2024. július 17., szerda

Vajdaság helyzete is sorra kerül

Pásztor István Brüsszelben Jelko Kacinnal találkozott

Már áprilisban pozitív változásokra számít Pásztor István, a tartományi parlament elnöke, miután az államvezetőség nyitottan és bátran állt hozzá egy olyan komoly téma megoldásához, mint amilyen Koszovó kérdése. Mint azt Brüsszelben Jelko Kacinnal, az EP szerbiai jelentéstevőjével folytatott megbeszélés során kihangsúlyozta, ez megkönnyíti a szembesülést más nyitott kérdésekkel is.

„Szerbia nem számíthat komolyabb előrehaladásra a joguralom és saját jogszabályai tiszteletben tartása nélkül, a belső energia felszabadítása nélkül, ami pedig a decentralizáció által lehetséges. Ilyen módon hozzuk közelebb a döntéseket azokhoz, akiknek az életét azok a legközvetlenebbül érintik. Ilyen tekintetben biztosra vehető, hogy e kérdések megoldását követően sorra kerül Vajdaság alkotmányjogi és törvényes helyzete, pénzelésének módja és minden olyan kérdés, ami lehetővé teszi a gyorsabb gazdasági fejlődést” – hangsúlyozta ki Pásztor.

Jelko Kacin elsősorban vajdaság többnemzetiségű jellegét, valamint gazdasági és mezőgazdasági potenciáljait emelte ki. Szerinte ezek aktivizálását és a vonatkozó jogszabályi megoldások elfogadását nem szabad elhamarkodottan és érzelmek által vezérelve megtenni, minden esetben szem előtt kell tartani Szerbia operatív alkalmasságát és az uniós integráció gyorsítását.

„Szerbia nem nézheti a dolgokat csak állami szempontból, csak Belgrádból, hanem meg kell ezt tennie Újvidék, Niš és Novi Pazar perspektívájából is. Meg kell látni a különbségeket és azokból egy olyan szinergiát kialakítani, amely hozzájárulhat az ország további előrehaladásához” – tette hozzá.