2024. július 17., szerda

Ismét kérdésessé vált a tartományi koalíció jövője

Pásztor István: Nincs az a parlamenti többség, amely miatt érdemes lenne eltűrni egy közösség ilyen mértékű becsmérlését

A tartományi hatalmi koalíción belüli problémák nem tegnap kerültek a felszínre először, de ezeknek a gondoknak a meglétét igazolta Takács Mártának, a Vajdasági Erdőgazdaság közvállalat igazgatójának a menesztése, továbbá az új megbízott igazgatónak a kinevezése is. A Vajdasági Szociáldemokrata Liga más esetekben sem riad vissza az utóbbi időben attól, hogy a Vajdasági Magyar Szövetségre, egyébként koalíciós partnerére, mérjen egy-egy csapást, a korábbi hónapokat így a VMSZ-t célzó vádak sorozata határozta meg. Lapunknak adott interjújában Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke és a VMSZ vezetője azt mondta, nem fog mindenáron a tartományi parlamenti többség fennmaradására törekedni, hiszen pártja is ismer bizonyos határokat.

– A koalíció fennmaradása elsősorban a ligától függ, nem tőlünk. Attól függ, hogy a ligában milyen vélemények válnak uralkodóvá, hiszen e vélemények elég rétegezettek a párton belül, az utóbbi hónapokban folyamatos volt az az abnormálisnak nevezhető állapot, amelyben a liga kiemelkedő tagjainak el kellett határolódniuk a liga elnökének a kijelentéseitől, véleményétől. Nekünk az a szándékunk, hogy továbbra is racionálisak maradjunk. Az elmúlt hónapokban mindig megpróbáltunk önmérsékletet gyakorolni, nem reagálni a liga minden mondatára. Azt hiszem azonban, hogy meg kell húzni a határt. Én egyetértek azzal, hogy lehet adott kérdésekről valakinek más véleménye, de ez a tény az illetőt nem jogosítja fel arra, hogy a másikat lehazaárulózza, szélsőjobboldalinak nevezze, olyan mondatokat közöljön, amelyek emberi, politikai és közösségi mivoltában sértik meg. A bolsevizmusra jellemző effajta viselkedésmód nehezen tolerálható. Nincs az a parlamenti többség, nincs az a koalíciós megállapodás, amely miatt érdemes lenne eltűrni, hogy egy közösséget, azok ezreit, akik leadták voksukat egy meghatározott politika folytatására, valaki ilyen módon becsméreljen.

A DEMOKRATÁKAT IS FELELŐSSÉG TERHELI

(Fotó: Ótos András)

(Fotó: Ótos András)

Pásztor István véleményének adott hangot, hogy az említett mocskolódás folyamata most sem látszik csillapodni, s hogy az elmúlt napok történései, az Erdőgazdaság élén beállt változások azt igazolják, hogy a leszámolási ambíciónak, a nyers erő fitogtatásának nincsenek határai.

– Ez egyébként szerintem legalább akkora gondja a Demokrata Pártnak, mint amekkora a Vajdasági Magyar Szövetségnek. Olyasmi következett be csütörtökön, amire eddig még nem volt példa. A kormányfőt leszavazta a saját kormánya. A DP kisebbségben maradt saját kormányában, izomból, előkészületek nélkül változtatták meg az Erdőgazdaság statútumát, semmisítették meg a kiírt pályázatot és váltották le az eddigi igazgatót mindenféle dokumentáció nélkül, szóbeli magyarázatok alapján. Amennyiben ilyen irányba kívánják vinni a vajdasági politizálást, ebben a VMSZ nem fog partner lenni, függetlenül attól, hogy mi lesz a koalícióval, és függetlenül attól, hogy mi lesz a párt egy-egy politikusának a személyes sorsa – fogalmazott lapunknak adott interjújában Pásztor.

Mint mondta, a legutóbbi szavazáson hetvenezren szavaztak a VMSZ-re, s a párt feladata nemet mondani minden alkalommal, amikor ezt a hetvenezer embert akarja valaki arcul ütni.

– Nem tudom elképzelni a hosszú távú partnerséget azokkal, akiknek az is problémát jelent, ha valakinek nemzeti hovatartozása, vallási elkötelezettsége van, akik úgy akarnak vajdasági multikulturális, multietnikumú és multikonfesszionális társadalmat építeni, hogy probléma a számukra, ha valaki magyar vagy katolikus – húzta alá ugyancsak a liga korábbi egyik közleményére utalva.

Hozzátette, hogy a kilencvenes években bújtatott formában jelen voltak ilyen jelenségek, ám ennyire egyértelmű, megrázó módon, mint most, még akkor sem.

– Ez az, ami a jelen pillanatban feszegeti a parlamenti többséget. Nem bennünket, hanem elsősorban a szerb politikát állítja válaszút elé az a kérdés, megengedi-e, hogy az ilyen szemlélet váljon uralkodóvá. A Demokrata Párt felelőssége vitathatatlan, különösen akkor, ha figyelembe vesszük, mi mindent volt hajlandó „magára rántani” az őszi kormányátalakítás során. Most, amikor a következményeket is látjuk, nem csodálkozni kellene rajtuk, hanem foglalkozni velük – értékelte a házelnök.

„NEM VAGYOK TÚL OPTIMISTA”

A tartományi kormány kidolgozta a Vajdaság finanszírozásáról szóló törvény tervezetét, melyet meg kell vitatniuk a parlament képviselőcsoportjainak, s melyet Újvidék után a másmilyen politikai felállással rendelkező köztársasági képviselőháznak is el kell fogadnia.

– Ennek a témának a megoldása már régóta várat magára, ez a törvény lassan készül, mint Luca széke. Egészen pontosan 2008. december 31-éig kellett volna megszületnie a meghozott alkotmány szerint. A politikai akarat hiányáról szól ez a történet, semmi más sem akadályozta a jogszabály meghozását. Pártunk folyamatosan szorgalmazta ennek a lépésnek a megtevését, 2010-ben elsősorban ezért raktak bennünket ki az önkormányzatból Szabadkán és Zentán, de ez már a múltnak a része. A probléma továbbra is megoldásra vár, de most már legalább van egy szöveg, amelyről beszélni tudunk. Jelentős előrelépés ez.

Pásztor kifejtette: nem számít túlságosan optimistának az üggyel kapcsolatban.

– Körülbelül egy évvel a tartományi választások előtt nagy az esély arra, hogy a finanszírozás témája átcsúszik a választások előtti politikai csatározások mezejére. Ezért tartom továbbra is fájdalmasnak azt, hogy amikor tavaly szeptemberben indítványoztam: üljünk egy asztalhoz valamennyien, és kezdjünk a nyitott kérdésekről tárgyalni, akkor a liga indítványozására e párt és a demokraták kimaradtak az egyeztetésekből. Pedig akkor még nagyobb esélye lehetett volna a sikeres végkifejletnek. Most előttünk áll egy javaslat, parlamenti elnökként mindent meg fogok tenni annak érdekében, hogy olyan légkört tudjunk teremteni, amelyben érdemi vitát lehet majd nyitni, ha arra valóban lesz megfelelő politikai szándék.

A HATÁSKÖRÖKKEL IS FOGLALKOZNI KELL

Véleményének adott hangot, hogy egy hosszú egyeztetési folyamat előtt állunk, de a szándék birtokában biztosra vehető a megoldás is. A kormány által elfogadott dokumentum egy egyeztetési keret, s meg kell állapodni azzal kapcsolatban, hogyan kezelik majd a kérdést – az első lépést a frakcióvezetőkkel folytatott egyeztetés jelenti majd – számolt be a tervekről Pásztor.

– Nem tartom kizártnak, hogy ezt követően létrejöjjön egy szakértői testület, amely a mindennapi politikától távolabbról próbálna a kérdéssel foglalkozni. Mindez a megbeszélés következménye kell hogy legyen. A parlament elnökének nem az a feladata, hogy egy kész recept elé állítson mindenkit, hanem az, hogy egy fontos kérdés köré olyan együttműködési rendszert próbáljon kidolgozni, amelyik előbbre viszi az ügyet, nem futtatja azt zátonyra.

Az esetleges határidőkkel kapcsolatos kérdésre válaszolva Pásztor megjegyezte, az az igazi kérdés, hogy meglesz-e a kellő politikai szándék. Ha ez jellemzi majd a vitát, akkor gyors megoldások születhetnek, s a következő két vagy három hónapban rendezni lehetne a kérdést. A hatalom és ellenzék közötti egybeeső szándék szerinte azért jelentős, mert a történet innen indul, de Belgrádban fejeződhet csak be. Ez a helyzet némileg hasonlít a statútum elfogadására jellemző helyzethez, azzal, hogy most nincs szükség minősített többségre, mint akkor. A VMSZ-nél, mint mondta, rendkívül fontosnak tartják a jogszabály meghozását, mert túl nagy veszteség ért bennünket az előző hét évben, amikor nem létezett a finanszírozásról szóló törvény.

A képviselőház elnöke úgy vélekedett, hogy nem lehet egymástól elválasztani a hatáskörök és a finanszírozás kérdését, így a két témát „egy csomagban” kell a tárgyalóasztalra helyezni.

– A két törvénytervezetnek az elfogadása is egymással összhangban, koordinált viszonyrendszerben kellene hogy megtörténjen. Ha tehát komoly szándék mutatkozik majd mindenki részéről a finanszírozás kérdésének előbbre vitele tekintetében, akkor közösen valószínűleg arra a következtetésre fogunk jutni, hogy elő kell venni a hatásköri törvényt is. A logika azt mutatja, hogy először a hatásköröket kellene rendezni, aztán a finanszírozást, mert ilyen a két jogszabály közötti összefüggés – állapította meg Pásztor István.