2024. július 17., szerda

„Kérem az Istent, hogy ne legyen incidens”

Bojan Pajtić elutasította az ellentüntetés lehetőségét, és a nyilatkozat visszavonását is az eljárásból

Vajdaság autonómiájának a megszüntetése van folyamatban, a köztársasági hatalomnak a szeparatizmusra vonatkozó vádjai pedig értelmetlenek – minősítette Bojan Pajtić tartományi kormányfő.

„Vajon egyezzünk bele, hogy egyenként megszüntessék hatásköreinket és így lassan, fokozatosan felszámolják az autonómiát is? Ezt nem hagyjuk” – nyilatkozta a Vajdasági RTV „Jedan na jedan” című műsorában. Értékelése szerint, miután a tartományi kormány elfogadta a Vajdaság alkotmányos és törvényes jogainak védelméről szóló nyilatkozatot, „egy szörnyűséges kampány és lincselésre való felhívás vette kezdetét” a tartományi hatalom ellen, a szeparatizmusra vonatkozó értelmetlen vádak kíséretében.

„Vajdaságban soha nem volt semmilyen szeparatizmus és nem is lesz. A köztársasági hatalom ellenséget kreál, ezzel kívánja leplezni a Koszovóról szóló tárgyalások eredményeit” - mondja Pajtić, aki szerint e célból szervezik a pénteki újvidéki tüntetést is, amely a vajdasági hatalom ellen irányul.

Abszurdnak nevezte, hogy a hatalmi pártok a tartományi hatalom ellen tüntetnek, ahelyett, hogy a fennálló problémák megoldásán dolgoznának és úgy értékelte, hogy a cél pontosan az, hogy a tartományi hatalmat minden áron megdöntsék és a köztársaságihoz igazítsák.

„Arra kérem az Istent, hogy pénteken, Újvidéken egyetlen ablak se essen áldozatul, ne legyenek incidensek” tette hozzá, elutasítva ellentüntetés szervezésének lehetőségét.

Tomislav Nikolić államfőt is bírálta és feltette a kérdést, összhangban áll-e az alkotmánnyal, ha az államfő Vajdaság kormányát „úgynevezettnek” minősíti, amit az vasárnapi sajtótájékoztatóján tett.

Pajtić szerint a nyilatkozat szövege az alkotmányos-törvényhozási bizottság ülésén zajló vita során módosítani lehet, mint ahogy a parlamenti ülésen is, de mint hozzátette, nem vonják vissza a dokumentumot az eljárásból, amit Pásztor István követelt. Pontatlannak nevezte azon állításokat is, melyek szerint a VSZL és a VMSZ nem ismerték a nyilatkozat szövegét, ugyanis mindkét párt tagjai rászavaztak a kormányülésen.