2024. július 17., szerda

Rövid, de intenzív kampány várható

Pásztor István: A VMSZ a migránsok okozta gondokról egyedüli pártként, világosan, nyíltan és egyenesen beszél

Az elkövetkező évek nagyon fontosak lesznek Szerbia eurocsatlakozása szempontjából, emiatt is fontos, hogy a vajdasági magyarság minden szinten képviseltesse magát – emelte ki Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a Szabadkai Magyar Rádió Napindító című műsorában. Kiemelte, a VMSZ intenzív, körülbelül másfél hónapig tartó kampányt tervez a tavaszi választások előtt.

Közölte, április 26-án Szerbiában többszintű választásokra kerül sor. Így az azt megelőző időszakban, nem túl hosszú, ám intenzív kampányt terveznek. Vagyis minél több helyszínre el szeretnének jutni, ahol beszélgethetnek az emberekkel. Rá szeretnének mutatni az elmúlt időszak eredményeire, és ismertetni szeretnék azt is, milyen tervekkel néznek az előttünk álló időszakra. Pásztor megítélése szerint, az elkövetkező években felgyorsul Szerbiának az EU-hoz való csatlakozási folyamata, amikor nagyobb hangsúlyt kap a jogalkotás kérdése, illetve újabb uniós források válnak elérhetővé.

– Azért tudtunk nagyon sok ügyet intézni, azért tudtunk egyről a kettőre haladni, azért tudtunk jelentős forrásokat mozgatni, azért tudtunk jelentős anyaországi problémákat is beforgatni az itteni problémák megoldására, mert a döntéshozók asztalánál ültünk. Irányítottuk a folyamatokat. Részesei voltunk a folyamat irányításának. Nem futottunk az események után, hanem megpróbáltuk azokat befolyásolni – emelte ki Pásztor István a rádió műsorában, utalva arra, milyen jelentősége volt annak, hogy az elmúlt időszakban a VMSZ is kivette részét több szinten is a hatalomból.

Pásztor kitért a migrációs helyzetre is. Mint mondta, a balkáni útvonal szerinte még hosszú ideig aktív lesz, ezért a jelenségről beszélni kell, nem szabad róla hallgatni. Kiemelte, ugyan nem elsősorban a migránsok döntése, hogy merre haladnak, hanem ahogy fogalmazott, azoké, akik ezt a folyamatot segítik és szervezik. A VMSZ elnöke aggodalmának adott hangot, miszerint a migránsok a jelenlegi körülmények miatt agresszívabbá válhatnak, hiszen vannak olyanok is köztük, akik többszöri határsértési próbálkozás után sem tudnak az Európai Unió területére jutni.

– Ezekről a jelenségekről világosan, nyíltan és egyenesen beszélünk. Azt kell látni, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség politikusain kívül nincs jóformán senki a szerbiai politikai mezőnyben, aki erről a jelenségről beszélne. Mi sem örömünkben tesszük ezt. Nem napi politikai pontszerzés miatt tesszük. Hanem azért, mert ez egy olyan jelenség, amit nem szabad elhallgatni. Nem szabad egyfajta cinikus humanizmus mögé bújva elhallgatni azt, hogy azok az emberek, akik ezzel a jelenséggel a mindennapi életükben találkoznak, milyen veszélyeknek és milyen problémáknak vannak kitéve – magyarázta Pásztor.

A szabadkai fejlesztések kapcsán kiemelte, az idén nyáron várhatóan befejeződik a palicsi wellnessközpont kültéri medencéinek kiépítése, őszre pedig már a beltéri medencéket is igénybe lehet venni. Hozzátette, a szabadkai Népszínház teljes kiépítése pedig az év végére várható.