2024. július 17., szerda

Vajdasági nyilatkozat: elhalasztották a parlamenti ülést

Elhalasztották a Tartományi Képviselőház szerdai, április 10-i ülését, amelynek napirendjén többek között a Vajdaság alkotmányos jogainak védelméről szóló nyilatkozat szerepelt, jelentette be hétfőn Pásztor István tartományi képviselőházi elnök.

A tartományi képviselőház elnöke sajtótájékoztatóján megjegyezte, döntését a parlamenti többséget alkotó pártok képviselőivel, valamint a nyilatkozat beterjesztőjével, Bojan Pajtić kormányfővel folytatott megbeszélést követően hozta meg, az elmúlt napok politikai feszültségének csökkentése érdekében. Hozzátette, a következő napokban összehívja a tartományi parlament alkotmányügyi-jogi bizottságának ülését, hogy megvitassák a nyilatkozat szövegének tartalmát.

- Ez az egyetlen ésszerű megoldás. Nem az a bátor, aki erejét fitogtatva fejjel megy a falnak, hanem az, aki tudja, hogy a megfelelő döntés érdekében mikor kell megállni. Nem engedhetjük meg, hogy Vajdaság autonómiáját politikai pontszerzésekre használják ki – mondta Pásztor.

Szavai szerint a bizottsági ülés jól alkalomnak bizonyulhat a tartományi ellenzéki pártok képviselőivel történő megbeszélésre. Az ülésen részt vesz Bojan Pajtić tartományi kormányfő is.

Mint ismeretes a tartományi kormányfő a hétvégén jelentette be, hogy a képviselőház szerdán fogadja majd el a nyilatkozatot, melyben a Vajdaságot megillető hatáskörök és alkotmányos garanciák tiszteletben tartására kívánják felhívni a köztársaság figyelmét. A tartományi kormányfő bejelentése komoly politikai viharokat eredményezett, a tartományi ellenzéki pártok egyenesen elszakadási törekvésekkel vádolták meg a vajdasági kormányt.