2024. július 17., szerda

Egy építkezési folyamat állomása

Horgoson bemutatkoztak a Magyar Összefogás lista jelöltjei

– Mindazokat az eddig jól bevált programokat szeretnénk folytatni az oktatás terén, amelyeket eddig már sikerült megvalósítani, az elkövetkező években a szakkollégiumok létrehozásán fáradozunk, valamint a szakmunkásképző iskolák nagyobb megbecsülését szeretnénk elérni. Az Európa Kollégium átadása után háromszáz magyar ajkú egyetemista tud majd együtt lenni és közösséget építeni. Folytatjuk a társalapítói jogok megvalósítását az iskolákban, hogy ezáltal biztosítsuk a magyar nyelvű oktatást. A kultúra területén fontosnak tartunk egy intézményes háló kialakítását, amelynek a civilek is részesei, valamint hogy azokban az intézményekben, könyvtárakban, múzeumokban, levéltárakban, ahol magyar érdekeltség van, legalább részfoglalkoztatásban dolgozzanak magyarok – mondta Hajnal Jenő, a Magyar Összefogás listavezetője, aki szerdán este Horgoson a Termelők Klubjában tartott tájékoztatót.

Az eseményen jelen volt a lista képviselői közül két horgosi jelölt is, Németh Ernő újságíró, a Szabadkai Rádió szerkesztője, aki elsősorban a kisebbségi médiák – köztük a Szabadkai Rádió – fennmaradását, és az újságírás színvonalának emelését tartja fontosnak. A másik horgosi jelölt Csikós Tibor, a Vajdasági Ifjúsági Fórum tagja, aki úgy érzi, a fiatalok versenyképes tudásának megszerzéséért tehetne. A jelöltek közül jelen volt még Nyilas Leonov Anita.

A rendezvényen Pásztor István, a VMSZ elnöke is tiszteletét tette. A jelöltek bemutatkozása után Pásztor István beszédében azt hangsúlyozta, hogy az október 26-ai választások csak egy építkezési folyamat egyik állomása.

– Nem érdemes a járt utat elhagyni, hiszen mögöttünk négyéves tapasztalat áll. Eredményeket úgy tudunk elérni, ha állami, tartományi és a nemzeti tanácsok szintjén is döntéseket tudunk hozni. Ez egy gépezet, amelyből ha az egyik fogaskerék kiesik, akkor megakad a folyamat – mondta Pásztor.

A VMSZ elnöke a jelenlevőknek felvázolta a művelődési ház munkálatainak befejeződését, a Horgoson áthaladó Szeged–Szabadka-vasútvonal felújítását, valamint a régi határátkelő megnyitását.