2024. július 17., szerda

Napirenden a tartományi költségvetés

A vajdasági parlament mai ülésén vitatja meg a 2015-ös büdzsé javaslatát

A képviselőház költségvetési és pénzügyi bizottsága tegnapi ülésén jóváhagyta a tartományi kormány által beterjesztett jövő évi költségvetés javaslatát. A javaslat szerint a jövő évi tartományi költségvetés 62,47 milliárd dinárt tesz majd ki. Mint arról Zoran Radoman pénzügyi titkár a bizottsági ülésen beszámolt, a vajdasági kassza legnagyobb részét a köztársaságból átutalt és a tartomány által továbbirányított eszközök teszik ki, a pénz mintegy 54 százalékát, több mint 33 milliárd dinárt. Ezzel az összeggel a tartomány valójában nem rendelkezik, csak továbbítja azt a helyi önkormányzatoknak, oktatási és egészségügyi intézményeknek. Radoman kifejtette, hogy a bevétel legnagyobb része, mintegy 14,8 milliárd dinár a jövedelemadóból és a nyereségadóból származik. Jövedelemforrásként kell kezelni beszámolója szerint azt a kétmilliárd dináros kölcsönt is, melyet Vajdaság jövőre fel fog venni a kamenicai kórházkomplexum 2-es blokkjának felszerelése érdekében. Véleményének adott hangot, hogy a jövő évi költségvetést a tartománynak olyan körülmények között kellett meghoznia, amikor továbbra sem létezik egy Vajdaság finanszírozását szabályozó rendszerszerű megoldás, s amikor a köztársasági kormány is túllépett minden határidőt az országos költségvetésnek az elfogadásával.

A vajdasági költségvetési hiányt 2015-ben 5,4 milliárd dinárra tervezték. A kiadások között a legjelentősebb tételeket a tartományi adminisztrációban foglalkoztatottak bérei és végkielégítései jelentik majd, erre több mint kétmilliárd dinárt költenek. Szubvenciókra több mint 7 milliárdot fordítanak, a legnagyobb részben a mezőgazdasági termelés növelésére. Radoman az ülésen azt mondta, hogy az ötmilliárdos költségvetési hiány miatt nincsen ok aggodalomra, a tartománynak ugyanis a rendelkezésére állnak az előző években ki nem használt pénzösszegek, ebből tudják majd fedezni a keletkező deficitet, s nem lesz szükség hitel felvételére.

A bizottsági ülésen egyedül Jovan Lazarov szerb haladó pártbeli képviselőnek voltak fenntartásai a javaslattal kapcsolatban. Túl magasnak tartotta a tartomány eladósodottságát. Nem értett egyet a költségvetés azon tételével sem, mely 1,1 milliárd dinárt hagy jóvá magánvállalatok támogatására, ebből ugyanis csak 370 milliót fordítanak a foglalkoztatáspolitikai beruházásokra. Kifogásolta azt is, hogy a szúnyogirtás céljaira hárommilliót költ ismét a tartomány. Radoman válaszában közölte, hogy a szóban forgó összeg magában foglalja a parlagfűirtás költségeit is.

A hatalmi koalíció tagjai kilátásba helyezték, hogy támogatni fogják a költségvetés javaslatát. Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke azt mondta, hogy amennyiben utólag nem módosítanak a szövegen, az pártja számára elfogadható lesz.

Minden jel arra mutat, hogy a Vajdasági Szociáldemokrata Liga egyelőre még nem fogja hivatalosan kezdeményezni Pásztor leváltását, annak ellenére, hogy Nenad Čanak pártelnök néhány nappal ezelőtt kilátásba helyezett egy ilyen lehetőséget. Pásztor akkor válaszában azt mondta: ha van elég bátorsága hozzá, álljon végre Čanak elő a hónapok óta ígérgetett leszámolással. A Demokrata Pártnál, a hatalmi koalíció legnagyobb pártjánál időközben közölték, hogy nem támogatnának egy ilyen leváltási javaslatot.