2024. július 17., szerda

Aleksandar Vučić Szabadkán és Palicson járt

Aleksandar Vučić szerb államfő Szabadkára és Palicsra látogatott, ahol a Goodwill Pharma Kft.-t és az Andex lepárló és gyümölcs- és zöldségfeldolgozó Kft.-t, a valamikori Palicsi Pincegazdaságot tekintette meg Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnökének társaságában. Mindkét üzem a Prosperitati Alapítvány támogatásaiból kezdhette meg működését, amelyről a szerb államfő elismerően szólt.

Fotó: Gergely Árpád

Fotó: Gergely Árpád

Aleksandar Vučić a palicsi látogatása során elmondta, hogy ezek a fejlesztések jelentősen hozzájárulnak az egész ország gazdasági fellendüléséhez. A megvalósításokért külön köszönetet mondott Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek.

Pásztor István beszédében kiemelte, hogy a két nagy vállalaton keresztül szándékozta megmutatni az államfőnek a Prosperitati Alapítvány gazdaságfejlesztési programjának az elmúlt négy év tevékenységének sikerét. Hangsúlyozta, hogy mintegy 300 millió eurós befektetési lendületet hoztak ebbe a térségbe, amiből 150 millió eurót az alapítványon keresztül biztosítottak a pályázók számára a magyar állam támogatásával, 150 millió pedig az önrész és a hitelkonstrukció.

– Több mint 3.000 munkahelyet hoztunk létre és több ezer munkahelyet erősítettünk meg. Tizenkét és fél ezer sikeres pályázónk volt nyolc pályázati körben a 48 pályázati lehetőség keretében – jelentette ki Pásztor István, majd hozzáfűzte, hogy a jövőben is folytatni szeretnék ezt az erőfeszítést, mivel a gazdaságfejlesztési támogatás jelentősen hozzájárul a szülőföldön való boldoguláshoz.

Branislav Ličina, az Andex vállalat vezérigazgatója elmondta, az 1896-ban alapított Palicsi Pincegazdaságban ma korszerű gépsorok állnak a csarnokokban, valamint rendelkezésre áll egy 7 ezer négyzetméteres, 6 ezer tonnányi fagyasztott áru befogadására alkalmas hűtőház.