2024. július 17., szerda

Kampányol az SZM

Bojan Torbica: „Amit sürgősen meg kell változtatni, az éppen Bojan Pajtić rezsimje”

A Szocialisták Mozgalma megkezdte vajdasági választási kampányát. Aleksandar Vulin, a párt elnöke legutóbbi újvidéki látogatásakor kijelentette, a tartománynak nem szabad tovább tűrnie Bojan Pajtić és a Demokrata Párt önkényes hatalmát, változásokra van szükség. Vulin több alkalommal is a rendkívüli választások időpontjaként december 20-át jelölte meg. Arról, hogy mi áll kampányuk fókuszában, illetve hogyan képzelik el a Vajdaság jövőjét Bojan Torbicával, a Szocialisták Mozgalma tartományi szervezetének elnökével beszélgettünk.

A párt legutóbbi rendezvényén, Újvidéken több alkalommal is elhangzott, hogy a tartományi rendkívüli választásokra december 20-án kerül sor. Ez egy olyan dátum, amelyről már született megállapodás Pásztor Istvánnal, a vajdasági képviselőház elnökével, illetve a Vajdasági Magyar Szövetség elnökével, annak a pártnak a vezetőjével, amellyel köztársasági szinten koalíciós partnerként vesznek részt az állam irányításában?

– A Szocialisták Mozgalma Bojan Pajtić rezsimjének lehetőséget nyújtott arra, hogy a hatalma első évében megmutassa mit és mennyit tud tenni Vajdaság polgáraiért. Amikor úgy láttuk, hogy a tartományi hatalomnak sem szándéka, sem pedig kapacitása nincs arra, hogy véghezvigye a szükséges reformokat, a 2013 márciusában megtartott tiltakozó gyűlésen közzé tettük álláspontunkat, mely szerint követeljük Bojan Pajtić lemondását és a rendkívüli választások kiírását. Ettől a követelésünktől egy pillanatra sem álltunk el, ezért ragaszkodunk ahhoz, hogy a rendkívüli választásokra Vajdaság területén legkésőbb december 20-ig sor kerüljön. Vajdaság polgárainak nincs türelmük, sem idejük, hogy tovább tűrjék Bojan Pajtić rezsimjét. A polgárok sokat veszítettek e bűnöző rezsim alatt, ezért is fontos, hogy Bojan Pajtić minél hamarabb lekerüljön a hatalomról. Pásztor Istvánnal nem beszéltünk a választások megtartásáról, de hisszük, hogy ismeri az álláspontunkat, amely nem tér el koalíciós partnerünk, a Szerb Haladó Párt álláspontjától. Őszintén bízom abban, hogy Pásztor István, aki tapasztalt és bölcs politikus, hamarosan tárgyalásokat kezd a tartományi parlamenti pártokkal a rendkívüli választások időpontjáról, ekkor hivatalosan is tájékoztathatjuk álláspontunkról.

Újvidéken Aleksandar Vulin a legtöbb kritikával Bojan Patićot, a Vajdaság Autonóm Tartomány Végrehajtó Tanácsának elnökét és a Demokrata Pártot illette. Pártjuk álláspontja szerint a DP mit csinált rosszul, és mit kellene sürgősen megváltoztatnia?

– Így igaz. Ma Pajtić és a Demokrata Párt hatalmának leghangosabb kritikusa a Szocialisták Mozgalma, a Szerb Haladó Párt mellett, ahogyan 2008 és 2012 között Boris Tadić és munkakerülő rezsimjének leghangosabb kritikusai is voltunk. Az SZM baloldali párt, amely a joguralom, az egyenlőség, a társadalmi igazságosság mellett foglal állást, és teljesen természetes, hogy az SZHP mellett az élen küzdünk az olyan rezsim ellen, mint amelyet Pajtić képvisel. Pajtić és a DP Vajdaság polgárainak életéből 14 évet vettek el, ez idő alatt a tartományból fejletlen régió lett. A kizsákmányoló magánosítás, az, hogy több száz munkásnak megszűnt a munkahelye, a Vajdasági Fejlesztési Bankkal, a Tesla Bankkal, a Nagyberuházási Alappal kapcsolatos fondorlatok csupán néhány abból, amit a demokraták Szerbia és Vajdaság polgárai ellen elkövettek. Már egy éve követeljük, hogy Bojan Pajtić elmagyarázza, hova tűnt el az új technológiák alkalmazását támogató tartományi alapból 35 millió euró, illetve miért van megközelítőleg 60 támogatott vállalat csődeljárás alatt, vagy miért gazdálkodnak jelentős veszteséggel. Ebben az esetben több tízmillió euróról beszélünk, amelyet a tartományi hatalom nem céleszközként használt fel, és csak gondoljon bele, mi lett volna, ha azt a pénzt a szociálisan veszélyeztetett személyeknek adta volna, vagy a mezőgazdaságra, az oktatásra, esetleg az egészségügyre fordította volna. Amit sürgősen meg kell változtatni, az éppen Bojan Patić rezsimje.

Az SZM is támogatja azt az álláspontot, hogy Vajdaság a meglévőnél több hatáskörrel kell hogy rendelkezzen? Mely hatáskörök kiosztására lenne szüksége, illetve milyen módon tudna a legjobban működni Vajdaság?

– Azt gondolom, hogy jelen pillanatban van ennél fontosabb kérdés. Vajon a jelenlegi tartományi hatalom, illetve a jelenlegit megelőző két hatalom, amelyek élén szintén Bojan Pajtić állt, valaha is őszintén dolgozott Vajdaság Autonóm Tartomány hatásköreinek, illetve finanszírozásának pontos megfogalmazásán, vagy minden esetben, ahogy az ma is történik, csak a saját érdekeikkel foglalkozott? Bojan Pajtić Boris Tadić hatalma alatt fegyelmezetten hallgatott feláldozva Vajdaság polgárait saját, a Demokrata Pártban betöltött pozíciója érdekében. Vajon támogatta-e egyetlen, Vajdaságból származó demokrata párti parlamenti képviselő is 2008 és 2012 között a VMSZ a tartomány finanszírozására vonatkozó módosítási indítványát? Nem, mert mindig a saját érdekeik álltak a polgárok érdekei előtt. Az SZM szerint Vajdaságnak rendelkeznie kell minden, alkotmány adta hatáskörrel, amely mellett politikai konszenzus születik és élvezi a politikai pártok többségének támogatását. Az SZM, az SZHP-vel egyetemben mindig is nyitott volt arra, hogy párbeszédet folytassunk a tartomány hatásköreinek és finanszírozásának kérdésében, de nem találtunk megfelelő partnert ehhez a másik oldalon. Azt, hogy ki a felelős ezért, a polgárok megtudják, amint feláll az új tartományi hatalom, amelyben természetesen nem kaphat helyet a DP, sem holdudvara. Ekkor majd a legrövidebb időn belül megfogalmazzuk, milyen hatáskörök illetik meg a tartományt, és hogyan történik majd a finanszírozása, természetesen minden polgár megelégedésére. Vajdaság akkor tud majd a legjobban működni, amikor a köztársasági és tartományi hatalom politikai és gazdasági irányvonala megegyezik majd. Ez akkor válik lehetővé, amikor a tartományi hatalom élére olyan emberek kerülnek, akik készek a reformokra, a korrupció megfékezésére, a különböző fondorlatok megakadályozására, a költségvetéssel való visszaélések megfékezésére, és készen állnak a tartományi adminisztráció átszervezésére, amivel csökkenthetik annak óriási költségeit. Akik mögött Vajdaság 50 százaléka áll majd, és nem csupán öt százaléka.