2024. július 17., szerda

Fehér Szabolcs a VMSZ Ifjúsági Fórumának új elnöke

Topolyán lezajlott a Vajdasági Magyar Szövetség Ifjúsági Fórumának tisztújító közgyűlése

– Tudom, hogy nehéz, de lehetséges, hogy a fiatalok körében népszerűsítsük a politikát, megváltoztassuk az apolitikus hozzáállást. Azért, hogy beleszóljanak saját sorsuk menetébe, merjék vállalni a közszereplést. (…) Tudom, hogy nehéz, de lehetséges, hogy olyan célokat tűzzünk ki magunk elé, amiket meg is tudunk valósítani, és ezek a célok részben vagy teljesen megoldják a fiatalok problémáit. Az anyaországi és más országok magyar pártjainak ifjúsági szervezeteivel való kapcsolattartás igazán fontos egy nemzetben gondolkodó szervezetnek. De emellett nem elhanyagolandó a szerb pártok ifjúsági szervezeteivel való jó kapcsolat ápolása sem. Azzal, hogy a VMSZ az Európai Néppárt szavazattal rendelkező társult tagja lett, még több kapu nyílt meg előttünk, még több lehetőséggel élhetünk – fogalmazott többek között programbeszédében a VMSZ Ifjúsági Fórumának a Topolyai községi képviselő-testület nagytermében október 3-án zajlott tisztújító közgyűlésén a párt fiatalokat tömörítő fórumának újonnan választott elnöke, az Ifjúsági Fórum Óbecse–Törökbecse körzeti szervezetének elnöke, Fehér Szabolcs, aki a fiatal korosztálynak is jelentős szerepet tulajdonít a párt gazdaságélénkítő programjának sikerre vitelében. Emellett fontosnak tartja a fiataloknak a szülőföldjükön való továbbtanulását, megmaradását is, lényegesnek kultúránk, hagyományaink előtérbe helyezését, éltetését.

A VMSZ Ifjúsági Fórumának újonnan megválasztott elnöke, Fehér Szabolcs programbeszédét ismerteti (Kép: Szabó Anikó)

A VMSZ Ifjúsági Fórumának újonnan megválasztott elnöke, Fehér Szabolcs programbeszédét ismerteti (Kép: Szabó Anikó)

Az eseményt megtisztelte jelenlétével Pásztor István, a VMSZ elnöke is, aki felemelő hangulatúnak nevezte az ifjúsági fórum tisztújító közgyűlését, amelyen a VMSZ-t képviselve Vajdaság egész területéről, 15 körzetből, küldöttként több mint 75 fiatal töltötte meg a topolyai üléstermet. Őket az elnök lapunknak nyilatkozva ekképpen jellemzett: látszik, hogy elkötelezett hívei a vajdasági magyar közösségnek, és hangsúlyozta, hogy nekik holnapjukat, jövőjüket a nagypolitikában kell elképzelniük.

– A VMSZ politizálásán belül megvan az üres helyük, megvan az az űr, amelyet be kell tölteniük, mert bármennyire iparkodunk, űrök mindig vannak. Ezekben az űrökben egészen biztos, hogy a fiatalok is meg tudják találni a helyüket. Azt remélem, hogy ezekből a fiatalokból már a következő választásokon önkormányzati képviselők, közösségileg fontos pozíciókat betöltő emberek lesznek. Én erre kértem fel a fiatalokat – emelte ki Pásztor István.

A közgyűlés, amely a topolyai körzeti szervezet alelnöke, a közgyűlés munkaelnökségének elnöke, Agyánszki Emil és Kislinder Gábor, Topolya polgármestere, VMSZ-elnökségi tag köszöntőjével vette kezdetét, hat napirendi pontot tartalmazott. Köztük beszámolók, értékelők szerepeltek. Megszavazták a VMSZ Ifjúsági Fórumának alapszabály-módosítását is. Erdődi Edvina, az Újvidék–Szerémség körzeti szervezet elnöke többek között az új alapszabályzatot jellemző két alapvető módosításról szólva kifejtette: ezután csak akkor lesz valaki az ifjúsági fórum tagja, ha ezt aláírt szándéknyilatkozattal kérelmezi, továbbá a módosítást követően a községi, körzeti, városi szervezetek elnökei automatikusan lesznek a fórum 15 tagú elnökségének tagjai. A központi elnökség titkos szavazással választ tagjai közül elnököt, alelnököt. A szombati tisztújítások után az új, Koleszár Denisz, Prágai Nikolett, Becsei Klaudia, Odri Norbert, Sárközi István, Keiper Ildikó, Szabó Róbert, Jut Olivér, Fehér Szabolcs, Szvircsev Szanella, Csorba Csaba, Kósa Maja, Ung Anita, Erdődi Edvina és Máté Mónika összetételű elnökség soraiból a topolyai körzeti szervezet elnöke, Kósa Maja lett a VMSZ Ifjúsági Fórumának alelnöke. Mint elhangzott: az új elnökség október 17-én Bácsfeketehegyen tartja első ülését.

A tisztújító közgyűlést a felsoroltakon kívül megtisztelték jelenlétükkel Kovács Elvira és Fremond Árpád VMSZ alelnökök is, mindketten a közgyűlés előtti felszólalásukban is támogatásukról biztosították a fiatalokat, továbbá Juhász Bálint és Kormányos László, a párt elnökségének tagjai, Vidrács Krisztina MNT-tag, és a topolyai önkormányzat tanácsosai közül Domány Dudás Diana és Kisimre Szerda Anna. A munkatestület elnöke a Fidelitas képviselőit is köszöntötte az egybegyűltek sorában, mely szervezet alelnöke, Vincze Géza is beszédet intézett a fiatalokhoz. A közgyűlést a topolyai Kodály Zoltán MMK Hétmező énekcsoportjának előadásában a Himnusz, a bácsfeketehegyi Török Noémi népdalénekes szólista közreadásában pedig a Szózat keretezte.