2024. július 17., szerda

Önállóan, de támogatással

Ha sikeresen zárulnak a hétfőn megkezdett tárgyalások, akkor a VMDP és a Magyar Egység Párt a közelgő választásokon felsorakozhat a VMSZ listája mögött

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy a közelgő választásokon minden szinten önállóan indul a párt, azzal, hogy ha sikeresen zárulnak a hétfőn megkezdett tárgyalások, a Vajdasági Magyar Demokrata Párttal és a Magyar Egység Párttal, akkor a szóban forgó két politikai csoportosulás köztársasági és tartományi szinten támogatni fogják a VMSZ elnevezés alatt állítandó választási listát, illetve a programot, amely tekintetében konszenzus alakul ki a felek között.

Fotó: Molnár Edvárd

Fotó: Molnár Edvárd

A MEP-vel már hétfőn sikerült minden kérdéssel kapcsolatban közös nevezőre jutnia a VMSZ képviselőinek, a VMDP-vel néhány kérdés még nyitott, ezekről a napokban folytatják a tárgyalásokat.

Ami a helyhatósági választásokat illeti, maradt az álláspont, hogy a VMSZ helyi szervezetei dönthetik el, indokoltnak tartják-e a más magyar pártokkal való közös listaállítást. A javaslatokról a VMSZ Elnöksége, majd Tanácsa dönt.

Pásztor a sajtótájékoztatón azt is bejelentette, hogy fegyelmi eljárás elindítását kezdeményezte a párt Fegyelmi Bizottságánál azok a párttagok ellen, akik egyben a Magyar Mozgalom alapító tagjai. Mint megjegyezte, a szóban forgó civil szervezet január 15-i sajtótájékoztatóját követően egyértelművé vált, hogy a szervezet megszűnt civil szervezetnek lenni, hiszen indulni kíván a választásokon. Meg kell védenie a párt tagságát, a tagság integritását, emelte ki Pásztor.