2024. július 17., szerda
NEMZETI TANÁCSI VÁLASZTÁSOK

Hitelesség, szakértelem, eltökéltség

A Magyar Összefogás Óbecsére is elhozta a Cserháti-emlékműsort

Szerdán este az óbecsei Városi Színházban is bemutatták a Csak ne legyen csönd! című Cserháti Zsuzsa-emlékestet, amelynek előadói Nemes Nagy Anita és Ralbovszki Csaba, a szabadkai Népszínház művészei voltak. Az eseményen megjelent Németh Zsolt, a Magyar Országgyűlés külügyi bizottságának az elnöke, Pásztor István, a Tartományi Képviselőház és a VMSZ elnöke, Hajnal Jenő, a Magyar Összefogás listavezetője és Szilágyi Miklós óbecsei jelölt is.

Németh Zsolt beszédében a Magyar Összefogás hitelességét, szakértelmét és eltökéltségét méltatta.

– Ez a három szó jellemzi mind a Magyar Összefogás listáját, mind a VMSZ munkáját. Az egyik legnagyobb öröm számomra, hogy csütörtökön Belgrádban Pásztor Istvánnal bemutathatjuk azt a szerb nyelvű kiadványt, amely a szerb–magyar történelmi megbékélésről szól – a hitelesség arra a kitartó munkára is épül, amely idáig elvezetett. Abban is bízom, hogy sor kerül a kollektív bűnösség terhével sújtott települések rehabilitációja, és a vagyon-visszaszármaztatás nagyobb ritmusú végrehajtására is. A szakértelemnek köszönhető az, hogy az MNT megmutathatta életképességét, miközben folyamatos támadások kereszttüzében volt. Az elkövetkező időszakban az egyik legfontosabb feladat az lesz, hogy megvédjék az MNT intézményét, amiben számíthatnak Magyarországra és az európai intézményekre is. Az eltökéltség példájaként említem a magyar politikumnak a vagyon-visszaszármaztatás ügyében emelt határozott vétóját és az ehhez hasonló eredményes, határozott lépéseket. A vajdasági magyar közösség olyan erős szervezettel rendelkezik, amelyet a jövő építésére tudnak fordítani, és minél erősebb lesz a részvétel, annál nagyobb lesz az MNT legitimitása – mondta el Németh Zsolt.

Pásztor István arról beszélt: az óbecsei Városi Színház színpadának továbbra is egyfajta művészeti trambulinnak kell lennie, ahol megmutatkozhatnak a tehetségek. A Középiskolások Művészeti Vetélkedőjének erőteljes motorja Szilágyi Miklós személye, aki a rendezvény szervezőbizottságának az elnöke.

– E szerepvállalása miatt lett megkerülhetetlen a döntés, hogy Szilágyi Miklós a Magyar Összefogás listájára kerüljön. Ezen a listán olyan személyek vannak, akik nem érdekből, hanem meggyőződésből képviselik a magyarság ügyét. A Magyar Összefogás már bebizonyította, hogy tud élni az adott lehetőséggel, és ezt a munkát szeretnénk továbbvinni. Az október 26-i MNT-választás nemcsak arról szól, hogy a Magyar Összefogásnak hány mandátuma lesz, hanem arról is, hogy a közösségi érdekérvényesítés mögé mekkora erőt tudunk összpontosítani. A szavazatok száma határozza meg azt is, hogy Óbecsén mit tudnak tenni a saját érdekérvényesítő képességük érdekében, és arról is döntenek, hogy talpra tudunk-e állni úgy, hogy a 2016-os választások után újra ott legyen a magyar közösség Óbecsén, ahol a helye van. Október 26-a arról is szól, hogy megálljt akarnak-e parancsolni a megosztás politikájának, és lesz-e újra magyar polgármester Óbecsén – mondta Pásztor István.

Szilágyi Miklós köszöntőjében annyit mondott: bár nem tudja, mi lesz a feladata, de ha bejut az MNT-be, tenni szeretne a magyar közösségért. Arra buzdította a közönséget, hogy éljen választói jogával, és döntsön a saját sorsa felől.