2024. július 17., szerda

Kölcsönös támogatásban

Régóta épül az együttműködés Baden-Württemberg német tartomány és Vajdaság között

Tisztában kell lennünk azzal, hogy sem Európa, sem az Európai Unió nem oldhatja meg mások problémáit. Az országoknak kölcsönösen támogatniuk kell egymást és együtt kell dolgozniuk a közös akadályok áthidalásánhangzott el azon a sajtótájékoztatón, amelyet Martin Hahn, a németországi Baden-Württemberg tartomány mezőgazdasági bizottságának elnöke, Nenad Borović, a Tartományi Képviselőház Mezőgazdasági Bizottságának elnöke, és Pásztor István házelnök tartottak ma a tartományi parlament elnöki kabinetje előtt.

Martin Hahn, Nenad Borović és Pásztor István (Ótos András felvétele)

Martin Hahn, Nenad Borović és Pásztor István (Ótos András felvétele)

A vajdasági képviselőházban Baden-Württemberg parlamentjének vidékfejlesztési és fogyasztóvédelmi bizottsága tárgyalt a tartományi képviselőkkel. Ezt megelőzően Đorđe Milićević, a tartományi kormány alelnöke is fogadta a vendégeket.

A két régió között hat évvel ezelőtt vette kezdetét a hivatalos együttműködés. A 2018. év a Baden-Württemberg és Vajdaság közötti kapcsolatok fejlesztésének és elmélyítésének jegyében telt. A múlt évben a három legfontosabb közjogi méltóság látogatott el Baden-Württembergből Vajdaságba. Emellett a vajdasági delegáció is vendégeskedett az ottani mezőgazdasági bizottságnál. A németországi küldöttség tagjai másfél napos újvidéki látogatása során a parlamenti ülést követően, organikus termeléssel foglalkozó gazdaságokat tekintenek meg.

– Egyebek között az organikus termelés szférájában nyílnak olyan lehetőségek, amelyekkel meg tudnánk jelenni a németországi piacon. Ez nem azt jelenti, hogy ebben a pillanatban nincsenek olyan termelők és feldolgozók, akik már szállítanak Németországba, de meggyőződésünk, hogy a jelenleginél sokkal több a lehetőség. Ezt kívánjuk bemutatni, illetve e folyamat erősítését szorgalmazzuk. Emellett természetesen az összes kérdésre igyekszünk választ adni, és a kérdésekből ki lehet olvasni a vendégek véleményét is. Azt látjuk, hogy ők is hasonló problémákkal bajlódnak, attól függetlenül, hogy Németország sokkal fejlettebb és teljesen más a mezőgazdasága mint Vajdaságnak. Ugyanakkor van sok olyan kérdés, amely szélesebb kontextusban aktuális és közép-európai jellegű. Mindebben sokat jelent a vendégek véleménye – mondta Pásztor István.

 – Vajdaság forrásait fenntartható és környezetkímélő módon kellene kiaknázni. Az organikus termelés és a kiváló minőségű mezőgazdasági termékek előállítása mindenképpen célba vezetnének – emelte ki Martin Hahn. Hozzátette, hogy mindkét tartomány türelmetlenül tekint a mezőgazdasági fejlődés útján tett minél gyorsabb és hatékonyabb lépések irányába. Kiemelte, hogy a németországi tartomány megtesz mindent annak érdekében, hogy segítse Szerbiát az európai közösség felé vezető úton, hiszen Szerbia mindenképpen Európa részét képezi.

Vajdaság és Baden-Württemberg képviselete (Ótos András felvétele)

Vajdaság és Baden-Württemberg képviselete (Ótos András felvétele)

– Meg kell fogalmaznunk azokat a problémákat, amelyek hátráltatják a vajdasági gazdasági fejlődést. A már meglévő hitelkeretek mellett meg kell valósítani további hitelek megnyitását. Fel kell mérnünk a szövetkezetek helyzetét és a rurális térségekben lévő kis- és középvállalatok irányába történő befektetési lehetőségeket – hangsúlyozta Martin Hahn.

Középpontban az organikus termelés

Nenad Borović, a Tartományi Képviselőház Mezőgazdasági Bizottságának elnöke elmondta, hogy igen tartalmas tárgyalást folytattak a felek, amelyben kitértek az organikus termelés kérdéskörére.

 – Vajdaságban kiválóak a feltételek az organikus termeléshez. Jelenleg 10.800 hektáron folyik biogazdálkodás a tartomány területén, sokkal nagyobb azonban az érdeklődés e termékek iránt a hazai és a baden-württembergi piacon is. Terveink között szerepel, hogy megtaláljuk a gyorsabb és hatékonyabb útját a termékek forgalmazásának. Sajnos a mezőgazdasági termékek külkereskedelmi árucsere-forgalma jelenleg mindössze három százalékot tesz ki Baden-Württemberg tartomány irányába. Ezért a jövőben is megteszünk mindent annak érdekében, hogy segítsük a termelőket terményeik értékesítésében – mondta Nenad Borović.

Az együttműködés újabb területei

Đorđe Milićević, a tartományi kormány alelnöke elégedettségét fejezte ki, hogy a baden-württembergi küldöttség ismét Vajdaságba látogatott, hiszen – mint kiemelte – mindez arra mutat, hogy a két régió sikeres együttműködést folytat, és számos új lehetőség áll fenn annak elmélyítésére és bővítésére.

A Vajdaság és a Baden-Württemberg közötti jó kapcsolat kiváló lehetőségeket biztosít a Szerbia és Németország közötti gazdasági együttműködés terén, emelte ki a tartományi kormány alelnöke.

– Németország egyike azon öt országnak, amelyekkel Szerbia közvetlen befektetési kapcsolatokat folytat, s mindez annak a bizonyítéka, hogy Szerbia és Vajdaság ideális hely a beruházásokra. 2018-ban rekordértékű, csaknem 5 milliárd euró volt a két ország közötti külkereskedelmi árucsere-forgalom értéke, ami 12,5 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. Mindebben Vajdaság 1,5 milliárd euróval vett részt – mondta Milićević.

Hozzátette, hogy ezek az adatok főként az ipari termékek cseréjére vonatkoznak. A pénteki tárgyalások témái a mezőgazdaság, az élelmiszeripar, az oktatás, a turizmus és az IT-szektor terén történő együttműködés bővítése volt.

A tárgyalófelek egyetértettek abban, hogy jelentős lehetőség nyílik az együttműködés és a tapasztalatcsere újabb formáira a mezőgazdaság terén. Főként a korszerű technológiák alkalmazása és az organikus termelés kérdéseiben, valamint az éghajlatváltozások okozta kihívások terén és a szövetkezetek fejlesztéséért folyó tevékenységek problémaköreiben segíthetné egymást a két térség.

Martin Hahn elmondta, hogy a kiegyensúlyozott regionális és mezőgazdasági fejlesztés nagy jelentőséggel bír mindkét ország régióinak a stabilitása szempontjából. Kihangsúlyozta, hogy az együttműködés elmélyítése valamennyi területen szükséges, és kölcsönös kötelezettséggel jár Európa egyesülésének az útján.