2024. július 17., szerda
VÁLASZTÁSOK 2020

Húsz parlamenti lista

Az Európa Parlament egyes képviselői a választások lefolyása miatt aggódnak

A Köztársasági Választási Bizottság (RIK) kihirdette a végleges köztársasági, parlamenti jelöltlistát, amelyen összesen 20 párt, politikai csoportosulás, polgári csoportosulás, mozgalom listája szerepel. A korábbi 18 mellé még kihirdette a Békéért koalíció – Čedomir Jovanović jelöltlistáját is, illetve az Orosz Párt – Slobodan Nikolić listát is. Érvénytelennek minősítette ugyanakkor az Új Jugoszláv Kommunista Párt és a Jugoszláv Kommunista Ifjúság Szövetségének listáját, valamint a Levijatan Mozgalom – Szerbiáért élünk listát is.

A Čedomir Jovanović által vezetett listát és az Orosz Párt listáját is nemzeti kisebbségek listájaként adták át, ám a Köztársasági Választási Bizottság mindkét esetben elutasította ezt a kérelmet. Döntésüket azzal indokolták meg, hogy a két lista közül egyik sem tesz eleget azoknak az elvárásoknak, miszerint azok nemzeti kisebbségek listájaként vegyenek részt a június 21-ére kihirdetett választásokon. De miután mindkét lista megfelelő számú támogató aláírást gyűjtött be, így részt vehetnek a választásokon.

Így összesen 20 lista közül választhatnak a polgárok: az Aleksandar Vučić – A gyerekeinkért, az Ivica Dačić – SZSZP – ESZ – Dragan Marković Palma, továbbá Vojislav Šešelj – Szerb Radikális Párt, valamint Pásztor István – Vajdasági Magyar Szövetség, az Aleksandar Šapić – Győzelem Szerbiáért, a Szerbiai Királyságért – Žika Gojković, az Egyesült Demokratikus Szerbia, továbbá a Muamer Zukorlić – Csak Előre – az Igazságosság és Megbékélés Pártja – Macedónok Demokrata Pártja, a Metla (Seprő) 2020, a Milan Stamatović – Egészségesen a győzelemért – Dragan Jovanović – Jobb Szerbia – Egészséges Szerbia, a Szandzsáki Demokratikus Akció Párt – dr. Sulejman Ugljanin, majd Milica Đurđević Stamenkovski – Zavetnici Szerb Párt, illetve a Népi csoportosulás – Velimir Ilić, Momir Stojanović listák közül. A polgárok voksolhatnak a Sergej Trifunović – Szabad Polgárok Mozgalma, a Szuverenisták, az Albán Demokratikus Alternatíva – Egyesült völgy listára, a Polgári csoportosulás: 1 az 5 millióból listára, illetve Hulljanak le a maszkok – Zöld Párt – Új Párt listára, valamint a Békéért koalíció – Čedomir Jovanović és az Orosz Párt – Slobodan Nikolić listára is.

CSORBUL A DEMOKRÁCIA?

Az Európa Parlament tíz képviselője, a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségének tagjai levéllel fordultak Várhelyi Olivérhez, az Európai Unió szomszédságpolitikai és bővítési biztosához, a levélben arra hívják fel a figyelmét, hogy a szerb kormány veszélybe sodorja a demokratikus elveket. Mint arra levelükben rámutatnak, a szerb államvezetés és nyilatkozataik szembe fordulnak az EU által olyan erősen támogatott demokráciával, hiszen kihasználva a koronavírus-járvány okozta helyzetet és parlamenti fölényét, a köztársasági, parlamenti választásokat június 21-ére halasztotta anélkül, hogy erről tárgyalt volna az ellenzékkel.

A levélben kitérnek arra is, hogy az EP egyetlen megfigyelője sem lehet jelen a választások lekövetésénél, és az EBESZ is „csak korlátozott missziót szervez, akik a választások eredményét néhány hónappal később teszik közzé”, vagyis a tiltakozók szerint így nehéz lesz elfogadni a politikai szavazatok szavahihetőségét. Az EP-képviselők által Várhelyinek címzett levelet többek között Dobrev Klára, az EP alelnöke, Tanja Fajon, az Európa Parlament delegációjának szerbiai vezetője, továbbá az olasz Demokrata Párt négy képviselője írta alá, közölte a Beta hírügynökség.

A levél címzői kiemelik ugyan, hogy a pártok közötti párbeszéd, amelyben az Európa Parlament közvetítő szerepet vállalt, jó utat mutatott a választások előtti egyenjogú helyzet felé, ám a jelenlegi információk a választási folyamat elferdítésére mutatnak rá. Kiemelték, az ellenzék releváns részének jelentős része továbbra is bojkottálja a választásokat, hiszen a hatalmon levő pártok továbbra is teljes kontroll alatt tartják a médiumokat.

Várhelyihez korábban az EP Újítsuk meg Európát liberális csoportjának 11 képviselője is aggodalommal fordult. Ők is a szerbiai demokrácia csorbulását vélték felfedezni a szerbiai választások körülményeiben.

VÉGLEGES JELENTÉS KÉT HÓNAP MÚLVA

A EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala (ODIHR) hétfőn megnyitotta különleges misszióját (SEAM) az előttünk álló választások folyamatának lekövetésére. A szerbiai állami szervek felkérésére, a missziót Urszula Gacek, az Európa Tanács lengyel nagykövete vezeti majd, míg a csapatot nemzetközi szakértők képezik, áll az ODIHR közleményében. A misszió Belgrádban székel majd, és innen vizsgálják majd a választások kimenetelét és azt, hogy a választási folyamat az EBESZ, illetve más nemzetközi előírásoknak megfelelően zajlik-e majd. Ugyan nem vesznek részt a rendszerbeli és mindent átfogó választási megfigyelési folyamatban, így a szavazatok megszámolásában sem, viszont a SEAM-tagok ellátogatnak majd néhány választóhelyre, hogy figyelemmel kövessék a választásokat. A választásokat követő napon pedig sajtótájékoztatón számolnak be észrevételeikről. Ám végleges jelentésükre a választások után két hónappal lehet csak számítani, áll a közleményben.