2024. július 17., szerda

„Eszemben sincs feladni!”

A Magyar Szónak adott exkluzív interjúban a Vajdasági Erdőgazdaság leváltott (?) igazgatónője kifejtette, hogy komoly visszaélések megfékezése miatt került most támadás középpontjába

A tartományi kormány január végén hozta meg azt a döntését, amely egycsapásra felborította a tartományi hatalmi koalíción belüli – korábban sem túl kiegyensúlyozott – viszonyokat. A kormányon belül váratlanul kialakult ligás többség leváltotta Takács Mártát, a Vajdasági Erdőgazdaság közvállalat igazgatóját, új megbízott igazgatót nevezett ki, és statútumot hozott meg minden dokumentum felmutatása, indoklás nélkül, egy bírósági döntésre hivatkozva, mely a pályázati dokumentáció leadásának késéséről szólt Takács esetében. Az igazgatónő lapunknak nyilatkozva azonban elmondta, hogy a helyzet nem ilyen egyszerű, mert az állítólag késve leadott dokumentumot korábban nem is kérték a pályázati iratokkal együtt, utólag kellett volna mellékelni, amiről őt nem értesítették – mindaddig, amíg le nem járt a pályázati határidő. A Vajdasági Magyar Szövetség kiállt Takács mellett, és bejelentette: vége a koalíciónak, amennyiben nem rendezik az erdőgazdaság vezetésének kérdését. Takács Márta igazgató mindeddig nem nyilatkozott az ügyről a sajtónak, most a Magyar Szó megkeresésére belegyezett abba, hogy visszatekint egy interjúban a történtekre.

Egy ideig tartózkodott a közszerepléstől. Hogyan élte meg a történteket?

– Lassan két hónapja tart ez a folyamat, ami természetesen meglehetősen fájó az embernek. Rosszul esik, amikor tíz év odaadó és becsületes munka után sárba próbálják tiporni mindazt, amit az ember elért, ami látható eredménynek számít. Másfelől ez a tíz év tapasztalatokat is hozott a számomra a vállalat vezetésében, a politikában is, ami kissé könnyíti a helyzetet. Nagyon büszke vagyok arra, hogy a VMSZ, annak elnöksége és elnöke azonnal mellém állt, mert ez sok erőt adott nekem a folytatáshoz.

Hogyan reagáltak a szakmabeliek?

(Fotó: Ótos András)

(Fotó: Ótos András)

– Nem kevésbé fontos, hogy ebben az „átmeneti” időszakban nagyon erős szakmai támogatást is kaptam. Az elmúlt tíz évben erdőmérnökként mindig a szakma volt a legfontosabb a számomra. Megtiszteltetésnek tartom, hogy a kollégák a belgrádi erdészeti karról, a dékán úrral együtt, a budapesti Országos Erdészeti Egyesület, de más külföldi kollégák is biztosítottak arról, hogy nagyra tartják a munkámat, valamennyien kitartásra buzdítottak.

Mi az Ön meglátása, hogyan jött létre ez a probléma, honnan generálták a gondokat?

– Sajnos azt kell elmondanom, hogy a probléma nem egy-két hónappal ezelőtt keletkezett. Sokkal mélyebbre vissza tudok nyúlni, 2011 és 2012 tájékára. Akkor voltak olyan történések a vállalat életében, amely a mostani helyzetet is kiváltotta.

Mire gondol pontosan?

– Volt a vállalaton belül néhány olyan személy, akik komoly visszaéléseket követtek el. Csalásokról, különféle hamisításokról van szó. Ez a történet eleje, s most érkeztünk el ahhoz a ponthoz, amikor megtalálták a módját annak, hogy bosszút álljanak, vagy legalábbis kísérletet tegyenek rá.

Mi történt a visszaélések elkövetőivel?

– Annyit mondanék erről, hogy menesztettem őket még akkor, azóta bűnvádi eljárás is indult ellenük.

Az új megbízott igazgató Aleksandar Obradović, aki viszont nem kapta kézhez az erről szóló végzést. Mikorra rendeződhet az erdőgazdaság igazgatói posztjának kérdése?

– Azokkal az információkkal rendelkezem, amelyeket a koalíciós tárgyalások kapcsán Pásztor István elmondott. Az egyeztetések még folynak. Harcolunk ezért a vállalatért, mert sok mindent letettünk az asztalra. Bízom abban, hogy az igazság győz végül.

Ellenőrizték-e a vállalat működését az Ön igazgatása alatt? Több-e az ellenőrzés az utóbbi hónapokban, jelen van-e efféle nyomásgyakorlás?

– Ennek a nyomásnak a súlyát érzem a 2013. évi pályázat lefolyása óta. Kaptam üzeneteket, fenyegetéseket, melyek arról szóltak, hogy nekem már nem kellene ebben a folyamatban nőként és magyarként részt vennem. Ezek csak komolyabbá váltak az utóbbi időben. A vállalat komoly ellenőrzéseken ment át az elmúlt években. Pénzügyi, kereskedelmi, beszerzési, jogi, állami számvevőszéki ellenőrzések voltak ezek. A vállalat 2008 óta megfelelő szabványok szerint működik, így évente rendszeres ellenőrzésen esünk át már emiatt is. Hozzászoktunk ahhoz, hogy mindig valamit kutatnak. Elmondhatom, hogy én vagyok az Vajdaságban, akit személy szerint és az általa vezetett vállalat szerint is a legtöbbet ellenőriznek. Úgy is érkeztek hozzánk ellenőrök, hogy közölték velem: nekünk itt valamit most muszáj lesz találnunk. Semmit sem találtak, ami alapján bűnvádi eljárást lehetne indítani.

Alaptalanok voltak a vádak

Két évvel ezelőtt olyan információkat közöltek egyes politikusok, hogy Takács Márta, a Vajdasági Erdőgazdaság igazgatója korábban hivatali visszaélést követett el egy lakás megvásárlása során. Pénteken a köztársasági Korrupcióellenes Ügynökség arról hozott döntést, hogy megszünteti az ügyben indított eljárást az idevágó törvény megsértésével kapcsolatban, mert megalapozatlanok az azzal kapcsolatos vádak. Megállapítást nyert, hogy a lakást reálisnak számító, a piaci feltételeknek megfelelő magas áron vásárolta meg lakáskölcsön felvételével, a lakásra jelzálogot helyeztek, s Takács bérének egyharmadát a kölcsön fizetése miatt rendszeresen levonták. Megállapították, hogy sem az igazgatónő, sem a lakást árusító személy semmilyen haszonra sem tettek szert ez az adásvétel révén.

Kétségtelen az ügy politikai dimenziója. A ligás szavazatok döntöttek a menesztéséről. Eközben Nenad Čanak a Vajdasági Erdőgazdaság felügyelő bizottságának az elnöke is. Milyen a viszony az igazgatás és a felügyelő bizottság között?

– Čanak már hat éve része a vállalatnak, először az igazgatóbizottság elnöke volt, az új törvény az igazgatóbizottságot átalakította felügyelő bizottsággá, s a liga elnöke maradt ennek a testületnek is az élén. Az elmúlt időszakban pozitív meg negatív tapasztalataim is voltak, mi mindig igyekeztünk minden kért dokumentumot előkészíteni a bizottság napirendi pontjaihoz, mégpedig úgy, hogy azok szakmailag és jogilag is érthetők legyenek. A mostani helyzet azonban egy külön momentumot jelent, s most már csak arra vagyok kíváncsi, hogyan tudunk majd egymás szemébe nézni, végződjön akárhogyan is a történet. Jól ismernek engem, tudják, hogyan irányítottam a vállalatot.

Sikeresnek tartja az elmúlt tíz évet. Mi indokolja ezt a minősítést?

– Amikor átvettem a vállalatot, nagyon nagy problémákkal szembesültem, fizetésekre sem volt pénz. A vállalat önerőből működik, nem vagyunk a költségvetés felhasználói. Néhány adattal alá tudnám támasztani, hogyan működött előttem a cég, s hogyan működik ma. A nyereség 2005 előtt 1,3 millió dinárt tett ki, a reprezentációs költségekre 12 milliót költöttek, a befektetések nagysága 500 millió dinár körül alakult évente. Különböző hitelek terhelték az erdőgazdaságot, önerőből semmiképp sem tudott megélni. A nyereség ma 200 millió dinár, a reprezentációs költségek 4-6 millió dinár között mozognak a rendezvények számától függően, a befektetések nagysága pedig 1,4 milliárd dinár. A termelés mindeközben nem változott. Nem azt szeretném tehát mondani, hogy én csináltam csodát egy varázspálcával, hanem azt, hogy felelősségteljesen vezettem a vállalatot. Elismerést is kaptunk Brüsszelben, az európai országok mellé álltunk a természetvédelem és az idegenforgalom terén. Sikeresek az európai és nemzetközi pályázataink. Azt szeretném tudni, hogy amennyiben tíz éve is ugyanekkora volt a kitermelés, mint ma, akkor mivel magyarázhatók az összegbeli különbségek. Egy nagyon szembeötlő probléma ez.

A sikerek ellenére érték-e ebben a tíz évben szakmai bírálatok?

– Szakmai bírálat nem ért sem engem, sem a vállalatot. Erre büszke vagyok. Egy vállalatvezetési tapasztalattal nem rendelkező magyar nőként kerültem ide, s nagyon nagy küzdelmet vívtam azért, hogy a szakma elismerését kiérdemeljem ebben az elsősorban férfivilágnak nevezhető környezetben. Nem volt könnyű, de maximálisan sikerült, s ez örömmel tölt el.

Milyen célok mentén vezeti majd a vállalatot, ha továbbra is annak élén marad végül?

– További fejlesztéseket kell végrehajtani, tovább kell építeni az európai és nemzetközi kapcsolatokat is. Ennyi év tapasztalata után az ember könnyen, büszkén kijelentheti azt, hogy ez a vállalat nem csak vajdasági színtéren bizonyította, hogy kiváló. A Szerbiai Erdőgazdaságnál például sokkal sikeresebbek vagyunk, pedig a két vállalat azonos tevékenységben és ugyanolyan feltételek, törvények között működik. A sikert a számok mutatják, s nem lealacsonyítani akarok valakit. Én egy nagyon kitartó embernek számítok, ez megmutatkozott az utóbbi hónapokban. Kemény fából faragtak. Engem is, meg azokat is, akik most velem együtt harcolnak ebben a csatában. Ki fogok tartani. A kitartás azt jelenti, hogy az ember nem adja fel, ha nincs rá oka. Nekem márpedig nincs rá okom, én nyugodtan alszom.