2024. július 17., szerda

„Nem a ligától kaptuk a mandátumot”

Pásztor István: Ha kizárnak bennünket a vajdasági hatalmi többségből, ellenzékből politizálunk – Bojan Kostreš: Pásztornak távoznia kell, ha nem tartja magát a parlament döntéseihez

Úgy tűnik, hogy a Vajdasági Szociáldemokrata Liga továbbra sem tud magával mit kezdeni, ezért állandóan azzal próbálkozik, hogy valaki másba belekössön – nyilatkozta tegnap a Magyar Szónak Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke Bojan Kostrešnek, a VSZL elnökhelyettesének kijelentéseire reagálva. Mint mondta, az utóbbi időben a Vajdasági Magyar Szövetség folyamatos támadások célpontja.

– A mi álláspontjaink továbbra is egyértelműek, a politikai állapotokat nem kívánjuk destabilizálni. Az ésszerűség diktálta, normális álláspontok mellett állunk majd ki ezt követően is, függetlenül attól, hogy ez kinek tetszik és kinek nem. Ez a VMSZ hosszú távú politikai ambíciója – fejtette ki Pásztor.

A vajdasági parlamenti többséggel kapcsolatban elmondta, hogy a VMSZ továbbra is a részét képezi annak.

– Ha kizárnak bennünket, akkor ellenzékből fogunk politizálni. Nem a ligától kaptuk a mandátumot, ezért azt tartom elsődleges feladatnak, hogy azoknak az érdekeit képviseljük, akik a szavazataikkal megtiszteltek minket – húzta alá Pásztor István.

Bojan Kostreš, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga elnökhelyettese korábban a B92 televíziónak nyilatkozva azt mondta: Pásztor Istvánnak le kell mondania, amennyiben nem hajlandó tartania magát a parlament által elfogadott határozatokhoz.

– Pásztor előtt két lehetőség áll. Vagy kész lesz a képviselőház által megszavazott döntések alkalmazására, vagy távozik jelenlegi pozíciójából – mondta a beszélgetés során Kostreš a vajdasági parlament által elfogadott legutóbbi deklarációra utalva, melyet a Vajdasági Magyar Szövetség nem támogatott, igaz ellene sem szavazott.

Arra a konkrét újságírói kérdésre válaszolva, hogy vajon az imént említettek azt jelentik-e, hogy a liga kezdeményezni fogja a Tartományi Képviselőház elnökének menesztését, a VSZL elnökhelyettese kifejtette, hogy minden lépés kapcsán előbb egyeztetnek a koalíciós partnereikkel. Mint hozzátette, annyi azonban bizonyos, hogy a határozatok alkalmazásától való eltekintést nem fogják engedni senkinek sem.

– Hamarosan konkrét javaslattal fogunk előállni ezzel kapcsolatban. Amint ez megtörténik, a feltett kérdésre adott válasz is ismert lesz – fogalmazott.

Kostreš azt mondta, hogy a Vajdasági Szociáldemokrata Liga, a Demokrata Párt és az Új Demokrata Párt közötti koalíciós megállapodás megszületése hamarosan bekövetkezik, ez fogja meghatározni a kormány átalakításának részleteit. Hozzátette, hogy ebben a kérdésben most kizárólag Pásztor Vajdasági Magyar Szövetségének az álláspontja számít ismeretlennek, főként azután, hogy a párt képviselői nem támogatták a Vajdaság alkotmányos helyzetének módosítására irányuló határozat elfogadását. A VMSZ-nek el kell döntenie, hogy része-e a hatalmi koalíciónak Vajdaságban vagy sem, húzta alá Kostreš, majd megjegyezte, hogy Pásztor a deklaráció elutasításával már tulajdonképpen el is döntötte, hogy nem kíván a része lenni annak.

Mint ismeretes, a szóban forgó deklaráció kapcsán Pásztor korábban elmondta, hogy pártja támogatja az alkotmány módosítását, az említett határozat azonban „napi pártpolitikai jelleggel készült, s a ligának, a Demokrata Pártnak és az Új Demokrata Pártnak az élet-halál harcában jelent egy újabb manővert”.