2024. július 17., szerda

Történelmi minimum és maximum

A szakértők szerint az SZHP kétharmados többsége ennyivel nagyobb felelősséget jelent a polgárok iránt

Meghatározó fölénnyel nyerte meg a vasárnapi választásokat a Szerb Haladó Párt. Mint a voksolást követően éjjel Aleksandar Vučić pártelnök a részeredményeket ismertetve elmondta, történelmi sikert tudhatnak magukénak, hiszen soha ilyen magas fölénnyel nem sikerült győznie a pártnak. Még a két évvel ezelőtti elnökválasztáson sem. Pásztor István is pártja, a VMSZ történelmi sikeréről számolt be, hiszen várhatóan megkétszerezték a parlamenti képviselőik számát, megerősítve ezzel köztársasági politikai jelenlétüket.

A Köztársasági Választási Bizottság ma közzétett adatai szerint a szavazatok 70,57 százalékos feldolgozottsága mellett köztársasági szinten az Aleksandar Vučić – Gyermekeinkért listára szavazott a választópolgárok 61,59 százaléka, így várhatóan a parlamenti mandátumok 76,4 százaléka lesz az övék, vagyis a rendelkezésre álló 250 helyből 191.

Az Ivica Dačić – Szerbiai Szociális Párt – Egységes Szerbia – Dragan Marković Palma listáé lett a szavazatok 10,37 százaléka, így közülük várhatóan 32-en ülhetnek majd be a parlamentbe, míg Aleksandar Šapić – Győzelem Szerbiáért jelöltlistájára a választók 3,64 százaléka adta le a voksát, így 11 képviselő vehet részt majd a parlament munkájában.

A választási bizottság adatai szerint vasárnap 4.218.385 polgár volt jogosult a szavazásra, közülük 2.122.773-an, vagyis 50,32 százalékuk járult az urnák elé. Végleges eredményhirdetésre csütörtökön kerül sor, hiszen lesznek olyan szavazóhelyek, ahol meg kell ismételni a választásokat, azt viszont már most tudni, hogy az összesen 21 jelöltlista közül a kisebbségi pártok mellett és a már említett három listán kívül más nem kerül be a parlamentben. A kisebbségi pártoknak nem kellett elérniük a 3 százalékos választási küszöböt. Ennek ellenére a szavazatok kétharmadának feldolgozottsága mellett úgy tűnik, más nagyobb pártokkal megküzdve, a VMSZ-nek majdnem sikerült, hiszen a szavazatok 2,45 százalékát gyűjtötte be. Ezzel megerősítette parlamenti jelenlétét, vagyis megkétszerezte képviselőinek számát, hiszen akár 9 képviselővel is képviseltetheti magát a köztársasági képviselőházban.

A Szabad Választásokért és Demokráciáért Központ (CeSID) és az IPSOS közvélemény-kutató intézet a szavazatok 93,4 százalékos feldolgozottság mellett közzétett elosztása szerint az SZHP a 250 mandátumból 189-et, az SZSZP – ESZ lista 32-t, Šapić 12-t, a VMSZ pedig 9-et szerzett meg, ugyanakkor 3 mandátumot szerzett a Muamer Zukorlić – Csak Előre – az Igazságosság és Megbékélés Pártja – Macedónok Demokrata Pártja elnevezésű lista, szintén 3-at az Albán Demokratikus Alternatíva és 2-t a Szandzsáki Demokratikus Akció Párt – dr. Sulejman Ugljanin lista.

GYŐZELEM TARTOMÁNYI SZINTEN IS

Tartományi szinten is a legnagyobb sikert az SZHP aratta. Nem hivatalos információk szerint (a Tartományi Választási Bizottság ugyanis ma estig nem tett közzé részeredményeket) az induló 9 lista közül hét alkotja majd a tartományi képviselőházat. Igor Mirović, az SZHP alelnökének tájékoztatása szerint a rendelkezésükre álló részeredmények szerint pártja a szavazatok 58,41 százalékát gyűjtötte be, míg az SZSZP 10,32 százalékát. A VMSZ a szavazatok 9,42 százalékát tudhatja magáénak, és a parlamentben jelen lesz még a Vajdasági Front, a szavazatok 4,85 százaléka lett az övék, a Szerbiai Királyságért Megújhódási Mozgalom a szavazatok 3,98 százalékával. A Metla (Seprű) a szavazatok 3,98 százalékát gyűjtötte be, míg a Szerb Radikális Párt 3,11 százalékát. Mirović szerint az SZHP a korábbi 64 mandátum helyett most 76-ot kap, az SZSZP 13-at, kettővel többet, mint az előző összetételében, a VMSZ pedig megkétszerezte itt is képviselőinek a számát, hiszen 12 mandátumot szerzett. Kevesebb képviselővel vesz részt ugyanakkor a Vajdasági Front és az SZRP is.

TÖBBPÁRTREDNSZER VS EGYPÁRTRENDSZER

Predrag Kurčubić, az IPSOS képviseletében az RTS-nek (Szerbiai Rádió és Televíziónak) nyilatkozva elmondta, az hogy a szavazatok mintegy 60 százaléka az SZHP-é lett, nem meglepő. Az viszont váratlanul érte, hogy a Szabad Polgárok Mozgalma nem érte el a cenzust, illetve hogy a többi ellenzéki párt részvételi sikere is alacsony maradt.

Dragan Janjić, a Beta hírügynökség főszerkesztője az N1 televízión tett vendégszereplése során pedig rámutatott, attól, hogy csak 3 nem kisebbségi párt került a parlamentbe, számítani lehet arra, hogy a parlament „egypártúvá” válik. Az eredmények ugyanakkor rámutattak arra is, hogy a polgárok a meinstream médiában közölt tájékoztatás alapján hozzák meg a döntésüket.

– Az SZHP kétharmados többséget szerzett a parlamentben, és ennyivel nőtt a polgárok iránti felelőssége. Igaz ez az eredmény politikailag tiszta, de nem hoz nyugodtabb körülményeket – emelte ki, majd rámutatott, nem a képviselők számával, hanem az értékrendszerrel van baj.

Szavai szerint a bojkott kérdését sem lett volna szabad elpolitizálni. A bojkottra buzdító pártoknak is ötleteket, politikai irányvonalat, elképzelést kellett volna felmutatniuk.

SIKERÜLT A BOJKOTT?

A Nem adjuk/Ne fojtsuk meg Belgrádot kezdeményezés a szavazás bojkottjára ösztönözte a polgárokat, és mint megnyilatkozásukban kiemelték, Belgrádban sikerült ezt elérniük. Szerintük a választásokat megrendezték, és az eredmények nem tükrözik a lakosság akaratát.

– A szabálytalanságok és manipulációk ellenére a részvételi arány alacsonyabb volt 50 százaléknál, ami jó hír, vagyis a lakosság többsége nem akart részt venni a szavazás meghazudtolásában. Örömteli, hogy Belgrádban alacsony volt a részvételi arány, s ez világos üzenet, hogy városunk nem hódol be a diktatúrának. A belgrádiak világosan NEM-et mondtak a haladó diktatúrának – írta a mozgalom.

A bojkott sikerességét hirdette meg a Szövetség Szerbiáért is, szerintük a hatalom nem kapott legitimitást a lakosságtól, legalábbis Belgrádban nem, hiszen szavaik szerint a főváros lakosságának csupán a 35 százaléka járult az urnák elé.