2024. július 17., szerda

A CRCD tiltakozik Vajdaság megalázása miatt

A nagybecskereki Civil Társadalom Fejlesztéséért Központ (CRCD) közleményben fejezte ki aggodalmát a Vajdaságban eluralkodó erőszakhullám miatt. A szervezet szerint ez is bizonyítja a tartomány autonómiájának megszüntetése érdekében megtett lépéseket és a Vajdaság irányában tanúsított érdektelenséget. A CRCD meglátása szerint míg korábban a rendőrség megfelelőképpen végezte feladatát, és az ügyészség hozzáállásában merültek fel gondok, mostanra már a rendőrség munkája is kifogásolható, hiszen még azokban az esetekben is csak rendháborítás miatt tesz feljelentést, amikor komoly indítékok szólnak amellett, hogy nemzeti türelmetlenségszításról van szó, fejtegetik a közleményben, hozzátéve, hogy felmerül a gyanú, hogy mindez a helyi rendőri szervek reakciója a szerb kormányból érkező jelekre.

„Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke a sajtót is értesítette, hogy hivatalosan találkozót kezdeményezett Ivica Dačić belügyminiszternél a Vajdaságban eluralkodott, egyre rosszabb közbiztonsági helyzet miatt. A Vajdaság Autonóm Tartomány első emberét, kétmillió vajdasági polgár képviselőjét február 12-én a Belügyminisztérium államtitkára fogadta, mivel Dačić úrnak fontosabb volt részt venni a rendőrakadémia jubileumi ünnepségén, valamint a szerbiai és olaszországi üzletemberek közös találkozóján. Számára mindez fontosabb, mint a megromlott biztonsági helyzet Vajdaságban” – áll a közleményben.

A CRCD meglátása szerint a tartományi parlament elnökéhez való viszonyulással immár sokadszor lealacsonyították Vajdaság kétmillió polgárát, a szerb kormányt pedig továbbra is sokkal jobban érdekli az alkotmányellenes határok meghatározása az ország déli részén, mint Vajdaság és gondjai.

„A CRCD mindebből azt a következtetést vonta le, hogy Szerbia alkotmányát vagy nem, vagy csak szelektíven és következetlenül alkalmazzák. Koszovó-ügyi politikájának értelmezésével a szerb kormány szabad kezet ad magának Vajdaság autonómiájának megszüntetéséhez és a tartomány megalázásához.

Vajdaság polgárai vagy az ország alkotmányának tiszteletben tartását, vagy annak módosítását követelik. Tűrhetetlen, hogy amíg a szerb államfő és a miniszterek hivatalos beszélgetéseket folytatnak Hashim Thaçi és Atifete Jahjaga magánszemélyekkel, addig ignorálják a vajdasági polgárok problémáit, és a vajdasági hatalom törvényes és legitim képviselőit” – olvasható a CRCD végrehajtó igazgatójának, Snežana Ilićnek az aláírásával ellátott közleményben.