2024. július 17., szerda

Tadić szerint Dačić a felelős

A legalapvetőbb logika szerint a belügyminisztérium jelenlegi helyzetéért Ivica Dačić a felelős, jelentette ki Boris Tadić, az Új Demokrata Párt elnöke a B92 Kažiptrst (Mutatóujj) című műsorában. Kiemelte, hogy nem Ivica Dačić személyével van gondja, hanem azzal a kormánnyal amely nem látja be, hogy a belügyminiszter a felelős mindazokért, amelyekért a rendőrfőparancsnokokat leváltották. Az újságírói kérdésre, hogy amikor a volt belügyminiszterről beszél, akkor miért csak a 2012-től máig terjedő munkáját veszi figyelembe, az ÚDP elnöke azt felelte, hogy a 2008 és 2012 közötti időszak alatt a belügyminisztérium kitűnő eredményeket ért el a drogkartelek felszámolásában.

– Mirko Cvetković kormánya idején világrekordot értünk el a drogkartelek elleni harcban, ekkor indultak el a vizsgálatok, a nyomozások, a vádemelések és a bírósági eljárások. Több mint öt tonna kokaint foglaltunk le, míg az elmúlt két és fél évben csupán néhány kilogramm kokain és pár gramm heroin lefoglalásáról beszélhetünk – mondta Tadić.

Szavai szerint a Cvetković-kormány idején Ivica Dačić belügyminiszterként nem vett részt a drogellenes harc operatív részében, ugyanis azzal az állambiztonsági szervek, valamint a Nemzeti Biztonsági Tanács koordinációs bizottsága volt megbízva, mindezek élén pedig a néhai Miodrag Miki Rakić állt.

– Ha az elmúlt két év sikertelen drogellenes harca miatt történtek leváltások, akkor a belügyminiszter hogyhogy nem lett felelősségre vonva – kérdezte a politikus.

A Demokrata Párt vezetője fontosnak tartotta megjegyezni, hogy Darko Šaričot nem az aktuális hatalom tartóztatta le, hanem feladta magát és így folytatni tudták a 2008-ban ellene elindított eljárást. Tadić visszautasította a feltevést, hogy a DP azzal a feltétellel adta oda a Szerbiai Szocialista Pártnak a belügyminiszteri tárcát, hogy a rendőrség igazgatójának Milorad Veljovićot tartják meg.

– A feltételünk az volt, hogy a rendőrség igazgatóját ne pártalapon nevezzék ki – pontosított Tadić.

A vajdasági helyzetről beszélve a volt államfő kijelentette, hogy az ÚDP a Vajdasági Magyar Szövetséggel és a Demokrata Párttal történő tárgyalásba teljesen tiszta lappal indul, valamint megjegyezte, hogy több megoldást fel tudna kínálni, de először látni szeretné, hogy mi Pásztor István, a VMSZ elnökének álláspontja a válság megoldásával kapcsolatban.

A DP-vel kapcsolatos együttműködésről szólva Tadić megjegyezte, nem látja még, hogy a pártnak milyen elképzelései vannak a válság megoldására. Hozzátette, hogy beszélgetett Bojan Pajtićtyal, a DP elnökével, aki azt mondta, hogy az ÚDP-t a tartományi kormányban látja, de azt nem tudta elmondani, hogy hogyan.

Megjegyezte, hogy számára az a fontos, hogy egyes intézmények, például a Vajdasági Fejlesztési Alap és a Vajdasági Nagyberuházási Alap feladta tisztázódjon.

– Szerbia államfőjeként e két intézmény miatt sok mindent elviseltem, megalapításukhoz politikai tekintélyemet adtam. A DP-nek ekkor óriási volt az önállósága és nem keveredtem bele semmibe. Ma viszont nem szeretnék homályos területekre lépni – mondta Tadić.

Végezetül megjegyezte, hogy birtokában vannak „bizonyos információk”, amelyeket a DP-vel való tárgyalás után a közvéleménnyel is megoszt. Újságírói kérdésre válaszolva, tagadta, hogy a szóban forgó információk bűnténnyel lennének kapcsolatban.