2024. július 17., szerda

Pásztor és Vučić az egységkormány mellett

A demokraták ezzel szemben nem támogatják a javaslatot

Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke és Aleksandar Vučić kormányfő egyetértett abban, hogy a tartományban egységkormányt kellene felállítani, tudósított a Beta hírügynökség. A szóban forgó kormánynak előre meghatározott határidejű mandátuma lenne és részt venne benne az összes parlamenti párt.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a kormányfővel való tárgyalás után azt nyilatkozta, hogy az egységkormánynak előre meg kellene határoznia az elvégzendő feladatait, valamint azok határidejét, amely elvégzése után a választások kiírásának szakasza következne.

Mint megjegyezte, a kormányfővel egyetértettek abban, hogy meg kell oldani néhány kérdést, amikor a tartomány működéséről van szó. Ezek a tartomány pénzelésének, hatásköreinek és a statútumának kérdései. Bejelentése szerint következő lépésben a vajdasági politikai élet résztvevőivel fognak tárgyalni. Véleménye szerint a tárgyalások egy hónapon belül megtörténhetnek.

A tartományban a VMSZ, a Demokrata Párt és a Vajdasági Szociáldemokrata Liga van hatalmon, míg a Szerb Haladó Párt ellenzékben van. A DP, valamint az Új Demokrata Párt és a Vajdasági Szociáldemokrata Liga munkacsoportjai már összehangolták álláspontjukat a hatalmi koalíció működésével kapcsolatban.

A Demokrata Párt tegnap este elvetette az egységkormány ötletét. Mint Miroslav Vasin a párt vajdasági elnöke szerint a Szerb Haladó Párt és a köztársasági kormány szándékosan nem oldják meg a Vajdaság számára fontos problémákat, hanem ezekkel zsarolják a tartományi hatalmat, hogy azt bármi áron megváltoztathassák.