2024. július 17., szerda

Oldani a fejlesztési bank körüli feszültséget

Az eddigiekben tíz módosítási indítvány érkezett az új tartományi fejlesztési alapról szóló törvényjavaslatra – Hármat fogadott el a tartományi kormány

A közbeszerzésekről szóló törvény javaslatának megvitatását követően a köztársasági parlament tegnapi ülésén a Vajdasági Fejlesztési Alap létrehozását előirányzó jogszabály általános megvitatására tért át. A tartományi képviselőház javaslatára napirendre tűzött jogszabályt Pásztor István, a vajdasági parlament elnöke terjesztette be. Az ülésen Zoran Radoman tartományi pénzügyi titkár is jelen volt.

Mint ismeretes, a Vajdasági Fejlesztési Alap létrehozásáról a Vajdasági Fejlesztési Bank felszámolásával egyidejűleg született döntés. A javaslat szerint Vajdaság és Szerbia közös tulajdonát képezi majd a kft.-ként működő alap, a 10 millió dináros alapító tőke 78,11 százalékát fizeti majd a tartomány. Az adatok szerint a megszűnő fejlesztési bank hozzávetőleg 80 000 betétessel rendelkezik, 110 millió euró biztosított és 100 millió euró nem biztosított betéttel. A tartományi kormány arra tett korábban ígéretet, hogy a betétesek nyugodt helyen tudhatják pénzüket a változásokat követően is. A terv szerint, a nem biztosított betétekre 5 éves kötvényeket bocsátanak ki. Ezeknek a 78,11 százalékát fizeti Vajdaság, 21,89 százalékát pedig a köztársaság. Az elképzelések szerint a fejlesztési alap fő feladata vajdasági gazdasági programcélok teljesítésének, projektumoknak a támogatása lesz majd. Serkentenie kell kis és középvállalkozások alapítását, az árukivitel növelését, emellett hitelek jóváhagyásával is foglalkozik majd és értékpapírokkal is kereskedni fog. Költségvetési pénz, hazai és külföldi támogatások jelentik majd a bevételeit.

PROBLEMATIKUS INDÍTVÁNYOK

Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke terjesztette be a törvényjavaslatot, melynek kapcsán lapunknak elmondta, a köztársasági és tartományi kormányok együttműködésének eredményéről van szó. A jogszabály azt a célt szolgálja, hogy oldódjon a fejlesztési bank körül kialakult feszültség, amely, mint mondta, már hónapok óta tart.

– A törvény szerint a fejlesztési bank egy része egy másik létező bankhoz csatlakozik majd, az egészséges része pedig az új alap alaptőkéjét jelenti. Az alapnak a gazdaság élénkítését kell szolgálnia, újra egy olyan eszköznek kell a kezünkbe kerülnie, mint amilyen a kezdetben a fejlesztési bank volt – közölte Pásztor.

Mint mondta, az eddigiekben mintegy 10 módosítási indítvány érkezett már a törvényjavaslatra, hármat jóváhagyott a tartományi kormány, s ezeket nagy valószínűséggel a tartományi parlament is elfogadja pénteki ülésén. A Szerbiai Egyesült Nyugdíjasok Pártjának indítványa, mint mondta, arra vonatkozik, hogy a jövőbeli fejlesztési alap a szociális helyzetet is figyelembe véve nyújtson támogatásokat. Pásztor szerint ezzel csupán még hangsúlyosabbá tették az alap egyik célkitűzését.

– A szerb kormány által benyújtott két módosítási indítvány már problematikusabbnak számít, mert arra vonatkozik, hogy az elkövetkező években csak a vajdasági költségvetésből áramoljon be pénz az alapba. Ez szűkíti az alapszövegben megfogalmazott szándékot, mely szerint mindkét alapítónak kötelezettsége van – húzta alá.

A 2013. évi tartományi költségvetés támogatásával kapcsolatban Pásztor azt mondta, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség majd a parlament pénteki ülése előtt hozza meg a végleges döntését. Hozzátette, elemzik azt, s számszerűleg rendben is van minden, ha azt a 12 milliárd dinárt is beleszámítják, ami folyamatosan gondot jelentett számukra – utalva az Újvidék–Ruma autóút projektumára. A pénzügyi, költségvetési, politikai vetületét is figyelembe veszik majd a javaslatnak, amikor döntenek. Nincs feszültség a költségvetés kapcsán kialakult nézetkülönbségek miatt a tartományi hatalmi koalíción belül, mondta el Pásztor, de vannak olyan helyzetek, melyek problémásak, hiszen hetek óta mindig utólag értesülnek a kisebb koalíciós partnerek a különféle döntésekről, szándékokról – ilyenkor ki kell mondani bizonyos dolgokat – fogalmazott Pásztor István.

POLITIKAI KIEGYEZÉS

Popović Judit, a Liberális Demokrata Párt képviselője a Magyar Szónak azt mondta, hogy e párt képviselői nem fognak a javaslatra szavazni, mert emögött, a politikai hátteret kivéve, semmi érdemit látnak.

– A törvényjavaslat egy furcsa kiegyezés eredménye. A vajdasági és a köztársasági kormány megbeszélésének következménye ez. Egyáltalán nem nevezhető hasznosnak, ami Vajdaságot és a tartomány polgárait illeti – hangsúlyozta.

Mint lapunknak elmondta, a vajdasági fejlesztési bank felszámolásának is egészen biztosan politikai színezete van.

– A bankot meg lehetett volna védeni, s egy bizonyos feltőkésítéssel talpra lehetett volna állítani. Így eleget tudott volna tenni azoknak a céloknak, amelyek végett létrehozták.

A jövő évi vajdasági költségvetéssel kapcsolatban Popović Judit  véleményének adott hangot, miszerint az Újvidék és Ruma közötti autóút projektuma köztársasági kezdeményezés, amely nem áll kapcsolatban a tartomány büdzséjével, így a 7 százalékos alkotmányos minimum teljesítéséről sem lehet beszélni. Ez is része az említett káros politikai kiegyezésnek – fogalmazott az LDP képviselője.

– Szerbia és Vajdaság illetékesei megegyeztek a fejlesztési bank vagyonának és kötelezettségeinek átvételét illetően. Ennek a megállapodásnak az a lényege, hogy előirányozza azoknak a lépéseknek a sorrendjét, amelyek a vagyon egy részének egy bankra történő átvitelét, másik részének pedig az új Vajdasági Fejlesztési Alapba történő átirányítását teszik lehetővé. Mivel a kormány által is elfogadott megegyezésről beszélünk, a Szerb Haladó Párt is támogatni fogja a javaslatot – mondta el a Magyar Szónak Ljubica Vasić, az SZHP képviselője.

A tartományi parlament pénteki ülésén vitatja meg a módosítási indítványokat, a köztársasági képviselőház pedig az általános és a részletes vitát követően a szavazás napján dönt majd a törvényjavaslat sorsáról.

ÚJ KÖZBESZERZÉSI TÖRVÉNY

A tartományi javaslatot megelőzően a honatyák az új közbeszerzési törvényről vitáztak. Az ellenzék szerint a szóban forgó javaslatban még inkább csökkenteni lehetett volna a lehetőséget a korrupcióra és szigorúbb büntetéseket megfogalmazni. A hatalmiak viszont úgy vélik, hogy a törvényjavaslat a gazdasági válságból való kilábalás alapját jelenti, mivel egyrészt takarékoskodást tesz lehetővé, másrészt pedig útját állja az ország minden szintjét átszövő korrupció terjedésének.

A törvényjavaslatról folytatott elvi vita során Borislav Stefanović, a Demokrata Párt frakcióvezetője a javaslat hiányosságairól beszélt.

– Nem módosították kellőképpen azt a szakaszt, amely alapján pályázat kiírása nélkül is lehet tárgyalásokat kezdeni. Ezért egy panasszal bárki leállíthat egy adott közbeszerzést. A többletmunkálatok arányát 25 százalékról 15 százalékra csökkentették, ez azonban nem fog megtakarítást eredményezni, mivel az alapárak 10 százalékkal növekednek majd. A javaslatnak persze pozitív elemei is vannak, mint amilyenek az energiahatékonyságra vonatkozó környezetvédelmi előírások. Az is jó, hogy a törvény alapján egy hivatal alakul majd, amelyen keresztül központosítva zajlanak majd a közbeszerzések – összegezte Stefanović.

Miroslav Petković, a Szerbiai Demokrata Párt képviselője szerint a törvényjavaslat valóban felkínál néhány jó megoldást, ugyanakkor a büntetőrendelkezések területén mindenféleképpen ki kellene bővíteni. Az SZDP ezért harminc módosítási indítványt nyújtott be, tette hozzá Petković.

A Vajdasági Magyar Szövetség képviselője, Pék Zoltán, arra hívta fel a figyelmet, hogy a törvényjavaslat nincsen teljes mértékben összhangban az ide vonatkozó európai rendelkezésekkel. Ez különösen érvényes a védelem és a biztonság tekintetében, magyarázta Pék.

Ennek pont az ellenkezőjét hangsúlyozta Ljubica Vasić, a Szerb Haladó Párt képviselője, mondván: a törvényjavaslat összhangban van az európai mércékkel, valamint a korrupcióellenes küzdelemmel.

Dejan Radenković, a Szerbiai Szocialista Párt képviselője szerint ez a jogszabály egyike a legfontosabbaknak, hiszen a közpénzek költését szabályozza. A törvény elfogadása után a polgári felügyelő intézménye fogja ellenőrizni a 700 millió dinárnál nagyobb közbeszerzéseket, a közbeszerzés kivitelezését irányító személy pedig csakis elektronikus levélben adhat utasítást alkalmazottainak, magyarázta Radenković, hozzátéve: így minden lépésnek és utasításnak nyoma marad majd.

A tartományi kormány tegnap elfogadta a Vajdasági Fejlesztési Bank munkafeleslegnek nyilvánítható alkalmazottai jelentette kérdés megoldását szavatoló program javaslatát, amelyet a kormány határozatai mentén a VFB állított össze. A VFB másik bank által való átvételének és a Vajdasági Fejlesztési Alap megalapításának dinamikájával összhangban a határozatlan időre alkalmazott munkavállalók kérdését is megoldják –  olvasható a tartományi kormány közleményében. 

A tartományi kormány elfogadta a Vajdasági Fejlesztési Alapról szóló törvényjavaslatra a szerb kormány által benyújtott két módosítási indítványt. A tartományi kormány ezzel összhangban javaslatot továbbított a Tartományi Képviselőháznak, hogy fogadja el a módosítási indítványt, amelynek értelmében a jövőbeni fejlesztési alapot a tartományi költségvetésből pénzelik majd. A tartományi kormány azt a köztársasági módosítási indítványt is elfogadta, amelynek értelmében a fejlesztési alapba átvitt pénzt, amelyet nem költöttek el, csoportosítsák át a tartományi költségvetésbe.