2024. július 17., szerda
VÁLASZTÁSOK 2020

Élhetőbb környezetet

Horti László az infrastrukturális fejlesztéseket szorgalmazza

Horti László, a Vajdasági Magyar Szövetség antalfalvi önkormányzati listavezetője 1960-ban született Pancsován, házas, kétgyermekes édesapa. A József Attila Művelődési Otthon igazgatója. A VMSZ antalfalvi községi szervezetének elnöke.

Nagy megtiszteltetés számomra, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség – Pásztor István nevével fémjelzett önkormányzati lista első helyén szerepelhetek, mert meggyőződésem, hogy a legjobban akkor képviselhetjük a magyarság érdekeit, ha jelen vagyunk a döntéshozatali testületekben. A VMSZ az egyetlen magyar párt, amely részt vesz a köztársasági, tartományi és az önkormányzati választásokon. Itt, a szórványban már azt is nagy eredményként könyvelem el, hogy önállóan indulunk az önkormányzati választásokon, 10 jelölttel.

Milyen célokat szeretne elérni községi képviselőként?

Községi képviselőként elsősorban az infrastrukturális fejlesztéseket szeretném szorgalmazni: aszfaltburkolat biztosítását azokban az utcákban, amelyekben jelenleg csak földes vagy köves utak találhatók, valamint a meglévő aszfaltburkolat rendszeres karbantartását, a Torontálvásárhelyet Antalfalvával összekötő kerékpárút kiépítését és a kétnyelvű utcanévtáblák elhelyezését Torontálvásárhelyen. Közösségünk számára élhetőbb környezetet kell biztosítani, idevonzani a befektetőket a községünk területére, munkahelyeket teremteni, az oktatási intézmények fejlesztését folytatni. A torontálvásárhelyi általános iskola 1968-ban épült és érdemleges fejújítást, nagyobb léptékű karbantartást nem végeztek rajta egészen mostanáig. Szerencsére, az elmúlt két évben ez megváltozott és jelentős összeggel jutott támogatáshoz az intézmény hazai és anyaországi forrásokból. Cseréltük a nyílászárókat és a tantermek padlóburkolatát. A Vajdasági Magyar Szövetség és a Magyar Nemzeti Tanács javaslatára a torontálvásárhelyi Moša Pijade Általános Iskola egyike azon támogatott intézményeknek, amelyeket Magyarország kormánya, a Bethlen Gábor Alapnak és a Nemzetpolitikai Államtitkárságának köszönhetően jelentős támogatásban részesíti egy korszerű napközi kialakításával, amely a következő hetekben valósul meg. A torontálvásárhelyi tűzoltóotthon bővítése hat évvel ezelőtt megkezdődött, de anyagi források hiányában a munkálatok abbamaradtak. Terveink szerint egy nagyterem és hat szoba kialakításával megteremtenénk a vendégek elszállásolását. Ilyen módon növelhetnénk közösségünk turisztikai kapacitását. A gázvezeték kiépítése megtörtént községünk teljes területén. Összegezve, közösségünk fejlődésén szeretnék dolgozni, mert a jövőnk alakulása függ ettől.

Milyen problémák megoldását tartja kiemelten fontosnak Torontálvásárhelyen?

Fontosnak tartom a tűzoltóotthon kibővítését, az infrastrukturális fejlesztéseket, az oktatási intézmények fejlesztésének folytatását, a magyar nyelvű kis létszámú tagozatok megtartását, a kulturális események további támogatását elsősorban Torontálvásárhelyen, de természetesen a többi településen is.

Nagyléptékű fejlesztésekre lenne szükség Torontálvásárhelyen: az ivóvíz minőségének javítása új kutak fúrásával, a szennyvízhálózat kiépítése, a kerékpárút kialakítása Torontálvásárhely és Antalfalva között, az Ópáva–Torontálvásárhely közút befejezése.

Az elmúlt négyévi munkája folyamán milyen problémákat sikerült megoldani, mit sikerült elérni?

Antalfalva községbe a VMSZ 83 millió dinár fejlesztési forrást hozott, amely az antalfalvi, torontálvásárhelyi és nagylajosfalvi településeket érinti. Ezek közül kiemelkedik Torontálvásárhelyen a mezőgazdasági gépek és kapcsolható eszközök beszerzése 33,7 millió dinár, a falusi házak megvásárlása 9,3 millió dinár és a közepes értékű mezőgazdasági fejlesztések 8,6 millió dinár értékben. Felsőoktatási ösztöndíjban 22 hallgató részesült 3,3 millió dinár összegben. A magyar érdekeltségű civil szervezeteket 2,98 millió dinár összegben támogatta a Magyar Nemzeti Tanács, a Nemzetpolitikai Államtitkárság és a tartomány titkárságok. Korszerűsítettük és támogattuk a közintézmények (iskolák és óvodák) működését, szaktantermeit és felszereléseit. Tartományi forrásból félmillió dinárt fordítottunk a kétnyelvű utcanévtáblák megvalósítására.

Antalfalva település vonatkozásában a VMSZ összesen csaknem 345 ezer dinár fejlesztési forrást mozgatott meg 2016 és 2019 között tartományi, országos és anyaországi forrásokból. Az MNT 30 kisgyermek számára biztosította a babanaplók beszerzését. Tartományi forrásból 300 ezer dinárral támogattuk a hivatalos nyelvhasználatot.

Torontálvásárhely település vonatkozásában a VMSZ összesen csaknem 82,5 millió dinár fejlesztési forrást mozgatott meg 2016 és 2019 között tartományi, országos és anyaországi forrásokból. A Prosperitati Alapítványon keresztül csaknem 62,3 millió dinár támogatás érkezett a településre. A Magyar Nemzeti Tanácson és a Nemzetpolitikai Államtitkárságon keresztül összesen 7,1 millió dinár támogatás érkezett a településre, beleértve a civil szervezetek program- és működési költségeinek támogatását, az általános iskola fejlesztését és a felsőoktatási ösztöndíjakat. Tartományi forrásból 12 millió dinárt fordítottunk az oktatásra, a civil szervezetek támogatására, a sportra és az infrastruktúrára. Ezek közül kiemelkedik a helyi általános iskolában a nyílászárók cseréje 3,3 millió dináros összegben.

A civil szervezeteink 2,98 millió dinár támogatáshoz jutottak tartományi és anyaországi forrásból. Összesen 22 felsőoktatási ösztöndíjasunkat, 54 iskolakezdő elsősünket támogatta az MNT csaknem 3,5 millió dinár értékben. Az iskola és az óvoda programjaira és felújítására összesen 9,88 millió dinárt fordítottunk.