2024. július 17., szerda

Tizennyolc parlamenti lista

A Köztársasági Választási Bizottsághoz összesen 22 listát nyújtottak be

A Köztársasági Választási Bizottság (RIK) ma délutánig 18 listát hirdetett ki, az átadott 22 lista közül, így a köztársasági parlamenti választásokon eddig, úgy tűnik, ennyi lista közül választhatnak a polgárok. A listák átadására meghatározott nap nagyon mozgalmas volt, hiszen több politikai csoportosulásnak is az utolsó pillanatban sikerült összegyűjteni a támogató aláírásokat, de bár több mint húsz lista átadására sor került, a Köztársasági Választási Bizottság hiányosságok miatt nem tudta elismerni mindet.

A hatályban levő választási törvény alapján péntekig, vagyis június 5-én éjfélig, a június 21-ei választásokat megelőző 15 nappal korábban tudták a pártok és politikai csoportosulások, mozgalmak átadni a köztársasági jelöltlistájukat. Péntek este két listát hirdetett ki a Köztársasági Választási Bizottság, a Szuverenisták (Suverenisti) nevű listát, amit a Saša Radulović és az Elég volt! mozgalom adott át, valamint az Albán Demokrata Alternatíva – Egyesült völgy elnevezésű listát, amely csupán 11 képviselőjelölt nevét tartalmazza, és amire az egyesült dél-szerbiai albán pártoknak összesen 10 325 aláírást sikerült összegyűjteniük.

A választási bizottságnak azonban átadtak még két listát, mégpedig a Koalíció a békéért – Čedomir Jovanović 200 jelöltet tartalmazó listát, amely a határidő lejárta, éjfél előtt csupán néhány perccel érkezett meg a bizottsághoz. Ezt a listát megközelítőleg 11 500 polgár támogatta. A másik lista pedig a határidő után érkezett be, de miután a listát átadó Levijatan – Szerbiáért élek polgári csoportosulás a határidő lejárta előtt már a bizottság épületében volt, a lista átadása jogosulttá vált.

A Köztársasági Választási Bizottság mai hivatalos adatai alapján az előttünk álló parlamenti választásokon 18 lista szerepel majd, mégpedig: az Aleksandar Vučić – A gyerekeinkért, az Ivica Dačić – SZSZP – ESZ – Dragan Marković Palma, továbbá Vojislav Šešelj – Szerb Radikális Párt, valamint a Pásztor István – Vajdasági Magyar Szövetség, az Aleksandar Šapić – Győzelem Szerbiáért, a Szerbiai Királyságért – Žika Gojković és az Egyesült Demokratikus Szerbia, továbbá a Muamer Zukorlić – Csak Előre – az Igazságosság és Megbékélés Pártja – Macedónok Demokrata Pártja, a Metla (Seprű) 2020, a Milan Stamatović – Egészségesen a győzelemért – Dragan Jovanović – Jobb Szerbia – Egészséges Szerbia, a Szandzsáki Demokratikus Akció Párt – dr. Sulejman Ugljanin, majd Milica Đurđević Stamenkovski – Zavetnici Szerb Párt, illetve a Népi csoportosulás – Velimir Ilić, general Momir Stojanović listák. A polgárok voksolhatnak a Sergej Trifunović – Szabad Polgárok Mozgalma, a Szuverenisták, az Albán Demokratikus Alternatíva – Egyesült völgy listára, a Polgári csoportosulás: 1 az 5 millióból listára, illetve Hulljanak le a maszkok – Zöld Párt – Új Párt listára is.

Egyébként listát adott át együttesen az Új Jugoszláv Kommunista Párt és a Jugoszláv Kommunista Ifjúság Szövetsége is, önálló listával indulna az Orosz Párt is, ám a bizottság ezek a listák esetében rendellenességeket vélt felfedezni, aminek elhárítására a pártok 48 órát kaptak.

Több ellenzéki párt, bár március elején még a választások bojkottja mellett szállt síkra, a rendkívüli állapot idején megváltoztatta véleményét. Habár eredetileg a választásokat április 26-án kellett volna megtartani, a koronavírus-járvány és az egészségügyi intézkedések miatt ezt az időpontot két hónappal eltolták. Az ellenzék egysége megbomlott, többen úgy döntöttek, mégis megmérettetik magukat a választásokon, amit Sergej Trifunović azzal magyarázott, hogy az államvezetés nem kerülhet teljesen a hatalmi párt kezébe. Saša Radulović ugyanakkor, bár néhány napja még az demokratikus ellenzék egyesülésére szólított fel, végül megállapította, hogy a bojkott csupán egy eszköz arra, hogy rámutassanak a választási megmérettetés egyenlőtlenségére, de nem cél. Marko Đurišić, az Egyesült Demokratikus Szerbia nevében pedig rámutatott, hogy a választás az egyedüli módja az arrogáns és szakszerűtlen államvezetés megváltoztatásának.

A Köztársasági Választási Bizottság legutóbbi, vasárnap esti ülésén döntést hozott arról is, hogy a június 21-ére kitűzött választásokra összesen 6.616.583 szavazócédulát nyomtat ki, vagyis június 5-ével bezárólag ennyi szavazópolgár kap jogot arra, hogy az urnák elé járuljon és leadja voksát arra a politikai pártra vagy politikai csoportosulásra, mozgalomra, amely a bizalmát élvezi. A döntés alapján további 32.918 szavazócédulát nyomtatnak, tartalékként.