2024. július 17., szerda

A gazdasági fejlődés útján

Hamarosan befejezi a munkát az országhatár helyzetét felülvizsgáló államközi munkacsoport

A jövőben megejtendő beruházásokról és az ezek nyomán várható gazdasági fellendülésről nyilatkozott Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a Szabadkai Magyar Rádió Napindító című, tegnap reggeli műsorában. Szavai szerint a gazdasági fellendülés és a makrogazdasági mutatók lehetővé teszik, hogy hamarosan soha nem látott beruházások kezdődjenek Szerbiában. Mint hozzátette, „néhány éven belül óriási fejlődés indulhat el, nem beszélve arról, hogy remélhetőleg hamarosan az európai uniós előcsatlakozási források is rendelkezésre állhatnak”.

A VMSZ elnöke a folytatásban reálisnak minősítette Szerbia államfőjének vasárnapi bejelentését, miszerint hamarosan 5 és 10 milliárd euró közötti, nagyszabású országos beruházások valósulnak meg. Pásztor István szerint ilyen fejlesztési ciklusra nagy szükség van, hiszen az országnak vannak olyan térségei, amelyekben a közműfejlesztés, főként a csatornahálózat kiépítése, nagyon lassan halad.

– Én ebben a pillanatban ezt valós lehetőségként élem meg. Az, ami nagyon-nagyon fontos, hogy ezeket a beruházásokat nem hitelkonstrukciók kereteiben tervezik, hanem a költségvetési bevételekből. Mindemellett reményeink szerint belátható időn belül közelebb kerül hozzánk az uniós források lehetősége – fejtette ki Pásztor István.

A beszélgetés folytatásában a szélsőséges időjárási viszonyok is szóba kerültek. A VMSZ elnöke emlékeztetett, hogy múlt héten Szabadka központja szinte teljesen víz alatt volt, ez pedig nem csupán azért lehetett, mert elavult a vízelvezető rendszer, hanem azért is, mert nem ekkora mennyiségű vízre tervezték. Mint hozzátette, nincs az a szennyvízelvezető rendszer, ami ezt az tetemes mennyiségű esőt el tudja vezetni, vagyis ilyenkor az ember sajnos tehetetlen, a vízzel nem lehet megvívni a csatát.

Pásztor István arról is beszélt, hogy ezentúl egy törökországi rendőr is szolgálatot teljesít a határátkelő szerb oldalán. Szerinte ez azért jó, mert a török belügyi dolgozó talán szót ért majd a Törökországból érkező vendégmunkásokkal, vagyis pihenésre intheti őket, és ezáltal talán megakadályozhatók lesznek a közlekedési balesetek Szerbia forgalmas útjain. Végezetül az is kiderült, hogy a szerb–magyar munkacsoport, amely a határátkelőkön kialakult helyzetet vizsgálja, pillanatnyilag az ellenőrzések hatékonyságának szavatolásán dolgozik, és várhatóan legkésőbb június 30-án be is fejezi a munkát.