2024. július 17., szerda
VMSZ-KÖZLEMÉNY

Hogy a szabálytalanságok elkerülhetőek legyenek

Pásztor István levele Kori Udovičkinek a nemzeti tanácsi választások kapcsán

„A múlt vasárnap, október 26-án lezajlott nemzeti tanácsi választásokon Vajdaság településein számos magyar polgár nem élhetett a választás jogával. Hétfőtől folyamatosak voltak a megkeresések mind a VMSZ központi, illetve helyi irodáiban, mind a szabadkai, zentai, topolyai, kishegyesi, zombori és más községek önkormányzataiban. A polgárok jogos felháborodottságuknak adtak hangot amiatt, hogy amikor elmentek a szavazóhelyre, különböző okok miatt ugyan, de nem engedték őket szavazni. Számos esetben a polgárok maguk ellenőrizték a Köztársasági Választási Bizottság honlapján, szerepelnek-e a külön magyar névjegyzékben, és mivel megtalálták adataikat, akkor is nyugodt lélekkel mentek el szavazni, ha nem kaptak értesítést. Tegyük hozzá, joggal.

A Vajdasági Magyar Szövetség elkötelezett volt abban, hogy létrejöjjön a külön magyar választói névjegyzék. Pásztor István, a párt elnöke többször hangsúlyozta, pártja abban is elkötelezett, hogy a vajdasági magyarok élhessenek a választás jogával. Éppen ezért, már a választás éjszakáján kijelentette, utánajár a jelenségnek.

Miután tájékozódott a terepen történtekről, Pásztor István levélben fordult Kori Udovički államigazgatási és helyi önkormányzati miniszter asszonyhoz, amelyben jelezte, hogy a kialakult helyzetnek egyik oka mindenképpen az, hogy az előző nemzeti tanácsi választások, vagyis 2010 óta a városok és községek hivatalból semmiféle változtatásokat nem eszközöltek a külön választói névjegyzékekben: nem törölték az elhunytakat, nem vezették át a más községbe költözőket, hogy csak néhány olyan alapfeladatot említsünk, amit az általános névjegyzékben folyamatosan végeznek.

Emellett számos visszaélésre utaló esetet is jelentettek, mint például az azonos kézírással és aláírással ellátott, több száz névre kiállított, a külön választói névjegyzékbe való felvételt kérvényező formanyomtatvány.

Pásztor István annak érdekében, hogy a jövőben elkerülhetőek legyenek az ilyesfajta szabálytalanságok, amelyek egyes helyeken akár a választás megismétlését is maguk után vonhatják, azt a javaslatot fogalmazta meg a miniszter asszony felé, hogy a jövőben ne tegyenek különbséget az általános és külön, esetünkben magyar választói névjegyzék között, a változásokat mindkettőbe vezessék be. Csakis így lesznek elkerülhetőek a jogos felháborodást okozó jelenetek a szavazóhelyeken a nemzeti tanácsi választások napján” – olvasható a VMSZ pénteki közleményében.