2024. július 17., szerda

A haladók békés tiltakozást ígérnek

A tüntetők a nyilatkozat visszavonását és Pajtić lemondását követelik

A pénteki újvidéki tüntetésen a fő követélések a nyilatkozat visszavonása és Bojan Pajtić tartományi kormányfő lemondása lesznek – közölte Igor Mirović a haladók alelnöke, aki szerint ezzel megteremtődnének a feltételek az előrehozott tartományi választásokhoz.

Mint mondta, a tüntetés békés lesz, nem lesz rendbontás, ellenben az előre megszervezett incidensekről szóló információkkal, azok részéről, akik a nyilatkozatot írták.

Szerinte a részvevők azt szeretnék megmutatni, hogy nem forradalmat akarnak, hanem civilizált emberek és a történelemnek nem kell szükségszerűen ismétlődnie.

Mirović üdvözölte Pásztor István csütörtöki felszólítását, hogy a tartományi kormány vonja vissza a nyilatkozatot.

„Ez annak a jele, hogy a tartományi hatalmon belül is egyes pártok a párbeszédben és kompromisszumban érdekeltek. Ezért üdvözlöm a VMSZ és a VSZL üzeneteit, ez jeladás számunkra, hogy a hatalmon belül is nézeteltérések vannak a nyilatkozat bemutatás és tartalma körül is“ tette hozzá.

Mint elmondta, a tartományi kormányépület előtti tüntetés keretében sétát is szerveznek az újvidéki utcákon, azt viszont nem tudta megerősíteni, hogy a tömeghez csatlakozik-e Aleksandar Vučić pártelnök.