2024. július 17., szerda

„Számunkra Vajdaság a legfontosabb”

A VSZL ezzel a címmel intézett szerkesztőségünkhöz szerb nyelvű közleményt a lapunkban megjelent Pásztor-interjúra reagálva

A Vajdasági Szociáldemokrata Liga szombaton közleményben reagált a lapunkban megjelent, Pásztor Istvánnal készített hétvégi interjúra, melyben a Tartományi Képviselőház és a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke arról beszélt, hogy nem fog mindenáron a tartományi hatalmi koalíció fenntartására törekedni, miközben a liga folyamatos támadásokat intéz a párt és a magyar közösség ellen. A VSZL lapunkhoz eljuttatott válaszában kiemeli, hogy „Pásztor valahányszor a VMSZ-re mért csapásokról beszélt, s minden alkalommal, amikor valótlanságokat közölve a ligát a vajdasági magyar közösség ellenségeként állította be, valójában saját anyagi jellegű érdekeit védte.”

„Pásztor három hónap leforgása alatt háromszor hagyta cserben a tartományi kormányban helyet foglaló koalíciós partnereit, egyszer a tartományi kormány átalakítása folyamán, de a tartományi költségvetésre is csak annak feltétele mellett volt hajlandó rászavazni, ha garantálják neki, hogy nem lesz napirenden egy, a képviselőház elnöki tisztségéből való menesztésére irányuló javaslat. Bizonyára nehéz feladatnak számított megmagyarázni ezt az „elvszerűséget” a VMSZ tisztességes tagjainak és azoknak, akik e pártra szavaztak” – áll a párt közleményében.

Most biztosan az sem könnyű számára, állapítja meg a liga, hogy megmagyarázza, miért éppen a Vajdaság finanszírozásáról szóló törvény kapcsán készül elhagyni eddigi koalíciós partnereit, melyekkel a VMSZ a kilencvenes évek óta szoros együttműködést folytat, s melyeknek köszönhetően ő maga is 15 éve a tartományi vezetőség részét képezi.

A liga arra hívta fel a figyelmet, hogy Takács Mártának a Vajdasági Erdőgazdaság élére történt kinevezését az újvidéki Felső Bíróság helyezte hatályon kívül tavaly júliusban, mert megállapítást nyert, hogy nem adott át a kinevezésre közzétett felhívás szabályai szerinti határidőn belül minden dokumentumot. A bíróság ezen döntése kapcsán a tartományi kormány és Takács Márta is panaszt emelt, a Fellebbviteli Bíróság azonban ez év január 23-án a Felső Bíróság döntésének adott helyt, így a döntés jogerőssé vált, ami azt jelenti, hogy ahhoz a tartományi kormánynak is tartania kell magát. A párt álláspontja szerint az a tény, hogy az Erdőgazdaság élén már tíz éve Takács Márta áll, még nem jelenti azt, hogy a vállalat a Vajdasági Magyar Szövetség tulajdonává vált, s hogy a tartományi kormánynak nem áll jogában megvédeni ezt a közvállalatot, mely a vajdasági polgárok tulajdonát képezi valójában. A kormánynak a liga meggyőződése szerint igenis jogában áll a törvényes rendelkezéseknek megfelelő módon kijelölnie a vállalat vezetőjét. „Pásztor István, szemmel láthatóan, azt szeretné, ha a tartományi kormány nem tartaná tiszteletben a Fellebbviteli Bíróság döntését. Mi azonban azon a véleményen vagyunk, hogy senki sem helyezkedhet a törvények fölé, azok sem, akik saját tetteiket és valódi természetüket a szerb pravoszláv egyház reverendájával akarják eltakarni, s azok sem, akik ugyanezt nemzeti hovatartozásukkal és katolikus vallásukkal próbálják palástolni. Ez az álláspontunk, ilyen volt, ma is ilyen, s ilyen fog maradni a jövőben is.”

„Arra szeretnénk emlékeztetni Pásztort, aki ilyen hevesen reagál egy tartományi közvállalat helyzetének rendezése kapcsán, hogy jelenlegi köztársasági koalíciós partnerének, a Szerb Haladó Pártnak az egyik tisztségviselője, Miloš Vučević újvidéki polgármester 2011-ben ugyanezt a Takács Mártát vádolta azzal, hogy a Vajdasági Erdőgazdaság pénzén jutott lakáshoz, s bizonyítékként a szerződés másolatát mutogatta. Ma, ebben a városi hatalomban együtt kormányozva az SZHP-vel a VMSZ-nek polgármester-helyettesi tisztsége van” – folytatódik a VSZL reakciója.

Pásztor Istvánnak arra a lapunknak tett kijelentésére reagálva, hogy nem tudja elképzelni a hosszú távú partnerséget azokkal, akiknek az is problémát jelent, ha valakinek nemzeti hovatartozása, vallási elkötelezettsége van, akik úgy akarnak vajdasági multikulturális, multietnikumú és multikonfesszionális társadalmat építeni, hogy probléma a számukra, ha valaki magyar vagy katolikus, a ligánál közölték, hogy éppen „Pásztor volt az, aki elsőként nyújtott kezet Tomislav Nikolić csetnik vajdának, amikor az saját pártjának megalapítása mellett döntött.”

A liga értetlenül áll az a tény előtt, hogy ennek a két pártnak a kapcsolata felfelé ível, miközben a ligával kapcsolatban felhozott valótlanságok és vádak állandó jelleggel érkeznek a VMSZ oldaláról. A liga nem érti, hogyan állhatnak Pásztorhoz közelebb a csetnik vajdák a vajdasági polgári háborúellenes politikai opció képviselőinél.

Éppen erre a háborúellenes és polgári alapra épült Pásztor István előtt a VSZL és a VMSZ közötti szorosnál is jobbnak mondható együttműködés – állapítja meg a párt. Ugyanakkor, teszik hozzá, Pásztor mai retorikája – amellyel a ligát vádolja hamisan – ugyanolyan, mint amilyen retorikát a kilencvenes években használtak a szerbiai soviniszták. Akkor ők azt állították a ligáról, hogy mindent gyűlöl, ami szerbnek és pravoszlávnak mondható. A párt, emlékeztetnek, ezekben az években sem volt hajlandó hallgatni azok miatt, akik foglalkozást űznek nemzeti hovatartozásukból, ennélfogva teljesen biztosan ma sem fog hallgatásba burkolózni.

A közlemény végén a párt kiemeli: mindennek ellenére a VSZL hajlandó egy koalíciós hármas találkozón (DP-VSZL-VMSZ) tárgyalni és megoldást keresni minden nyitott kérdésre, mert a vajdasági polgárok érdekeit tartják elsőrendűnek. Ez, teszi hozzá a párt, nem zsarolások elfogadását jelenti, hanem jó szándékot a problémák rendezéséhez.