2024. július 17., szerda
VÁLASZTÁSOK 2020

Bátrabbak lettünk és céljaink vannak

Óbecsére látogatott Pásztor István a munkatársaival

Az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskolába és a Than Emlékházba is ellátogatott tegnap Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke munkatársaival. A tanintézménynek az idén 42 magyar elsőse lesz – ez a szám tavaly csak 16 volt. 

Több mint egy évvel ezelőtt a bezárástól a civilek és a magyar politikusok összefogása mentette meg a tanintézményt, ahol Potrebić Tőzsér Gabriella igazgató elmondása szerint ma már az egész napos oktatás keretében komoly tehetséggondozás folyik, szeptemberben végre új tornaterem várja a diákokat, a dreai kihelyezett tagozatnak pedig új iskolaépületet avatnak. A látogatáson Nyilas Mihály tartományi oktatási titkár elmondta: Óbecsére a tartományi oktatási titkárság pályázatainak köszönhetően oktatási célokra 42,5 millió dinár érkezett, a Petőfi iskolábnak pedig az elmúlt négy évben 7,5 millió dinár jutott felújításokra.

POZITÍV KISUGÁRZÁS AZ EGÉSZ KÖZÖSSÉGRE

Az óbecsei látogatáson többek között részt vett Pásztor Bálint, a VMSZ alelnöke, Juhász Attila mezőgazdasági államtitkár, Korponai Lívia, a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság pénzügyi segédtitkára és dr. Bagi Boján tartományi képviselő is. A csapat a Zöldfás utca felújítási munkálatainak és az újjáépített városközpontnak a megtekintése után a Than Emlékházban folytatott eszmecserét az óbecsei polgárokkal, ezen Kiss Igor, a VMSZ óbecsei elnöke a közösségépítés fontosságáról, dr. Molnár Viktor, a VMSZ községi szervezetének az elnöke az infrastrukturális beruházások és a befektetések jelentőségéről, Szmieskó Zoltán, a Magyar Egység Párt elnöke pedig a VMSZ egységteremtő szerepéről ejtett néhány szót.

Pásztor István szerint a VMSZ megújult óbecsei szervezete energikus és ambiciózus csapat, amelynek pozitív kisugárzása az egész közösségre hatással van.
– Biztos vagyok benne, hogy ez megmutatkozik a június 21-ei voksoláson is, és hogy a választások egyik nyertese a VMSZ listájának köszönhetően az óbecsei magyar közösség lesz. Másfél évvel ezelőtt, az iskolabezárás elleni harc alkalmával példaértékű változások történtek Óbecsén: egy jelentős lélekszámú közösség, amelyről sokan azt hitték, hogy padlón van, fölemelkedett, és határozott elképzeléseket fogalmazott meg – ehhez hasonló csodára másutt is számítani lehet. Bátrabbak lettünk, céljaink vannak, és ott akarunk ülni az asztalnál a döntések meghozatalakor. A mostani választások igazi tétje az, hogy a mandátumok mellett közösségi lendületet is kapjunk – jelentette ki Pásztor István Óbecsén.

HÉT ÖNKORMÁNYZAT KAPHAT MAGYAR RENDŐRT

Május 21-én jelent meg és június 5-én zárult le a rendőrök felvételére vonatkozó belügyminisztériumi pályázat. A Vajdasági Magyar Szövetség ahogy korábban, úgy ezúttal is igyekezett segíteni a magyar jelentkezőknek, hiszen az elmúlt időszakban csökkent a magyar nemzetiségű rendőrök és tűzoltók aránya. Pásztor Bálint, a VMSZ alelnöke Óbecsén ezzel kapcsolatosan kijelentette: a VMSZ fontos célnak tartja, hogy a részarányos foglalkoztatás elvével összhangban magyar rendőrök is legyenek a vajdasági településeken.
– Fontos lenne, hogy a magyarok száma megfelelő legyen a szerbiai rendőrség állományában, ezért mindent megtettünk annak érdekében, hogy minél többen jelentkezzenek a Belügyminisztérium pályázatára. Annak ellenére, hogy csak 18 és 24 év közötti fiatalok jelentkezhettek, végül összesen 14 vajdasági magyar adta be a pályázatát, közülük 4 férfi és 10 nő. A 14 jelentkező 7 önkormányzatot fed le: Szabadkát, Magyarkanizsát, Szenttamást, Csókát, Újvidéket, Óbecsét és Zombort. Én ezt a listát is azzal a kéréssel küldtem el a belügyi államtitkárnak, hogy a feltételeknek megfelelő magyar pályázók pozitív diszkriminációban részesüljenek, hiszen jelenleg kritikán aluli a magyarok és más kisebbségek aránya a rendőrségen belül. Remélem, hogy a jelentkezők a következő hetekben sikeresen veszik a fölvételi akadályokat, és a legtöbbjük a rendőri állomány részévé tud válni – mondta Pásztor Bálint.