2024. július 17., szerda

Siratóénekek és szellemképviselők

A köztársaság a vajdasági pénzek lefaragásával fel akarja számolni a tartomány intézményeit, állítja Bojan Pajtić – A tartomány nem tudja mire költeni a magasabb összegeket, válaszolja az el
A demokrata képviselők szerint reklámkampány céljait szolgálják a legutóbbi letartóztatások (Ótos András felvétele)

A demokrata képviselők szerint reklámkampány céljait szolgálják a legutóbbi letartóztatások (Ótos András felvétele)

A Demokrata Párt képviselőinek performansz-jellegű tiltakozása előzte meg a Tartományi Képviselőház mai ülését, melynek a jövő évi vajdasági költségvetés javaslata volt a fő napirendi pontja. A demokraták sárga színű matricát ragasztottak öltönyeikre, melyen ez állt: Elég a reklámszerű letartóztatásokból. Mint ismeretes, a rendőrség a legutóbbi korrupcióellenes akció során Zoran Radoman tartományi pénzügyi titkárt és a mezőgazdasági titkárság egyik tisztségviselőjét is előállította. Borislav Novaković, a párt frakcióvezetője – akit korábban két alkalommal is bevitt és őrizetben tartott a rendőrség – kifejtette: ahogyan saját esetében, ezúttal is csupán botránykeltés céljából történt letartóztatásokról van szó, melyek azzal fognak véget érni, hogy bizonyíték hiányában ejtik a vádakat. Azt mondta, hogy a családok és egyének ellen irányuló akciók ezek, melyek egyetlen céllal történnek: meg akarják félemlíteni a Vajdaságban még kormányzó pozícióban lévő DP tagjait. Már a költségvetésre utalt, amikor kijelentette, hogy ez egy előkészített folyamat, mely összhangban áll az ország pénzügyi központosításával is.

Vajdaság költségvetése évről évre alacsonyabb, a köztársaság egyre kevesebb pénzt bocsát a tartomány rendelkezésére, ezzel pedig a tartományi intézmények lassú felszámolása a célja – fogalmazott Bojan Pajtić tartományi kormányfő. Megjegyezte, havonta 700 dinárt költhet a tartomány Vajdaság egy polgárára a mostani helyzetben, ami annyit jelent, hogy mezőgazdaságra, foglalkoztatásra, vidékfejlesztésre, kultúrára, környezetvédelemre összesen ennyi jut egy hónapban lakosonként. Mint hozzátette, nem kell ecsetelni különösebben, mire elegendő az összeg.

A parlament ülésén az őrizetbe vett pénzügyi titkár helyett Branislav Bugarski helyi önkormányzati titkár ismertette a jövő évi tartományi büdzsé részleteit. Elmondta, hogy 2010 óta ez a legkisebb tartományi költségvetés, melynek jelentős részét az úgynevezett transzfereszközök teszik ki, s a tartomány csupán 11 milliárd dinárral gazdálkodhat a különféle fejlesztési programok pénzelésére. Vajdaság 57,8 milliárd dinárral rendelkezik majd összesen, ami 4,7 milliárddal kisebb a tavalyi büdzsénél, 1,8 milliárddal pedig a tavalyi büdzsé módosított változatánál. A költségvetési hiány 2,06 milliárd dinárt tesz ki, de ezt teljes mértékben fedezni tudja a tartomány a korábbi évekből áthozott el nem költött összegekkel. A költségvetésben a jövő évi tartományi választások pénzelésére 371 milliót, az ahhoz kapcsolódó kampányokra 7 milliót költenek el. Háttérbe szorul a kultúra, mely a tavalyihoz képest 40 százalékos támogatottsággal bír majd, hasonlóan csökkenteni kellett a kiadásokat a sport, az ifjúsági projektumok, az egészségügy területén is. Bugarski aggodalmának adott hangot, hogy a fenntartási költségek fedezése is problematikus lesz a kis költségvetés miatt jövőre, s félő, hogy a tartomány nem tud majd gyorsan reagálni hirtelen előállt szanálásra váró helyzetekben. Bugarski aláhúzta, a valódi, alkotmány szerinti hét százalék ezúttal sem valósult meg.

A jövő évi költségvetés szavatolja a Népszínház és a Kamenica 2 projektumainak folytatását (Ótos András felvétele)

A jövő évi költségvetés szavatolja a Népszínház és a Kamenica 2 projektumainak folytatását (Ótos András felvétele)

MOSTOHA KÖZTÁRSASÁG

Predrag Matejin, a Szerb Haladó Párt frakcióvezetője nem értette, hogy lehet az, hogy a korábbi magasabb költségvetések esetében a tartomány nem költött el olykor 10 milliárd dinárt sem a rendelkezésre álló összegből, most pedig siránkoznak a vezetők a meglévő, a korábban elköltött összegnek megfelelő költségvetések miatt. Az ellenzék képviselői kifogásolták, hogy nem a költségvetés céljairól, részleteiről beszélnek a tartományi kormány és a hatalmi koalíció képviselői, hanem a megszokott módon siratóénekeket zengenek arról, mennyire mostohán bánik a köztársaság a tartománnyal. A Szerb Radikális Párt képviselői szerint a mostani állapotok igazolják: Vajdaság jelenlegi autonómiája hiábavaló, s inkább az önkormányzatokat kellene erősíteni a tartományi adminisztráció helyett, melynek sorsa e párt szerint a köztársasági és tartományi hatalom összetételétől függ csupán. A Szerbiai Szocialista Párt sem tartotta elfogadhatónak a költségvetést, a hatalmi koalíció szavazatainak köszönhetően azonban azt abszolút többséggel mégis megszavazta a ház.

Támogatta a javaslatot a Vajdasági Magyar Szövetség is. Újhelyi Ákos képviselő fontosnak nevezte, hogy jelentős nagyberuházási projektumok pénzelését is szavatolja a költségvetés, így a szabadkai Népszínház építésének a folytatását, melyre 140 millió dinárt irányoz elő, továbbá a Kamenica 2 kórházkomplexum felszerelését. Azért is támogatta a párt a költségvetés elfogadását, hogy a tartománynak ne kelljen ideiglenes finanszírozási rendszerre állnia, ami megállítana mindenféle beruházást, s még nehezebbé tenné a gazdasági körülményeket. Kiemelte, hogy 7,3 milliárd dinárt szánnak fejlesztési támogatásokra, amiből a legnagyobb összeget a földművesek fogják kapni.

KI VAN JELEN?

A költségvetésről folytatott vita során a képviselőház határozatképességének megállapításakor az ellenzék tagjai nem akarták képviselői kártyáikat az azonosítóba helyezni. Pásztor István házelnök több alkalommal is felszólított arra, hogy tegyék ezt meg, mert nem várhatják el, hogy szót kapjanak, ha úgy gondolják, hogy „nincsenek is a teremben”. Miután továbbra sem kívántak ekképp cselekedni, Pásztor elrendelte, hogy kézfelmutatással állapítsák meg, hányan vannak a képviselőházban. A számlálás befejezésére a hatalmi pártok képviselői már önállóan is szavatolni tudták a hatvanegy képviselős jelenlétet, azaz az ülésen megkérdőjelezett határozatképességet.

Erdőgazdasági, mezőgazdasági, vízgazdálkodási és egészségügyi programokat is jóváhagyott a ház.