2024. július 17., szerda

Petícióval Pajtićék leváltásáért

A haladók szombattól aláírásgyűjtést kezdenek a tartományi hatalom lemondását követelve – Pajtić: Lincshangulatot keltenek

Szombattól aláírásgyűjtés indul a tartományi hatalom leváltása és az előrehozott tartományi választások kiírása érdekében – közölte Miloš Vučević a Szerb Haladó Párt újvidéki városi bizottságának elnöke.

Sajtótájékoztatóján elismételte a pénteki tüntetésen elhangzott követeléseket, vagyis, hogy Bojan Pajtić nyújtsa be lemondását, Pásztor István házelnök pedig írja ki a rendkívüli tartományi választásokat.

Elítélte az Újvidéken megjelent plakátokat, melyeken ez áll: „Halál Pajtićra és követőire”, de a Vajdaság Köztársaságot követelő plakátokat is.

Erőszakkal való egyértelmű fenyegetésnek minősítette Bojan Pajtić tartományi kormányfő újabb tüntetés bejelentését és a pénteki összejövetelen elhangzott üzeneteket.

A részvevők azt mondták, már nem sokáig tudják kordában tartani a nép dühét. Pajtić szerint ez annak bejelentése, hogy a legálisan megválasztott és legitim tartományi hatalom erőszakos megdöntése készül, Vajdaság polgárai azonban soha nem tolerálták az erőszakot és most sem fogják” mondta a Dnevnik napilapnak.

Szerinte a pénteki tüntetés mögött ugyanazok állnak, akik a nyolcvanas évek végén megdöntötték a vajdasági autonómiát az úgynevezett joghurtforradalom idején, azzal, hogy egyesek azóta pártot cseréltek.

Pajtić szerint lincshangulat gerjesztése van folyamatban, azonban, a történelmi tapasztalat, ami a joghurtforradalmat követte, olyannyira szörnyűséges, hogy nem hajlandó elhinni, hogy a polgárok többsége valaha is hagyná magát ilyesmivel ismét csőbe húzni.

Hozzátette, a kormánynak kétharmados többsége van, ezért a rendkívüli választások nincsenek napirenden. A szeparatizmus vádja kapcsán azt mondta, szó sincs ilyesmiről, kizárólag az alkotmány és a törvények tiszteletben tartását követelik.