2024. július 17., szerda

A nőknek van helyük a politikában

Hatéves a VMSZ Női Fóruma
Kovács Elvira, a VMSZ Női Fórumának elnöke (fotó: Gergely Árpád)

Kovács Elvira, a VMSZ Női Fórumának elnöke (fotó: Gergely Árpád)

Hat esztendővel ezelőtt a nők társadalmi szerepvállalásának a serkentését tűzte ki elsődleges céljaként a Vajdasági Magyar Szövetség Női Fóruma, amelynek tagszervezetei szombaton a zentai városházán ünnepelték meg megalakulásuk évfordulóját.

A vajdasági magyar párt női fóruma az elmúlt hat évben legalább részben hozzájárult annak a szemléletnek a megváltoztatásához, amely szerint a nőknek nincs helyük a politikában – nyilatkozta az évforduló kapcsán Kovács Elvira, a szervezet elnöke. Hozzátette, hogy elsődleges céljaik közé tartozik a nők, illetve mindazon szerepek támogatása, amelyekben ők döntenek. A VMSZ női fóruma mindenekelőtt politikai képzéseket, egészségügyi előadásokat tart a tagsága számára, jótékonysági akciókat szerveznek, segítenek a közösségüknek, illetve a pártjuknak. Kiemelte, hogy a fórummal a VMSZ munkakörének és tevékenységének a gazdagítása mellett helyi szinten a közösség életét is színesebbé, változatosabbá tették.

Kovács Elvira szerint a szebbik nem képviselői közül egyre többen jelennek meg a politikai képzéseiken, egyre növekszik az önbizalmuk, s mind aktívabban vesznek részt a politikai, közéleti tevékenységekben, függetlenül attól, hogy a hölgyeknek egyáltalán nem egyszerű

összehangolni a családi életet a munkahelyi kötelezettségekkel, és ha szabadidejükben politikával vagy közélettel szeretnének foglalkozni, az még bonyolultabbá teszi a helyzetüket.

Az ünnepségen jelen volt Pásztor István, a VMSZ elnöke, Juhász Bálint tartományi gazdasági, foglalkoztatási és a nemek egyenjogúságával foglalkozó titkárhelyettes és Lőrincz Csongor, a párt községi szervezetének elnöke.

– A Vajdasági Magyar Szövetség egy olyan párt, amelynek a női fóruma nem csak papíron létezik – hangsúlyozta lapunknak a VMSZ elnöke, s hozzáfűzte, hogy ezzel az ünnepséggel is azoknak a munkáját, teljesítményét ismerték el, akik életre keltették és folyamatosan működtetik a szervezetet. Pásztor kiemelte, hogy az elmúlt hat évben rengeteg helyen megalakult a párt női fórumának a tagozata. Rámutatott, hogy a női fórum pici kis sejtekből, tagszervezetekből áll, s lényegében ezek a helyi szervezetek azok, amelyek a különböző aktivitásokat lebonyolítják: a gyűjtéseket, a gondoskodást, a művelődési történések megszervezését, a kis közösségek mozgatását, és a női fórum tagozatainak nagyon fontos szerepük volt az előző évek kampányaiban, a választói névjegyzékeknek és listáknak az összeállításában. Hangsúlyozta, hogy egy szervezet esetében akkor van esélye az előrehaladásnak, ha a női tagozata olyan célirányosan működő, mint a női fórum a vajdasági magyar párt esetében.

Az ünnepség vendége volt Takács Aranka, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség női fórumának elnöke, dr. Mátrai Márta, a Magyar Országgyűlés háznagya pedig videoüzenetben köszöntötte a jelenlévőket.

– Az RMDSZ számára nagyon fontos a Kárpát-medencei nőszervezetekkel való kapcsolattartás, hiszen egymás tevékenységéből tudunk igazán épülni, és egymástól tudunk olyan erőt meríteni, ami több hitet ad abban, amit mindennap véghezviszünk közösségeink körében – nyilatkozta a RMDSZ női fórumának elnöke.

A házigazdák közül Burány Hajnalka, a női fórum zentai szervezetének elnökségi tagja lapunknak elmondta, hogy tagozatuk nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a különböző ünnepek alkalmával foglalkozásokat szervezzenek a legkisebbek számára, jótékonysági akciókon keresztül segítsenek a rászorulóknak, és hogy aktívan részt vegyenek a politikai életben.

Az ünnepség keretében az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör Itthon? Otthon? című zenés irodalmi összeállítását tekinthették meg az egybegyűltek.

Nyugdíjasfórumot is alapít a VMSZ

Pásztor István, a VMSZ elnöke elmondása szerint a párt két hét múlva esedékes tisztújító közgyűlésén a párt alapszabályzatát is módosítani fogják, s az ifjúsági szervezetük, illetve a női fórumuk mellett a nyugdíjasok fórumát is létrehozzák.

– Azt látjuk, hogy a nyugdíjasaink közösségileg nagyon elkötelezettek, s olyan gondokkal küszködnek, amelyek egy másfajta szemléletmódot, másfajta ügykezelést igényelnek, ezért az lenne fontos, hogy ők fogalmazzák meg, hogy mire is van szükségük, s hogy szervezetileg ezt a prioritást érvényesíteni tudjuk közösen – nyilatkozta a pártelnök.