2024. július 17., szerda

Intézményes hátteret kaptak a kiváló kapcsolatok

Együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá Baden–Württemberg és Vajdaság képviselőháza

A megállapodás ünnepélyes aláírására Stuttgartban, a baden-württembergi képviselőházban került sor. A dokumentumot Guido Wolf, a német tartomány parlamentjének elnöke és Pásztor István, a vajdasági képviselőház elnöke látták el kézjegyükkel. A Magyar Szónak adott nyilatkozatában Pásztor kifejtette, hogy e legújabb lépés a két tartomány közötti kiváló kapcsolatok folytatásában keretet szavatol ezeknek a 2002 óta előremutatónak számító viszonyoknak az elmélyítéséhez. Megerősíti a több mint tízéves kapcsolatokat és intézményes hátteret is ad azokhoz – tette hozzá.

– A szándéknyilatkozat aláírásán, az együttműködés kölcsönös méltatásán túlmenően a következő napok tevékenységéről is megállapodtunk. A Duna-stratégia keretein belül elsősorban az árvízkárok elhárításával és az árvízvédelemmel kapcsolatos vajdasági projektumokkal foglalkozunk majd. A jövő héten lesz az ulmi Duna-fesztivál, szeptemberben Vajdaságba látogat a baden-württembergi képviselőház európai kérdésekkel foglalkozó bizottságának küldöttsége. Baden-Württemberg egy gazdasági szempontból rendkívül jelentős tartománynak számít, Európa négy legfejlettebb régiójának egyike, rendkívül fontos tehát a jó kapcsolatok ápolása – jelentette ki Pásztor.

A szándéknyilatkozat aláírását követően a vajdasági képviselőház elnöke köszönetet mondott vendéglátóinak az elmúlt bő egy évtizedben tapasztalt kiemelkedő munkájáért, a kapcsolatok fejlesztéséért. Guido Wolf ugyancsak elégedettségének adott hangot az együttműködés kapcsán, melynek, mint mondta, hamarosan konkrétabb eredményeket is fel kell mutatnia.

A dokumentum három fejezetben taglalja a két tartomány közötti kapcsolatok továbbfejlesztésének lehetőségeit. A Közös Európa című általánosabbnak nevezhető részben az integrációs politika fontosságát hangsúlyozza, a második fejezet a két képviselőház közötti baráti együttműködés részleteit taglalja, a harmadik pedig megfogalmazza az Európai Unió Duna-stratégiájának keretén belüli célkitűzéseket. A jövőbeni kapcsolatokat a szándéknyilatkozat szerint a demokrácia alapelveire, a jogállamiságra, az egyenjogúságra, az emberi méltóság tiszteletben tartására, a kisebbségi jogok szem előtt tartására, az európai értékekre építik.

Fontos kérdésként kezelik majd a két régió közötti adminisztrációs együttműködést, a helyi önkormányzatok közötti tapasztalatcsere, szociális és gazdasági projektumok, környezetvédelmi, művelődési kezdeményezések megvalósítását.