2024. július 17., szerda
TARTOMÁNYI KÉPVISELŐHÁZ

A költségvetésről a kormányátalakítás küszöbén

Döntő többséggel, 69 igen és 36 nem szavazattal a Tartományi Képviselőház kedden elfogadta az idei költségvetés módosítását, amely értelmében a rendelkezésre álló összeget 1,29 milliárd dinárral, azaz mintegy két százalékkal csökkentették a korábbi kerethez képest. Így az utolsó negyedévben a tartomány 64,85 milliárd dinárból gazdálkodhat. Érdekes megjegyezni, hogy az ülés kezdete előtt az újságírókat inkább a tartományi kormány napokban esedékes átalakítása érdekelte, amely kérdésben szinte valamennyi párt képviselője kifejtette véleményét.

Hatvankilenc igen és harminchat nem szavazattal fogadta el a Tartományi Képviselőház a költségvetés módosítását (Fotó: Ótos András)

Hatvankilenc igen és harminchat nem szavazattal fogadta el a Tartományi Képviselőház a költségvetés módosítását (Fotó: Ótos András)

A képviselőházi ülés első napirendi pontjának, az idei évi pótköltségvetés módosításának ismertetőjében Bojan Pajtić tartományi kormányfő elmondta, két fontos mozzanatról marad emlékezetes ez a költségvetési keret. Az első, hogy a takarékosság jegyében született meg, magyarán, hogy a tartomány nem folyamodik újabb hitelek felvételéhez, amelyekkel adósságait növelné. A második fontos része a módosításnak pedig az, hogy ezentúl a családokban minden egyes mesterséges megtermékenyítést támogat a vajdasági kormány.

– Ez egy teljesen egyedülálló kezdeményezés az országban, hiszen az állam eddig mindössze csak az elsőszülött esetében vállalta a mesterséges megtermékenyítés költségeit. Ezzel a lépéssel igyekszünk orvosolni a natalitás és a mortalitás kedvezőtlen arányát a tartományban – jegyezte meg Pajtić.

Pajtić ezenkívül arra is rámutatott, hogy az új költségvetés pozitív hatást gyakorolna Vajdaság gazdasági mutatóira, fejlesztené az oktatásügyet, növelné a munkavállalási lehetőségeket és a termelékenységet.

– Pontosabb számadatokban ez így fest: 100 millió dinárt fordít az új költségvetés a gazdasági termelékenység növelésére, 28 millió a munkavállalás serkentésére, 16 milliót a mesterséges megtermékenyítés támogatására és 70 millió dinárt az oktatásügyre. A költségvetés növelné az egészségügyi befektetések összegeit is, viszont a Kamenica–2 elnevezésű projektum keretében a rákos betegek sugárkezelésére szánt orvosi felszerelés megvételére nem igényelnek hitelt, hanem ennek költéségét más tételek átütemezésével igyekeznek majd kigazdálkodni – magyarázta a tartományi kormányfő.

A szóban forgó gyógyászati felszerelés megvásárlásának ideiglenes elodázását, vagyis hogy emiatt nem adósodik el a tartományi kormány, erélyesen bírálták a Szerb Haladó Párt képviselői. Pavle Počuč képviselő szerint ez azt is jelentheti, hogy a Kamenicai Egészségügyi Intézet a betegek sajnálatára egyhamar nem gazdagodik új felszereléssel, ennek következménye pedig az egészségügyi ellátás további romlásában nyilvánul meg. Miért vonják meg az élethez való jogot a megbetegedett emberektől? – tette fel a kérdést az SZHP képviselője.

Đorđe Milićević az SZHP soraiból kifejtette, hogy pártjuk nem támogatja a költségvetés-módosítást, mivel az nem tartalmaz egy fontosabb befektetési tervezetet sem, amely serkentené a tartomány fejlődését. Mint ahogy elmondta, az új költségvetési tervezet elfogadásával csak tovább stagnálna Vajdaság gazdasága, ami végül a tartomány helyzetének további romlásához vezetne. Felrótta azt is, hogy az invesztíciós rész a költségvetés leggyengébb láncszeme, és a Tartományi Nagyberuházási Alap révén is csupán kisebb horderejű projektumok finanszírozását irányozták elő, melyek nem lendítik fel a gazdaságot, a kivitelt vagy a lakosság foglalkoztatását.

Milenko Jovanov a Szerbiai Demokrata Párt képviselője is felszólalásában kifejtette, hogy pártjuk nem támogatja az új költségvetési terv elfogadását, mivel szerintük az csak egy újabb jele annak, hogy hibás politikát folytat a tartományi kormány. Szerinte az illetékesek ellentmondásosan és nem következetesen viszonyulnak a tartományi büdzséhez, és az többnyire az újvidéki befektetésekre helyezi a hangsúlyt. Több millió dinárt irányoznak elő a székváros infrastruktúrájának kiépítésére, karbantartására, a tartomány többi részeit azonban teljesen figyelmen kívül hagyják, mondta.

A költségvetés módosítási javaslat elfogadását ellenezték a Szerb Radikális Párt képviselői is.

Egeresi Sándor, a Vajdasági Magyar Szövetség frakcióvezetője az ülés megkezdése előtt a sajtó képviselőinek adott nyilatkozatában megerősítette: a VMSZ támogatni fogja az új költségvetés-módosítást. Ugyanerről tett tanúbizonyságot Újhelyi Ákos (VMSZ) képviselő is, aki felszólalásában elmondta, a Vajdasági Magyar Szövetség tartományi frakciója azért támogatja a költségvetés-módosítást, mert egyebek között tartalmazza az újvidéki Európa Kollégium 4. fázisának befejezését, továbbá 8,5 millió dináros juttatást irányoz elő a Magyar Nemzeti Tanács számára, valamint mintegy 100 millió dináros csomagot is tartalmaz a vajdasági kis- és közepes vállalkozások fejlesztésére.

A költségvetés módosítását támogatták a a Szociáldemokrata Párt (ex-Új Demokrata Párt) tagjai is. Miloš Gagić képviselője úgy nyilatkozott, az új költségvetési tervezet figyelembe veszi az ország nehéz gazdasági helyzetét.

Maja Sedlarević, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga (VSZL) képviselője az ülés megkezdése előtt a sajtóhoz intézett nyilatkozatában elmondta, hogy a költségvetés támogatását az ülés előtt benyújtott beadványuk további sorsához kötik, vagyis, hogy a képviselőházban szereznek-e támogatást a Szerbiai Kőolajipari Vállalat (NIS) 2008-as privatizációjának felülvizsgálásának kérdésében, pontosabban, a VSZL Vajdaság kártalanítását igyekszik kieszközölni, mégpedig úgy, hogy a NIS állami tulajdonában lévő részvények 55 százalékát tartományi kezekbe engedjék át. Amennyiben ezt elérik, támogatni fogják a költségvetés módosítását, nyilatkozta Maja Sedlarević. Az ülésen a párt képviselői rászavaztak a pótköltségvetésre.

A Tartományi Képviselőház elfogadta a második, harmadik és minden következő gyermek biogyógyászatilag segített megfoganása költségeinek társfinanszírozásáról szóló javaslatot, valamint a Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap 2013-as évi ügyviteléről szóló jelentést.

KORMÁNYÁTALAKÍTÁS NAPOKON BELÜL

A tartományi kormány átalakítása kapcsán Bojan Pajtić kormányfő megjegyezte, hogy a sajtó képviselői nemsokára, napokon belül hivatalos közlemény útján értesülnek a pártok tárgyalásainak ez irányú eredményeiről. Megjegyezte, igazak azok a médiafeltevések, hogy mind a VSZL, mind a Szociáldemokrata Párt tartományi képviselői hangot adtak abbeli szándékuknak, hogy komolyabban részt vállalnának a tartományi kormány munkájában, amit a DP támogat. Pajtić szerint már csak azért is, mert az Szerb Haladó Párt hatalmas erőket fektet abba, hogy „elcsalja” más pártok tagjait saját soraikba, a helyett hogy az ország ügyeit intéznék.

– Ha az SZHP ugyanannyi energiát fektetne az ország helyzetének rendezésébe, mint amennyit a hatalom megszerzésébe, az országban érezhetően jobb körülmények uralkodnának – nyilatkozta Pajtić.

A VMSZ NEM LÉP KI

A kormányátalakítás kérdése kapcsán Egeresi Sándor frakcióvezető elmondta, hogy a VMSZ 14 éve a tartományi hatalmi koalíció meghatározó része, ez pedig azt jelenti, hogy a párt koalícióból való kilépésétől nem kell tartani.

– Politikai identitásunkat nem adjuk fel, továbbra is a vajdasági magyarság érdekeit tartjuk szem előtt. Ha figyelembe vesszük pártunk eddigi tevékenységét és hozzájárulását a politikumhoz, nem lenne helyénvaló, ha pártunk távozna a tartományi politikai színtérről – nyilatkozta a frakcióvezető. A frakcióvezető megjegyezte, hogy a DP nem vonta be pártjukat a kormányátalakítást megcélzó tárgyalásaiba, emiatt nem szolgálhat sem párti, sem személyes véleménnyel a titkárságok káderkombinációinak kérdésével kapcsolatban.

– Számunkra a legfontosabb, hogy a jelenlegi posztjainkat megőrizzük. Ilyen értelemben, mi nem várunk csodát a kormányátalakítástól, ezért gondolom úgy, hogy a VMSZ továbbra is a hatalmi koalíció tagja marad – fejtette ki Egeresi.

A Pásztor István VMSZ-elnök, a Tartományi Képviselőház elnöke által előterjesztett egységkormány kérdésével kapcsolatban a frakcióvezető megjegyezte, hogy a szóban forgó modell politikai értelemben nagyobb stabilitást adna a tartományi kormánynak a jelenlegi mandátum végéig. Ez az ötlet azonban nem talált nagy támogatottságra a képviselőházban.

ELLENZÉK: SEMMI JAVULÁS

Milenko Jovanov, az SZDP képviselője szerint a tartományi kormány átalakítása a jelenleg is hatalmi koalícióban lévő pártok között fog megtörténni, ami csak az erőviszonyok újraelosztását jelenti, viszont új politikai tartalmakat nem. Hasonlóan vélekedik Đorđe Miličević, az SZHP képviselője is, aki szerint a Demokrata Párt kezdeményezése sem fog javulást hozni e téren, mivel a jelenlegi kormánynak gyakorlatilag 14 éve volt arra, hogy jobbá tegye a tartomány helyzetét.

A Szociáldemokrata Párt tagjai jelenleg a Demokrata Párt és a Vajdasági Szociáldemokrata Liga idevágó döntéseire várnak, csakis ezek után szolgálhatnak konkrétabb információkkal.