2024. július 17., szerda

„Teljesítettük a ránk ruházott feladatot”

Pásztor István: Nagy megkönnyebbülést jelent a kollektív bűnösséget eltörlő rendelet

A Vajdasági Magyar Szövetség formális indítványára hozta meg a kormány azt a döntést, amelynek értelmében hatályon kívül helyezte a kollektív bűnösségről szóló világháború után kiadott határozatokat. Pásztor István, a VMSZ elnöke hétfőn nyilatkozott erről a jelentős döntésről a Tartományi Képviselőház ülését követően.

Pásztor István (Fotó: Ótos András)

Pásztor István (Fotó: Ótos András)

– A kormány hatályon kívül helyezte azt a három közigazgatási döntést 1945 januárjából, amelynek alapján a három magyar falu magyar és német lakói kollektív bűnösnek lettek nyilvánítva. Azt gondolom, hogy ezzel talán pontot tehetünk a jogi procedúrájára annak a folyamatnak, amely leveszi a kollektív bűnösség terhét a magyar közösségről. Tavaly megszületett egy ezzel kapcsolatos parlamenti határozat is, az idén pedig beteljesült a döntések hatályon kívül helyezésének az ígérete. Azt, amit a politikának meg kellett tennie, nekünk most hét évtized után sikerült teljesítenünk. Hátramaradt a múltnak a feltárása, a múlttal való szembesülés, ez leginkább a történészek feladata – hangsúlyozta Pásztor.

Mint mondta, úgy tűnik, hogy 2015 végéig ez a feltáró munka is jórészt be fog fejeződni. Megjegyezte, hogy soha sem fogjuk megtudni a teljes igazságot, mert az meglehetősen rétegezett, összetett, ezért folyamatosan kutatni kell. Az alapvető információkat azonban, tette hozzá, a jövő év végéig minden bizonnyal megtudhatjuk.

– Mindenki számára egy nagy megkönnyebbülést kell jelentenie ennek a végkifejletnek. Mostantól november másodika a főhajtásról szól majd. Teljesítettük a feladatot, melyet a közéletben teljesítenünk kellett – értékelte a VMSZ elnöke.