2024. július 17., szerda

Képviselőház ellenzék nélkül?

A külföldi szakértők szerint Szerbiában veszélybe került a demokrácia

A Tartományi Választási Bizottság hétfőn este megerősítette, Vajdaság területén is a legjobb eredményt a Szerb Haladó Párt érte el, ugyanis ők gyűjtötték be a szavazatok 62,5 százalékát, legalábbis a választóhelyekről befutott szavazati anyagok 70,97 százalékos feldolgozottsága alapján. A tartományi szinten induló 9 jelöltlista közül 7-nek sikerült elérnie a megszabott választási küszöböt.

Tartományi szinten végleges eredményeket csütörtökre ígértek (Fotó: Ótos András archív)

Tartományi szinten végleges eredményeket csütörtökre ígértek (Fotó: Ótos András archív)

A Tartományi Választási Bizottságot vasárnap és hétfőn is több média, valamint politikai szervezet bírálta, hiszen nem tették közzé, hogy Vajdaság területén hányan járultak az urnák elé, sőt hétfőn estig még részeredményt sem közöltek. Az általuk közölt eredmények, az 1264 szavazóhelyről befutott adatok alapján, vagyis a szavazóhelyek 70,97 százalékának, illetve a választótestületek adatainak 64,34 százalékának feldolgozottsága mellett a tartományi választási eredmények is a köztársaságihoz hasonlóan alakultak. Tegnap lapzárta előtt tartottak újabb sajtóértekezletet. Erről a későbbiekben számolunk be.

Vajdaságban is az Aleksandar Vučić – A gyermekeinkért lista gyűjtötte be a szavazatok 62,5 százalékát, Ivica Dačić – Szerbiai Szocialista Párt – Egyesült Szerbia – Dragan Marković Palma a szavazatok 10,83 százalékát, a Vajdasági Magyar Szövetség – Pásztor István lista a szavazatok 10 százalékát, a Vajdasági Front az 5 százalékát, a Szerbiai Királyságért – A Szerb Vezetőségért a 4,17 százalékát, csakúgy mint a Metla 2020 (Seprő) lista, míg a dr. Vojislav Šešelj – Szerb Radikális Párt a szavaztok 3,33 százalékát gyűjtötte be. A Čedomir Jovanović vezette lista, valamint Muamer Zukorlić nevével fémjelzett lista a szavazatok egy-egy százalékát tudhatta magáénak.

A részvételi arány a köztársasági, tartományi és önkormányzati választásokon a tartomány területén bizottság által közzétett adatok alapján 51,45 százalékos volt. Hivatalos végeredményeket csütörtökre ígértek.

LEGITIM VAGY SEM?

A szerbiai háromszintű választások eredményére reagáltak a külföldi szakemberek is, így Eduard Kukan, az Európai Parlament (EP) Szerbiával együttműködő bizottságának korábbi elnöke szerint az eredmény nem meglepő. Szerinte a polgárok részvételi aránya nagyon alacsony, de mint hangsúlyozta az EU tagállamainál is hasonló szavazókedvre lehetett felfigyelni. Szerinte a választások Szerbia számára lehetőség volt, hogy megerősítse helyzetét az euróintegráció útján, illetve a Prištinával folytatott párbeszédben, amit a választásokat bojkottáló ellenzék elmulasztott.

Tanja Fajon, az EP Szerbiával együttműködő bizottságának elnöke szerint a választásokat követően már nem létezik parlamenti ellenzék, így kérdésessé vált az új felállású parlament munkájának legitimitása. Szerinte Szerbiában a demokrácia jelentős mértékben visszaesett, és a sajtószabadság még inkább veszélybe került.

Daniel Serwer, amerikai Balkán-szakértő, egyetemi tanár szerint bár az SZHP meggyőző győzelmet aratott, az eredmény mégsem mondható tisztának, hiszen nem demokratikus eszközökkel érték el. Hangsúlyozta, nem tartja a szavazás bojkottját jó megoldásnak, azonban valóban a demokratikus környezet esetében hiányosságokról lehetett beszélni, különösen a sajtószabadság és az igazságszolgáltatás függetlensége terén. Ennek ellenére, az ellenzéknek együttesen be kellett volna szállnia a politikai versenybe.

Vladimír Bilčik, az EP szerbiai jelentéstevője ugyanakkor demokratikusnak ítélte meg a szavazást. Ennek ellenére vannak kérdések, amelyek megoldása előttünk áll. Sajnálatát fejezte ki, hogy az ellenzék egy része a bojkott mellett döntött, míg a győztes pártnak azt üzenete, a polgárok meggyőző bizalma hatalmas felelősséggel jár. A következő időszakot a reformok kell hogy jellemezzék, ami az új összetételű parlamentet próbára teszi majd az EU-csatlakozás útján. Politikai versenyt, demokráciát, joguralmat és független igazságszolgáltatást várnak el az új hatalomtól.

EMELT FŐVEL A POLITIKAI MUNKÁBA

Sergej Trifunović, a Szabad Polgárok Mozgalmának vezetője kiemelte, ellenzékből sem tudtak volna többet tenni, mint így, de folytatják politikai tevékenységeiket, ugyanis a politikai élet felépülésére van szükség, ehhez szeretnének hozzájárulni.

Vuk Jeremić, a Nép Párt elnöke a választásokat hamisnak nevezte, elmondása szerint Szerbiában nem létezik többé a demokrácia, majd hozzátette, a polgárok döntésükkel ítéletet mondtak azok felett, akik nem tudták tartani magukat a korábbi döntésükhöz.

Marinika Tepić, a Szabadság és Igazságosság Pártja képviseletében tartott tegnapi sajtótájékoztatóján Észak-Koreához hasonlította Szerbiát, hiszen a többpártrendszerben először történt meg, hogy nem lesz ellenzék a parlamentben. Gratulált azoknak a polgároknak, akik nem vettek részt a választásokon, hiszen ezzel megmutatták, hogy nem értenek egyet a zsarolással, nyomásgyakorlással, fenyegetéssel és a szavazatok megvásárlásával.