2024. július 17., szerda

Az előző kormány is hibás

Miroslav Vasin: A DP ambíciója, hogy a legmeghatározóbb párt legyen a vajdasági érdekek védelme terén

A múlt hétvégi választói közgyűlésen Miroslav Vasin jelenlegi tartományi gazdasági, munkaügyi és nemek egyenjogúságával foglalkozó titkárt választották meg a Demokrata Párt tartományi bizottságának élére. A 361 küldött közül 341 támogatta szavazatával megválasztását, akiről az ülés során csakis szuperlatívuszokban beszéltek méltatói. A demokraták új tartományi vezetőjét beszélgetésünk során először legfőbb céljairól kérdeztük.

– A közgyűlésen felvázolt célok ismertetése során is abból a vitathatatlan tényből indultam ki, hogy a tartományi bizottság a párt legsikeresebb részének számít. Két alkalommal is elnyertük a polgárok igen nagy bizalmát. Megfelelő munkamódszerekkel, programmal rendelkezünk, s ezen nem is akarok változtatni. Amit viszont mindenképp megkísérlek majd elérni, az, hogy a párt tartományi bizottsága az eddiginél nagyobb gondot viseljen a Vajdaság státusát illető kérdésekről, az autonómia megvalósításának a kérdéseiről, arról, hogy a tartomány hatáskörei a gyakorlatban is kifejezésre tudjanak jutni. A vajdasági vagyon visszaszerzésével is foglalkoznunk kell. Olyan politikai rendszert kell kialakítanunk, melyben a DP a legmeghatározóbb pártnak fog számítani a vajdasági érdekek védelmében.

Hogyan tudják ezeket a célokat összeegyeztetni a belgrádi pártközponttal, amely a múltban gyakran nem tanúsított megértést a hasonló törekvések iránt? Mi a garancia az elmondottakra?

– Elismerem, hogy az eddigiekben mi sokszor lemaradtunk a vajdasági érdekekért folytatott harcban a belgrádi központ véleményére, utasításaira várva. A párton belül végbement változások azonban abba az irányba mutatnak, hogy a tartományi bizottságunk ilyen tekintetben teljes önállósággal fog rendelkezni, s az általa megfelelőnek vélt módon tudja védelmezni a tartomány autonómiáját, érdekeit. Teljesen nyitott vagyok akkor, amikor erről a témáról beszélek. Tudom, hogy a múltban problémák voltak, de ez most megváltozik. Lényegi változásokon ment át a párt. Megmutattuk, hogy amennyiben a választásokon elért eredmények alapján egy ilyen lépés indokolt, az elnököt is leválthatjuk, ellentétben más pártokkal, melyeknek örökös vezetőik vannak. A párt élére Dragan Đilas sikeres belgrádi polgármester került. Belgrád is jelentős régiója az országnak gazdasági és egyéb jellegzetességei alapján. Biztos vagyok benne, hogy a párt elnöke meg fogja érteni a vajdasági törekvéseket, amelyek nem kizárólag a gazdasági jellegzetességeket, hanem művelődési, multikulturális, többvallású értékeket képviselnek. Ezt tartom az egyik garanciának. Másrészt, Bojan Pajtićot, aki a vajdasági értékek megőrzésének egyik szimbólumává vált, a párt elnökhelyettesévé választották, ami megint csak jelentősebb szerepvállalást hoz majd. Ezért vagyok optimista a tekintetben, hogy a valódi vajdasági autonómiáért folytatott harcunkat most már senki sem gátolja majd.

A vajdasági ellenzék a legutóbbi időközi tartományi választások után követelni kezdte a rendkívüli választások kiírását, mivel az érintett három választókörzetben haladó és szocialista jelöltek győztek, ami szerintük a DP erejének csökkenésére utal.

– Egyszerű politikai reklámfogásról van szó. Nem lehet ilyen következtetéseket levonni három kerület választási eredményei alapján, főleg úgy, hogy tudjuk, azokban eddig sem a DP győzött, s most mindegyikben növeltük is a megszerzett szavazatok számát mintegy tíz százalékkal. Úgyhogy szerintünk csakis a párt erősödéséről lehet beszélni e községekben. Az időközi választások egyetlen vesztesének a Szerbiai Szocialista Párt számít, amelyik elveszített egy képviselői mandátumot. Teljesen alaptalan tehát előrehozott választásokról beszélni Vajdaságban, s az ezzel kapcsolatos felvetésekre Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke teljesen helytálló választ adott, amikor közölte, hogy nincsenek meg a feltételei egy ilyen lépésnek, s elmagyarázta, hogyan írhatók ki ezek a választások. A 120 képviselői helyből a DP 59 hellyel rendelkezik a parlamentben, s a Vajdasági Magyar Szövetséggel és a Vajdasági Szociáldemokrata Ligával rendkívül stabil többséget alkot.

A köztársaság és a tartomány szintjén eltérő összetételű hatalmi koalíciók alkotják a többséget. Nem kevés az együttműködés fejlesztésére irányuló lépés, mégis, nem egyszer tapasztalhattuk, hogy Belgrád fékezni próbálja a vajdasági célok elérését. Hogyan tudja a DP érvényesíteni programját, törekvéseit ilyen körülmények között?

– Nem kell titkolni: nem zavartalan ez a viszony. Úgy érzem azonban, hogy a problémák kisebbek ma, mint néhány hónappal korábban. Közösen indítottunk el a köztársasággal néhány fontos projektumot, közülük a legjelentősebb a Fruška gorán át haladó alagútnak és a Rumáig vezető autóútnak a kiépítése. A vajdasági vagyonnal kapcsolatban is kezdetét vette bizonyos kommunikáció, s mindez pozitív. Fel kell fogni, hogy a gazdaságot és a mindennapi életet el kell különíteni a politikától. Másrészt gondot okoz az, hogy mi még nem ismerjük eléggé a demokratikus folyamatokat, s nem tartjuk normálisnak, ha a hatalom különböző szintjein eltérnek egymástól a koalíciók. A helyi önkormányzati többségek erőszakos átalakítása szerintem a polgárok választási akaratának elferdítése. Ugyanakkor azonban azt is el kell mondani, hogy sok problémával éppen az előző köztársasági kormány nem megfelelő reakciója miatt kell ma szembenéznünk, s ennek a kormánynak a Demokrata Párt is része volt. Egyes intézményekre nem ruházták át az alapítói jogokat, nem oldottak meg sok olyan problémát, amelyek még akkor megoldhatók lettek volna. Ha időben definiáltunk volna bizonyos tulajdonjogi viszonyokat, ha például az Újvidéki Vásár vagy a Növénytermesztési és Konyhakertészeti Intézet időben a tartomány tulajdonába került volna át, akkor Vajdaság ma sokkal nagyobb kinccsel gazdálkodhatna, mint azt teszi. A mai gondokért tehát nem kizárólag a jelenlegi köztársasági kormányt terheli a felelősség, hanem az előző kormányt is, amelyik nemtörődömsége miatt sok döntést elmulasztott meghozni.