2024. július 17., szerda

Cselekvés helyetti frázispufogtatás

Elégedetlen az EU–Nyugat-Balkán csúcs néppárti konferenciájának üzeneteivel Pásztor István
Pásztor István (Archív)

Pásztor István (Fotó: Ótos András)

Nagy várakozással tekintettem a mai EU–Nyugat-Balkán videokonferencia elé, amelynek Andrej Plenković horvát miniszterelnök volt a házigazdája, azonban meg kell állapítanom, hogy a kölcsönös érdekeken alapuló tárgyalások helyett ismét az üres lózungok domináltak brüsszeli oldalon – állapította meg a szerdai néppárti videókonferencia kapcsán írt Facebook-bejegyzésében Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke.

Hozzátette, hogy az Európai Unió bővítésének konkrét lépései vagy a térség országainak a koronavírus-járvány utáni időszakban történő megsegítése érdemben nem is kerültek szóba.

Üres ígérgetésekből és semmitmondó nyilatkozatokból azonban nem volt hiány, mint ahogyan az európai értékek köntösébe bújtatott, országaink ellen irányuló kritika is visszatérő eleme volt a konferenciának – fűzte hozzá bejegyzésében Pásztor.

Úgy fogalmazott, üzenetünk világos: a kioktató hangnem nem helyettesíti az eddig elkövetett mulasztásokat a nyugat-balkáni térségben!

Továbbra is elvárjuk az Európai Néppárt vezetőitől, hogy Ursula von der Leyen bizottsági elnök vállalásaival összhangban tegyenek kézzel fogható lépéseket régiónk felzárkóztatására és a folyamatban levő uniós csatlakozási tárgyalások felgyorsítására. Ez mindannyiunk közös érdeke – zárta bejegyzését Pásztor István.