2024. július 17., szerda

Reakciók a zentai Jobbik-iroda kapcsán

A szerb pártok tiltakoznak, a kormány kivizsgálja a magyarországi párt tevékenységét

Felkorbácsolta a kedélyeket a Jobbik Magyarországért Mozgalom zentai irodájának megnyitása, melyről a minap magunk is beszámoltunk. Szerb politikai pártok is reagáltak, most már a kormány illetékese is nyilatkozott a témában.

DP: A JOBBIK NEMKÍVÁNATOSNAK SZÁMÍT VAJDASÁGBAN

A Demokrata Párt azonnal követelte az állami szervektől, hogy akadályozzák meg az iroda tevékenységét, mert veszélyt jelent a vajdasági stabilitásra az erősen jobboldali magyar párt jelenléte. „A vajdasági értékeket, ezt a multietnikumú, többnemzetiségű közösséget generációk építették, ezért nem szabad megengedni azt, hogy jobboldali nacionalista pártok kérdőjelezzék meg annak fennmaradását” – áll a párt tartományi szervezetének közleményében. Megállapítják, hogy jól ismerik a Jobbik Vajdasággal kapcsolatos álláspontjait, s aláhúzzák, hogy az olyan provokatív kifejezések, mint a „Délvidék” és az „elcsatolt területek” eleve sokat mondanak el arról, hogyan tekintenek Vajdaságra. Képmutató, hogy a magyaroknak nyújtott segítségként akarják beállítani a Budapesten időről időre „fekete egyenruhában masírozó” párt itteni ténykedését – teszi hozzá a DP. Mint közölték, Magyarország és Szerbia között olyan magas szintű diplomáciai kapcsolatok vannak, melyek szavatolnak minden kommunikációt és segítséget mindkét állam polgárai számára. A Jobbik nemkívánatosnak számít Szerbiában és Vajdaságban, állapították meg a Demokrata Pártban.

VSZL: „ELÉG BAJUNK VAN A HAZAI FASISZTÁKKAL”

A Vajdasági Szociáldemokrata Liga „a magyar fasiszták zentai ügyködésének megakadályozását” követelte. A párt Szávay Istvánnak, a Jobbik alelnökének kijelentését idézte, melyben arról beszélt, hogy nem más nemzetiségek ellen, hanem a magyarság ügyeinek intézésében és az anyaországgal való kapcsolatteremtésben kíván az iroda segítséget nyújtani, s teljesen szükségtelennek nevezte az irodát, mely semmi jót sem hozhat Vajdaságnak. Ugyanazokat a kifejezéseket kifogásolta a liga, melyeket a Demokrata Párt is felrótt a Jobbiknak. Mint a közleményben kijelentik, Szerbiának már elég baja van a hazai fasisztákkal is, ezért a hatalomnak nem kellene megengednie, hogy ilyen külföldi politikusok járjanak az országba olajat önteni a tűzre.

PÁSZTOR: GYÁMRA NINCS SZÜKSÉGÜNK

Mi magunk is jól tudjuk, mik a problémáink és hogyan lehet azokat megoldani, ezért nincs szükségünk magyarországi gyámokra, jelentette ki Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke.

– Nem az én feladatom megítélni, hogy ez jogi szempontból egyáltalán lehetséges-e vagy sem (az iroda megnyitása), de abban biztos vagyok, hogy nincs szükségünk mások gyámkodására és arra, hogy ők oldják meg a problémáinkat. Itt vagyunk mi magunk, tudjuk, mik a problémáink és azt is tudjuk, miként kell ezeket a gondokat megoldani – húzta alá Pásztor István újságíróknak nyilatkozva a szabadkai 1944/45-ös megemlékezést követően.

Hozzátette, ezen az állásponton volt a tavalyi év elején is, amikor a Jobbik Szabadkán próbált irodát nyitni, sikertelenül.

UDOVIČKI: NEM TOLERÁLJUK A SZÉLSŐSÉGESSÉGET

Az államigazgatási és helyi önkormányzati minisztérium kivizsgálja, folytat-e politikai tevékenységet Szerbia területén a magyarországi Jobbik hazánkban be nem jegyzett politikai pártként – jelentette ki Kori Udovički, az említett tárca vezetője. Hozzátette, már utasították a belügyminisztériumot a korábbi fejlemények összefoglalására, hiszen két alkalommal is megkísérelt már irodát nyitni a magyarországi mozgalom Szabadkán.

– Azt is megkérdeztük a belügyi tárcától, miért gondolják azt, hogy most másmilyen döntést kell hozni és engedélyezni kell az iroda létrehozását – közölték a Tanjug hírügynökséggel az Udovički által vezetett minisztériumban.
Az államigazgatási tárca egyébként nem tilthatja be pártok működését, ezt csakis a Szerbiai Alkotmánybíróság teheti meg, de az is csak olyan esetben, ha a pártot bejegyezték az országban. Ez pedig, mint tudjuk, a Jobbik esetében nem alkalmazható, mivel nem szerepel a pártok jegyzékében. Kori Udovički ennek ellenére hangsúlyozta: a szerb kormány nem fogja megengedni Vajdaság „kisajátítását” senkinek sem, ahogyan szélsőséges, fasiszta tevékenységet sem tolerál.

– Ugyanakkor az előírásokat is teljesen tiszteletben kell tartanunk, mert csak ennek köszönhetően tudunk majd megfelelőképp intézkedni más, kevésbé világos helyzetekben, s csak így védhetjük meg a politikai tevékenységet szavatoló demokratikus jogot – fogalmazott Udovički.