2024. július 17., szerda

Három választás egy napon

Kiírták a köztársasági parlamenti és a helyhatósági választásokat is, a tartományi képviselőházi voksolásról még tegnap döntöttek
Aleksandar Vučić az idei választások kiírásakor (Fotó: Beta)

A várakozásokkal összhangban Aleksandar Vučić április 26-ára írta ki a köztársasági parlamenti választásokat (Fotó: Beta)

Nem történt meglepetés: április 26-ára, vasárnapra írta ki a köztársasági parlamenti választásokat Aleksandar Vučić szerb államfő ma, s ugyanaznap tartják meg a helyhatósági és a tartományi parlamenti voksolást is. Vučić a választások mai kiírása során a kampányban résztvevő pártok képviselőinek sok sikert kívánt, majd arra szólított fel mindenkit, hogy a demokratikus értékeket szem előtt tartva, egymást tisztelve kampányoljon. Álláspontokkal és meggyőző érveléssel harcoljanak egymás ellen az indulók, folyjon valódi megmérettetés, de a kampány maradjon mindvégig kulturált és békés – jelentette ki az államfő.

Ötvenegy napig tart a kampányidőszak. A köztársasági elnök felszólította a polgárokat, hogy minél többen vegyenek részt a választásokon, hiszen a szavazók felelőssége jelentős abban, hogy meghatározzák, milyen irányba tart az ország a jövőben. A polgárok feladata eldönteni, milyen legyen az ország jövője, megítélni, milyen volt az eddigi politika, s mit szeretnének az előttünk álló időszakban – értékelte az elnök. Azzal, hogy valaki részt vesz a választásokon, a hazája iránti elkötelezettségről ad tanúbizonyságot – ítélte meg.

Maja Gojković, a szerb parlament elnöke is kiírta a helyi önkormányzati választásokat április 26-ára (Fotó: Beta)

Maja Gojković, a szerb parlament elnöke is kiírta a helyi önkormányzati választásokat április 26-ára (Fotó: Beta)

Végül azt kívánta, hogy április 26-án este, az eredmények ismeretében, egymásnak gratuláljanak a politikai pártok és a polgárok csoportjainak képviselői, majd valamennyien együttes erővel induljanak tovább a Szerbiát jövőbe vezető úton. A polgároknak 250 köztársasági képviselőhely sorsáról kell dönteniük az említett napon.

Ma valamivel korábban Maja Gojković, a szerb parlament elnöke is kiírta a helyi önkormányzati választásokat április 26-ára. Gojković felhívást intézett a polgárokhoz, hogy éljenek állampolgári jogukkal és kötelezettségükkel, és vegyenek részt az április 26-ai választásokon. Vannak olyan helyek is, ahol most nem tartanak önkormányzati választásokat, 150 község és város területén lesz 26-án helyi megmérettetés. Zaječarban, Borban és Belgrádban, valamint Kosjerićben, Lučaniban, Aranđelovacon, Negotinban, Majdanpeken, Mionicában, Medveđában, Preševóban, Kúlán, Doljevacon, Kladovón és Smederevska Palankán előrehozott szavazást tartottak a 2017 és 2019 közötti időszakban, így ezekben az önkormányzatokban még nem járt le a vezetőség mandátuma.

Mint ismeretes, tegnap Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke is az említett napra írta ki a tartományi parlamenti voksolást. Felszólította a polgárokat arra, hogy április 26-án éljenek szavazati jogukkal és kötelezettségükkel, járuljanak a szavazóurnákhoz, mert csak ők dönthetik el, kik képviseljék a számukra fontos ügyeket a parlamentben. A politikai pártok, listák képviselőinek pedig azt üzente: vegyék figyelembe, hogy a tartományi parlament egy tekintélyes intézmény, melyet magas fokú politikai kultúra és egymás véleményének tiszteletben tartása jellemez. Ezzel összhangban szólította fel a politikusokat arra, hogy kulturált, korrekt hangnemben zajló választási kampányt folytassanak az előttünk álló bő másfél hónapban. Vajdaságban a parlament 120 képviselőhelyéért folyik majd a politikai küzdelem a kampánycsendig, vagyis a választás napját megelőző 48 óra kezdetéig.