NÉLKÜL

Pásztor nem tekinti megfelelő megoldásnak azt, hogy Vajdaságban teljesen a részarányos elv szerint bonyolítsák ezentúl le a választásokat.

– A Vajdasági Magyar Szövetségnek a párt érdekeit szem előtt tartva megfelel az új rendszer, hiszen a jelenlegi hét mandátumunk helyett tizenöttel rendelkeznénk. Mégsem fogadhatjuk azonban el a javaslatot, mert az azt fogja eredményezni, hogy egymillió vajdasági polgár folyamatosan képviselő nélkül marad. Azt hiszem, ez sokkal lényegesebb a pártérdekeknél. Az állam szintjén, a részarányos elv kizárólagos alkalmazása révén, az elmúlt húsz év folyamán a 186 községből 117-nek egyszer sem volt képviselője. Ez az elv problematikus, mert az erős központok túlságosan is képviselve vannak a parlamentben, az erőtlen vidékek pedig egyáltalán nincsenek, noha ezeknek a problémáiról kellene többet hallanunk – magyarázta Pásztor, s sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a javaslattevők nem voltak hajlandók időt szánni valamilyen áthidaló megoldás megkeresésére.

A POLITIKAI KULTÚRA LEÉPÍTÉSE?

A Demokrata Párt sem szavazott a kezdeményezésre, módosító indítványt nyújtott be arra, mely előirányozta volna, hogy a részarányos elv alkalmazásával összhangban a pártlistákon meghatározott egyénekre szavazzanak a polgárok, megtartva ezzel a szavazás személyesebb mivoltát. Az indítványt elutasította a parlament. Vitát váltott ki a parlamentben Borislav Novakovićnak, a párt frakcióvezetőjének azon kijelentése, mely szerint az elfogadott új elv a politikai kultúra leépítésének egyik eszköze, s elsősorban pártpolitikai célok megvalósítására szolgál.

Branislav Bogaroški, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga frakcióvezetője beismerte, hogy az új rendszer, amelynek bevezetését követelik, hátrányokkal is rendelkezik, hibátlan rendszer azonban nem létezik, tette hozzá. Az újságíróknak megjegyezte, hogy pártja ezzel a javaslattal nem kíván semmiféle háttérszándékot megvalósítani, nem kívánnak változtatni a meglévő erőviszonyokon sem. Aláhúzta, hogy a tartományi kormány átalakításra szorul, viszont elsősorban úgy, hogy a koalíciós partnerek egyeztetnek az elmúlt két év projektumairól, történéseiről, majd pedig hasonlóképpen megvitatják a következő két év potenciális tervezeteit is.

HÚSZ SZÁZALÉKKAL TELJES HATALOM

A Szerb Haladó Párt már évek óta a részarányos elv teljes alkalmazása mellett érvel. Predrag Matejin frakcióvezető szerint végső ideje volt egy ilyen javaslat megszületésének.

– A legutóbbi választásokon, a vegyes rendszer alkalmazása révén, a Demokrata Párt húsz százalékos támogatottsággal megszerezte a mandátumok ötven százalékát, mellesleg pedig a hatalom közel száz százalékát is. Ezzel az igazságtalan gyakorlattal fel kell hagynunk – állapította meg.

Pavle Budakov, a Szerbiai Szocialista Párt által vezetett parlamenti frakció elnöke úgy értékelte, hogy jelenleg a tartomány számára a listás módszer a legmegfelelőbb, annak ellenére, hogy megvannak a hátrányai, mint mindegyik választási rendszernek. Arra is rámutatott, hogy a kezdeményezést az ellenzéki pártok mellett a Vajdasági Szociáldemokrata Liga, tehát egy hatalmi párt is támogatja, amely esélyt adhat arra is, hogy a közeljövőben más téren is sikeresen együttműködhetnek az érintett pártok.

Milenko Jovanov, a Szerbiai Demokrata Párt képviselője a sajtónak azt mondta: támogatni fogják a VSZL indítványát, annak ellenére, hogy tisztában vannak vele, a liga ily módon kívánja megerősíteni pozícióját a tartományi kormányban, majd végül megjegyezte: pártja a továbbiakban nem kíván hozzájárulni a VSZL hasonló célú kezdeményezéseihez.

A radikálisok és az ÚDP képviselői is kiálltak a részarányos rendszer bevezetése mellett, az utóbbi párt képviselői hangsúlyozták, hogy ez a megoldás sem számít módosíthatatlannak, s javítani lehet azon a közeljövőben, ha arra igény mutatkozik.