2024. július 17., szerda

A közös nevezők keresése elemi érdekünk

Pásztor István: A vajdasági magyar közösség élen jár jövőjének elgondolása, jövőépítő projektumainak kidolgozottsága szempontjából

A múlt héten lezajlott az idei nyári szabadegyetem Tusnádfürdőn, mely számos, a nemzetpolitikával kapcsolatos vitafórumnak is helyt adott. Alkalom volt ez arra is, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével találkozzon Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke, a Vajdasági Magyar Szövetség vezetője. Megállapodtak a fejlesztéspolitika legfontosabb kérdéseiben, és a támogatandó projektumok lebonyolításában. Beszélgetésünk elején magáról a találkozót lehetővé tevő alkalomról kérdeztük Pásztor Istvánt.

– Egy olyan pillanata a Tusványos az évnek, amely egyfajta standardot teremtett az elmúlt hat-hét évben. Az ott-tartózkodás az utóbbi években mindig alkalmat adott a Magyarország miniszterelnökével, a Fidesz elnökével folytatott beszélgetésekre is. Azért jelentősek ezek a találkozók, mert egyrészt visszatekintésre adnak lehetőséget, másrészt pedig a jövőbe pillantva a feladatok felvázolására is szolgálnak. Ezért is fontos számomra minden évben ott lenni Tusnádfürdőn.

Milyennek számít a mostani pillanat, mi az, ami meghatározta a találkozó témáit?

– Nem egyforma minden év, vannak fontos és annál is fontosabb pillanatok. Visszatekintve azt is mondhatnám, hogy 2009-ben folytattunk a mostanihoz hasonlóan lényeges beszélgetést, olyat, amelyik meghatározta a dolgok alakulását a következő években. Sok tekintetben mondható el az, hogy különféle ciklusok kezdetén állunk jelenleg. Előttünk van az új hétéves uniós költségvetési ciklus, mely számos újdonságot hoz majd Magyarország és a határon túli projektumok finanszírozása esetében. Egy ciklus elején vagyunk abból a szempontból is, hogy Magyarországon és Szerbiában is néhány hónappal ezelőtt zajlottak le a választások, új kormányok alakultak, s a magyar kormányzat következő négyéves politikájának megismerése tekintetében is fontosak voltak ezek a megbeszélések. Egy ciklus elején állunk az európai parlamenti választások lezajlását követően is, s ezt az időszakot az fogja meghatározni, hogy a vajdasági magyar közösségnek Deli Andor személyében a Fidesz listáján európai képviselője lehet. Hamarosan elindul azonban még egy ciklus, a nemzeti tanácsi választások lebonyolítását követően. Ezek az elemek azok, melyek meghatározták a beszélgetést, ezek azok, amelyek miatt én azt rendkívül jelentősnek tartom.

A találkozó után kiadott közleményből arra lehetett következtetni, hogy továbbra is kiváló az együttműködés a magyar kormánnyal.

– Egyértelműen világossá vált az, hogy sok tekintetben nincs semmi változás ebből a szempontból. Abban a tekintetben semmiképp sincs változás, hogy továbbra is létezik egy nagyon erőteljes partneri kapcsolat a magyar kormány és a Vajdasági Magyar Szövetség között. Az elmúlt hetekben és hónapokban hallani lehetett más irányba mutató ötleteket, megjegyzéseket. A mostani beszélgetés az eddigiekben kialakított kapcsolatrendszernek a továbbviteléről, elmélyítéséről szólt. Arról szólt, hogy minden egyéb oldalhajtás lehetséges ugyan, de nem biztos, hogy részét fogja képezni a fő csapásvonalnak. Ezt önmagunknak is el akarom mondani, meg azok számára is, akik az oldalhajtások erősítésében gondolkodnak.

Miben állapodtak meg a kormányfővel?

– Egyértelművé vált a beszélgetés során, hogy nem csupán a választások napjáig volt érvényes az az eltökéltség, amelyik hangsúlyozta: mi egy egyetemleges nemzet része vagyunk. Bebizonyosodott az is, hogy bármennyire is nehezen éljük meg a mindennapokat, a vajdasági magyar közösség Kárpát-medencei távlatokban sok szempontból az élen jár. Elsősorban saját jövőjének a végiggondolása szempontjából, az ehhez fűződő projektumok előkészítettsége szempontjából, az intézményes építkezésnek, emberállománynak a szempontjából. A megállapodás alapján elmondható, hogy a most nyíló hétéves ciklusban lehetőség lesz olyan projektumok megvalósítására Szerbiában, amilyenekre az eddigiekben nem volt mód. A pontos elemeket egyelőre még korai lenne közölni. A miniszterelnökkel abban maradtunk, hogy augusztus végén vagy szeptember elején újra találkozunk, s pontosítjuk az együttműködés ezen részleteit. Már most biztos, hogy nagy és fontos projektumok lesznek ezek, infrastruktúra, gazdaságfejlesztés terén, szociális kérdésekben és egészségügy vonatkozásában. Az, amit az elmúlt években felépítettünk a szimbolika, az érzelmi hovatartozás terén, azt most az európai források segítségével tovább kell tudnunk építeni.

Hogyan tudja támogatni az anyaország az itteni elképzelések megvalósítását?

– Minden operatív programra jóváhagyott eszköz bizonyos százalékát határon túli fejlesztésekre lehet fordítani. Magyarország mintegy 12 ezer milliárd forintra számíthat ebben a ciklusban. Azt gondolom, hogy ennek az összegnek egy kis töredéke is javítani tud valamelyest a helyzetünkön. Ez pedig nem csupán nekünk, magyaroknak jó, hanem mindenkinek az érdekét szolgálja. A vasútfejlesztés, a vidékfejlesztés, a környezetvédelem magyar érdek is, de mindenki haszonélvezője, aki csak igénybe veszi.

Jól kapcsolódik mindez a választási programban meghatározott célkitűzésekhez, amelyeket a belgrádi kormány is elfogadott, s most már látjuk, Magyarország is segíteni kíván.

– Ezért mondhatjuk el, hogy a megélhetési problémák tömkelege, a kilátástalanság méteres falai ellenére talán még mindig mi vagyunk azok, akik ötletek, elképzelések, megvalósítások vonatkozásában a legjobb pozíciót tudhatjuk magunkénak. Ezt látom e stratégiai partnerségben is. Mi egy meglehetősen rétegezett közösség vagyunk, mindannyian máshogyan élik meg a nemzethez való tartozást, vannak akik politikailag, mások szakmailag kötelezték el magukat. Ebben az ügyben azonban nem hiszem, hogy léteznének olyan különbségek, amelyek erőteljesebbek lennének, mint az alapötlet megvalósításának az ambíciója. Elemi érdekünk, hogy a tagoltságtól és a különbségektől függetlenül a közös nevezőket keressük. A magam részéről, a VMSZ elnökeként, s ennek a megállapodásnak a részeseként, felelőseként – a kapott támogatásokkal, a megvalósított projektumokkal el is kell egy adott pillanatban számolni – az az alapérdekem, hogy mindenkit fel tudjunk zárkóztatni e célok mögé, s olyan belső kommunikációs csatornákat létesítsünk, amelyek szavatolják a maximális eredményességet.